Neobičan slučaj / Transrodna plivačica podijelila SAD: Prva je favoritkinja za zlato, a prije promjene spola nije bila ni među 450 najboljih

Image
Foto: profimedia.hr

Ono što upada u oči jest činjenica da u vrijeme dok se Lia zvala Thomas i bila muškarac u muškoj konkurenciji nije bio nikad bolji od 462. mjesta

16.3.2022.
21:30
profimedia.hr
VOYO logo

Jedna od glavnih kandidatkinja za naslov najbolje sveučilišne plivačice na 200 i 500 jardi je Lia Thomas, plivačica sa Svučilišta Pennsylvania, koja je na natjecanje stigla s najboljim rezultatima u tim disciplinama, piše ESPN. Ono što cijelu priču čini kontroverznom jeste činjenica da je 22-godišnjakinja do prije tri godine natjecala u muškoj konkurenciji i zvala se William.

Tema transrodnih sportašica aktualna je već neko vrijeme u sportskoj javnosti, a slučaj Lije Thomas je posljednjih dana goruće pitanje u Americi. Naime, u prosincu je strasti uzburkala plivačka dužnosnica Cynthia Millen davši ostavku uz objašnjenje da ne može biti u sportu u kojem se dopušta biološkim muškarcima da se natječu protiv bioloških žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16 plivačica tražilo da se Thomas zabrani natjecanje

NCAA, krovna sveučilišna sportska asocijacija u SAD-u je Thomas izdala dozvolu za natjecanje u ženskoj konkurenciji, jer je prošla jednogodišnju terapiju.

Image
Tabu tema /

Bivši igrač Manchester Uniteda tvrdi: 'U svakom nogometnom klubu, najmanje su dvojica igrača homoseksualci'

Image
Tabu tema /

Bivši igrač Manchester Uniteda tvrdi: 'U svakom nogometnom klubu, najmanje su dvojica igrača homoseksualci'

Uz to, prošli je mjesec na adresu vodećih ljudi američkog sveučilišnog sporta stiglo pismo 16 anonimnih plivačica koji zahtjevaju da se Liji Thomas zabrani natjecanje u ženskoj konkurenciji no stigao je odgovor s druge strane u kojem je 310 plivačkih dužnosnika i natjecatelja izrazilo podršku Thomas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama Lia Thomas se vrlo jasno izjasnila o ovom pitanju.

Oglasila se znanstvena zajednica

"Ja nisam muškarac. Žena sam i pripadam ženskoj ekipi. Trans osobe zaslužuju jednako poštovanje kao i drugi sportaši", istaknula je u intervjuu za Sport Illustrated.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se o ovom slučaju i znanstvena zajednica. Fiziolozi pak tvrde da prednost transrodnih plivačica ne proizlazi iz razine testosterona već iz razvoja koje je tijelo doživjelo u pubertetu kada je još bila muškarac. 

Ono što upada u oči je činjenica da u vrijeme dok se Lia zvala Thomas i bila muškarac u muškoj konkurenciji nije bio nikad bolji od 462. mjesta, a sad je toliko dominantna u ženskoj konkurenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo