Ako kupujete polovni automobil pazite da vas ovako ne prevare

26.6.2014.
9:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kupci automobila česte su žrtve prijevare s kilometražom, što se teško otkriva posebice ako su manipulirani i dokumenti vozila, upozorava ADAC.

Najčešće automobili proizvedeni nakon 2000.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači prijeđenih kilometara zamijenjeni digitalnima.

Naprave za resetiranje brojača prijeđenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće manipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

U Muenchenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojače prijeđenih kilometara na desetcima luksuznih talijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao ih i zatim prodavao po višoj cijeni.

Savjeti za kupce

ADAC savjetuje kupcima da pomno pregledaju automobil prije kupnje, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s općim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije mogu biti istrošena sjedala i tepisi u automobilu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali