Hrvatske studentice izumile masku za mobitel koja je ujedno i punjač

27.5.2013.
12:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jednom napunjena maska može napuniti mobitel do osam sati u 3G modu i do 16 sati u 2G modu jer ima bateriju od 1.500 miliampersati. Usto, štiti uređaj od ogrebotina prilikom pada jer je napravljena od čvrste plastike. Tim riječima Petra Zadro objašnjava inovaciju koju je s kolegicom Marijom Živičnjak predstavila Ministarstvu za poduzetništvo i obrt. Rezultat: drugo mjesto na natjecanju za najbolji poslovni plan na temu Inovativni proizvodi/usluge za konkurentnost u EU, piše Poslovni.hr.

Sada usavršavaju prvi prototip maske punjača za iPhone 4 i 4S. Ideja im je napraviti takvu vrstu punjača za svaki model smartphonea. S mentoricom Kristinom Detelj planiraju izraditi prototip punjača za ugostiteljske objekte.

Sustav za bežično punjenje u ugostiteljskim objektima funkcionirao bi pomoću odašiljača i podloge.

"Odašiljač bi bio recimo na šanku, te bi se preko njega obavljao prijenos energije u krugu od četiri metra, za početak. Energija bi se prenosila na podlogu u kojoj se nalazi transmiter, na koju bi se mobitel morao samo položiti. Tako bi dobivao energiju i punio se, neovisno o modelu", otkrivaju Petra i Marija.

Cijenu te usluge određivali bi objekti u kojima se odašiljač nalazi, ali smatraju da bi optimalna bila oko dvije kune, neovisno o vremenu korištenja. I masku punjač i sustav za bežično punjenje izrađuju same, komponente nabavljaju iz Kine i Njemačke jer im je to isplativije.

Za izradu jedne maske punjača treba im oko 300 kuna, a za sustav za bežično punjenje u objektima oko 3.000 kuna. Kad je riječ o dizajnu, masku punjač planiraju prilagođavati korisnicima prema njihovim željama i potrebama.

'Inovacija dviju studentica ima prigodno ime Wirest (wire+rest, 'žica na odmoru'). A sve je počelo kao projekt na fakultetu. "Vidjele smo natječaj, predstavile mentorici svoj plan, a ona nam je dala podršku", prisjećaju se. Za kvalitetan poslovni plan trebalo im je dva mjeseca, iako se ideja počela razvijati prije. I nagrada je potvrda da im se trud isplatio.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali