Namještanje u tenisu

SKANDAL IDE DALJE: Šokantno priznanje Novaka Đokovića!

Veliki teniski skandal koji su u ponedjeljak objavili BBC i BuzzFeed News dobio je nastavak nakon priznanja najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića da je primio unosnu novčanu ponudu kako bi pustio meč.

Skupina zviždača iz teniskog svijeta proslijedila je dokumente spomenutim medijima o istrazi Jedinice za teniski integritet (TIU) koja je pokazala da je 16 igrača iz svjetskog topa 50 tijekom posljednjeg desetljeća u više su navrata bilo pod sumnjom zbog namještanja mečeva. Među osumnjičenima su i neimenovani Grand Slam pobjednici, a namještanja su se odvijala čak i na najvećem svjetskom turniru Wimbledonu.

“Osjećao sam se strašno”

Ulje na vatru je nakon pobjede u 1. kolu Australian Opena protiv Hyeona Chunga (6:3, 6:2, 6:4) dolio prvi igrač svijeta Novak Đoković priznanjem da su i njega pokušali vrbovati u svijet kladioničarskih namještaljki i da su mu nudili oko 100.000 funti. Dogodilo se to na ATP turniru u Sankt Peterburgu, ali srpski tenisač nije precizirao koje godine.

“Nisu mi prišli izravno, nego preko ljudi koji su bili u mojoj ekipi u to doba. Naravno da smo odmah odbili, muškarac koji je htio razgovarati sa mnom nije ni došao do mene. Nažalost, u to je vrijeme bilo glasina o namještanjima, ali u zadnjih šest, sedam godina nisam čuo za ništa slično. Zbog svega sam se toga osjećao strašno jer nisam htio da me se povezuje s takvim pričama. Za mene je to kriminal”, rekao je Đoković na konferenciji za novinare.

“Svaki sportaš ima izbor”

Prvi svjetski reket uvjeren je da se skandal koji je izbio odnosi na prošlost i da nitko od najboljih igrača nije upleten.

“Koliko znam, namještanja se ne događaju na najvišoj razini. Možda na Challengerima. Ali to je samo moje mišljenje. Postoje organizacije koje brinu o tome. Svaki sportaš ima izbor u životu hoće li prihvatiti nešto što se protivi sportskim vrijednostima. Ja bih uvijek donio ispravnu odluku, ali mogu govoriti samo za sebe”, dodao je Đoković.

Povratak na Net.hr