Deseta generacija / Umjetna inteligencija stiže: to je nova E klasa

Image

Deseta generacija ove poslovne limuzine uključuje stilski istaknute značajke s prepoznatljivim i emotivnim dizajnom te prvoklasnom unutrašnjosti

18.1.2016.
17:21
VOYO logo

U usporedbi s prethodnim modelom, njen međuosovinski razmak je porastao za 65 milimetara (2939/2874), a ukupna dužina za 43 milimetra (4923/4880). Dizajn odlikuju poznate proporcije Mercedes-Benz limuzina, izvana je najlakše opisati kao veliku C klasu. A to u ovom slučaju nije hendikep nego samo veliki plus zbog atraktivnog izgleda.  Prednji kraj se  može pohvaliti različitim izgledom za svaku dizajnersku i liniju opreme. Iznutra pronalazimo prepoznatljive oblike sa senzualnim protokom površina. Opcijski dodaci uključuju dva zaslona sljedeće generacije visoke razlučivosti, svaki sa širokom dijagonalom od 12,3 inča – što je novost u ovom segmentu. Ispod zajedničkog staklenog pokrova, ova dva zaslona vizualno se spajaju u kokpit širokog prikaza koji se čini kao da lebdi u zraku. Vozač prema vlastitim preferencijama može odabrati tri različita stila ploče s instrumentima: Classic, Sport i Progressive.

Image

Mercedes Benz E klasa

Image

Mercedes Benz E klasa

Materijali su visoke kvalitete što uključuje drvene obloge otvorenih pora, drvo izvedeno u brodskom stilu s protočnim linijama kao modernom interpretacijom drvenih umetaka i nove metalizirane tkanine. Uporaba autentičnih materijala dalje uključuje kožom presvučene obloge vrata te bočnu liniju. Druga Mercedesova značajka jasno je uočljiva u izgledu i osjećaju visoke kvalitete, koji je posljedica pedantne brige za detalje i završne obrade.  Osvjetljenje unutrašnjosti ekskluzivno koristi trajnu, štedljivu LED tehnologiju. Isto vrijedi za opcijski dostupno ambijentalno osvjetljenje sa 64 boje i brojnim mogućnostima prilagođavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova E-klasa će se prilikom početka prodaje moći naručiti s jednim od dva motora: E 200 sa četverocilindričnim benzinskim motorom i E 220 d s potpuno novim četverocilindričnim dizelskim motorom.

Image

Mercedes Benz E klasa

Nešto kasnije u ponudi će se naći ostali modeli, uključujući E 350 e koji uključuje plug-in hibridnu tehnologiju omogućujući do 30 kilometara vožnje samo na električki pogon i time vožnju s lokalnom nultom razinom emisija. Njegov četverocilindrični benzinski motor, u kombinaciji sa snažnim električkim motorom, pruža mu ukupnu snagu sustava od 205 kW (279 KS) s okretnim momentom sustava od 600 Nm. S ovom kombinacijom, model E 350 e postiže performanse sportskog automobila, dok istovremeno ima potrošnju goriva manju od automobila kompaktne klase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsnažniji dizelski model moći će se pohvaliti šesterocilindričnim motorom koji uključuje naprednu SCR tehnologiju ispuha, s izlaznom snagom od 190 kW (258 KS) te maksimalnim okretnim momentom od 620 Nm. Dodatne izvedbe će kasnije nadopuniti ponudu motora, uključujući četverocilindrični dizelski motor snage 110 kW (150 KS). Ponuda benzinskih motora uključivat će četverocilindrične izvedbe sa snagom koja se kreće od 135 do 180 kW (183 do 245 KS) i šesterocilindričnu izvedbu koja razvija snagu od 245 kW (333 KS).

Image

Mercedes Benz E klasa

Image

Mercedes Benz E klasa

Svi motori bit će opremljeni s ECO start/stop funkcijom. Benzinski motori zadovoljavaju zahtjeve EU 6 standarda emisije, dok je novi OM 654 četverocilindrični dizelski motor konfiguriran imajući u vidu buduće RDE granične vrijednosti emisije. Svi modeli, koji će biti u ponudi na početku prodaje, standardno će se opremati s novim 9G-TRONIC devetstupanjskim automatskim mjenjačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova E-klasa ujedno je i pozornica za svjetsku premijeru raznih tehnoloških inovacija. Između ostalog, one omogućuju udobnu, sigurnu vožnju na novoj razini i novu dimenziju sustava pomoći vozaču. Zajedno s informacijsko-zabavnim i kontrolnim sustavima zajamčeno je potpuno novo iskustvo. Opcijski višekomorni zračni ovjes osigurava izvanrednu udobnost i dinamiku vožnje. Tu je i sustav Drive pilot, Mercedes-Benzov sljedeći korak prema autonomnoj vožnji koji ne samo da je u mogućnosti automatski održavati pravilnu udaljenost do vozila ispred, nego ih po prvi put također može i pratiti do brzina od 210 km/h. Kada se zbroje sve inovacije ovog modela, uključujući Active Lane-change Assistant sustav koji vozaču omogućuje skretanje u željenu voznu traku takvom lakoćom da se isto čini poput čarolije, ovu E-klasu s pravom možemo nazvati najinteligentnijom limuzinom u poslovnoj klasi.

Image

Mercedes Benz E klasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo