ZAŠTO SU HRVATSKI NAVIJAČI PLESALI UŽIČKO KOLO? / Evo objašnjenja iz Njemačke!

Image
Foto: prtscr FR

Snimka hrvatskih nogometnih navijača koji na ulicama Frankfurta na Majni slave pobjedu Vatrenih plešući Užičko kolo obišla je svijet i izazvala mnoštvo kontroverznih komentara.

17.6.2016.
10:30
prtscr FR
VOYO logo

Novinar lista Frankfurter RundschauDanijel Majić, koji i sam vrlo dobro poznaje mentalitet doseljenika u Njemačkoj, pogotovo onih s područja bivše Jugoslavije, pokušao je svojim čitateljima objasniti taj "fenomen". Jer, kako piše FR, "Hrvati koji pobjedu na Europskom prvenstvu slave srpskim plesom, to je svakako vijest".

Image
HIT VIDEO: /

'Hrvati su pobjedu nad Turskom slavili plešući Užičko kolo'

Image
HIT VIDEO: /

'Hrvati su pobjedu nad Turskom slavili plešući Užičko kolo'

Alkohol, harmonika i kolo

Kad ljudi s južnoslavenskih prostora slave, navodi taj list, onda izuzev alkohola dvije stvari ne smiju nedostajati: harmonika i kolo, samo što je ovaj put kolo iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frankfurtski list dodaje da se Hrvati i Srbi već neko vrijeme baš i ne podnose te se trude distancirati jedni od drugih. Zašto su onda navijači plesali Užičko kolo? FR objašnjenje vidi u "blesavom Balkanu", kako i glasi naslov članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati su na Europskom prvenstvu, a Srbi ovaj put ne. Hrvati imaju plaže, a Srbi rakiju. Oba naroda govore isti jezik, ali tvrde suprotno. I jedino oko čega se mogu složiti: najgori su Bošnjaci!", navodi se u tekstu. Zaključuje se da "šalu opet nisu shvatili jedino desni publicisti u Hrvatskoj, koji su odmah počeli kukati zbog Hrvata u dijaspori koji kvare tradiciju".

U Srbiji zatišje

Agencija dpa također se, u kontekstu izvještavanja s Europskog prvenstva u nogometu, pozabavila jugoistokom Europe i specifičnim odnosima među zemljama u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija ne njeguje pretjerano prijateljske odnose sa susjedima, Hrvatskom i Albanijom, i to već stoljećima. Strastvene srpske nogometne navijače stoga sigurno još više boli uloga promatrača. Neki to smatraju čak poniženjem nacionalnih osjećaja", piše dpa. Dodaje i da su mediji u Srbiji na minimum reducirali izvještavanje o Europskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo