Nadal koristio doping

Španac je priznao da je nekoliko puta koristio terapiju zabranjenu tokom 2010. i ponovo legalizovanu početkom 2011 godine

9.10.2013.
15:50
VOYO logo

Španski teniser Rafael Nadal u više je navrata koristio takozvani krvni doping, a britanski mediji pokušali su da odgonetnu tajnu PRP terapije zabranjene tokom 2010. i ponovo legalizovane početkom 2011 godine, prenosi Press.

U ostrvskim listovima objavljeni su intervjui sa mnogim stručnjacima medicine, uključujući i hirurga ortopeda, u potrazi za odgovorom da li je "krvni doping" zaista odigrao ključnu ulogu u jednom od najvećih povrataka u istoriji sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvade vam krv, uzmu najbolje ćelije i ubrizgaju tu krv u povređeno mesto. Na taj način se mnogo brže oporavite", prostim jezikom je objasnio teniser Fernando Verdasko.

Svetska antidoping agencija zabranila je PRP 2010. zbog straha da može da izazove slične efekte kao i veće transfuzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovo je legalizovana početkom 2011. jer je dokazano da se radi o relativno malim količinama krvi. Ipak, većina doktora upozoravaju da se tokom prvog dana uzimanja terapije nivo hormona rasta dramatično povećava i dešavaju se promene u telu koje imaju slične efekte kao stimulativna sredstva.

Tema korišćenja krvnog dopinga biće pokrenuta ponovo na svetskoj konferenciji Svetske antidoping agencije narednog meseca u Johanesburgu, ali Nadal po svemu sudeći može da bude bezbrižan pošto je PRP bio legalan u periodu kada ga je koristio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristio sam tu terapiju i dosta mi je pomogla, ali ne i prošlog puta. I dalje osećam posledice povrede, mada mi bol ne limitira pokrete, a to je najvažnije", nije se mnogo osvrtao Rafael Nadal na pisanje medija iz Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo