IZDALO GA SRCE / Umro Juan Antonio Samaranch

Image

Na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora proveo je 21 godinu i smatra ga se najznačajnijim vođom olimpijskog pokreta od Pierrea de Coubertina.

21.4.2010.
13:31
VOYO logo

BARCELONA - Bivši predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch (89) umro je u srijedu u bolnici Quiron u Barceloni.

Samaranch je u nedjelju primljen u bolnicu zbog problema sa srcem, odnosno akutne koronarne insuficijencije, a od utorka je bio na odjelu intenzivne njege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je riječima opisati ovaj bolni trenutak za olimpijsku obitelj. Izgubili smo velikog čovjeka, mentora i prijatelja, koji je posvetio svoj život olimpijskom pokretu. Meni je on bio inspiracija i njegovo poznavanje sporta je doista bilo izuzetno. Zahvaljujući svom talentu i viziji Samaranch je postao tvorac jakog i ujedinjenog olimpijskog pokreta", izjavio je u srijedu predsjednik MOO-a Jacques Rogge.

Samaranch je bio na čelu MOO-a od 1980. do 2001. godine, kada ga je naslijedio Rogge. Samarancha su opisivali kako ambicioznog i vrlo pragmatičnog čovjeka koji je vodio MOO željeznom rukom umotanom u svilene rukavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat je i po tome da je posjetio svaku zemlju članicu MOO-a barem jednom. Ostat će upamćem kao najznačajniji predsjednik MOO-a nakon Pierrea de Coubertina, koji je bio na čelu olimpijske organizacije od 1896. do 1925. godine.

Samaranch je otvorio olimpijske igre profesionalnim sportašima i pretvorio ih je u profitabilnu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo