za kraj godine / Tradicionalni izbor talijanskog lista: Bolt ispred Đokovića i Messija

Image
Foto: Martin Rickett/Press Association/PIXSELL

Bolt je do petog trijumfa u 38. izdanju Gazzettina izbora pobijedio sa 114 glasova, drugo mjesto osvojio je srpski tenisač Novak Đoković sa 97 bodova

31.12.2015.
13:07
Martin Rickett/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Najbrži čovjek na svijetu Jamajčanin Usain Bolt proglašen je najboljim sportašem svijeta u protekloj godini u tradicionalnom izboru uglednog talijanskog sportskog lista La Gazzetta dello Sport.

Bolt je do petog trijumfa u 38. izdanju Gazzettina izbora pobijedio sa 114 glasova, drugo mjesto osvojio je srpski tenisač Novak Đoković sa 97 bodova, a treći je argentinski nogometni majstor Lionel Messi sa 78 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik šest zlatnih olimpijskih medalja i 11 zlata sa svjetskih prvenstava postao je prvi sportaš koji je pet puta pobijedio u ovom izboru. Bolt je do sada dijelio vrh ljestvice sa četiri nagrade zajedno s američkim šprinterom Carlom Lewisom.

"Nisam znao za taj podatak. Zaista sam ponosan, nije mala stvar biti toliko puta najbolji među brojnim sportskim velikanima," kazao je Bolt koji je u 2015. godini osvojio tri zlata na svjetskom prvenstvu u Pekingu. Na pitanje za koga bi on glasovao, Bolt je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Đoković je imao sjajnu godinu, ali ja obožavam nogomet i košarku pa je moguće da bi nekome iz ta dva sporta dao svoj glas. Najbolja momčad ? Nažalost to nije Manchester United, već Barcelona ili Golden State."

Bolt se osvrnuo i na nestabilnu političku situaciju diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mojoj domovini imamo uzrečicu - ljubav je jedini izbor. Nadam se da ljudi mogu živjeti u miru i ljubavi," rekao je Bolt poručivši kako u sportu nema mjesta dopingu i korupciji.

"Takve stvari treba prognati iz sporta. Vrlo je važno da sportski autoriteti pokrenu snažnu akciju protiv dopinga i korupcije u svijetu sporta. Potrebno je oštro kazniti sve koji krše pravila," poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izboru za najbolju sportašicu svijeta slavila je pobjednica US Opena talijanska tenisačica Flavia Pennetta sa 152 glasa, druga je američka skijašica Lindsey Vonn (111), a treća američka plivačica Katie Ledecky.

U izboru za najbolju momčad prvo mjesto je zauzeo europski nogometni prvak Barcelona (181) ispred svjetskih prvaka u ragbiju reprezentacije Novog Zelanda (129) i prvaka NBA lige Golden State Warriorsa (72).

REZULTATI IZBORA

SPORTAŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Usain Bolt (Jam / atletika)   114
2. Novak Đoković (Srb / tenis)  97
3. Lionel Messi (Arg / nog)       78
4. Stephen Curry (SAD / koš)    53
5. Valentino Rossi (Ita / moto)  36...

SPORTAŠICA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Flavia Pennetta (Ita / tenis)     152
2. Lindsey Vonn (SAD / skijanje) 111
3. Katie Ledecky (SAD / plivanje)  97
4. Serena Williams (SAD / tenis)    71
5. Dafne Schippers (Niz /atletika)  35...

MOMČAD:

1. Barcellona (nogomet) 181
2. Novi zeland (ragbi)     129
3. Golden State (NBA)      72
4. Španjolska (nogomet)  39 
4. Mercedes (F1)              39...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo