Trener za Vijesti.hr / Izvjesna je jedino neizvjesnost - ali 'Donna je zrelija, stabilnija, opuštenija i puna vjere u sebe'

Image
Foto: Matt McNulty/Press Association/PIXSELL/DonnaVekic.com

'Drago mi je da Donna igra puno bolje', kazala nam je Martina Hingis u Bolu, točno tjedan dana prije nego što će hrvatska tenisačica tu rečenicu potvrditi u velikom stilu - osvojivši drugu titulu karijere

20.6.2017.
16:24
Matt McNulty/Press Association/PIXSELL/DonnaVekic.com
VOYO logo

U svijetu profesionalnog tenisa izvjesna je jedino - neizvjesnost. Protiv iste se bori Donna Vekić, čiji teniski put posljednjih godina nije bio posut lovorikama.

UKRATKO Donna Vekić 20 godina WTA renking: 58. WTA titule: 2  (Kuala Lumpur 2014., Nottingham 2017.) WTA finala: 3 Omjer pobjeda i poraza: 180-132 Sljedeći turniri: Birmingham, Wimbledon (izravan ulazak u glavni ždrijeb)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donna je svoj potencijal i talent pokazala već sa 16 godina kad je ušla u svjetski tenis na velika vrata. Siguran sam da je taj rani uspjeh ostavio traga i stvorio se određeni pritisak s kojim se ponekad nije lako nositi. Donna je danas zrelija, opuštenija, stabilnija i na terenu i izvan njega i to se odražava na rezultate", kazat će za nam njezin trener Nikola Nick Horvat, Čakovčanec koji s Vekić radi zadnjih godinu dana.

Odličan rad otvorio je vrata velikom rezultatu. Zbilo se to proteklog tjedna u Nottinghamu. Vekić je, naime, kao nepostavljena igračica osvojila WTA turnir, nanizavši najprije neugodne Amerikanke Rogers i Boserup, zatim jednu od najtalentiranijih mladih igračica Grkinju Sakkari te znatno iskusnije i etabliranije: Čehinju Šafarovu i Britanku Johannu Kontu, sedmu na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeđuje se glavom

"Tenis je sport u kojem pobjeđuje glava, a na tu glavu utječe jako puno faktora od kojih mnogi nisu vezani uz sami teren", složit ćemo se s njezinim trenerom.

Za Donninu stabilnost i pobjedničku glavu zaslužan je Nikola Horvat, čija se trenerska svestranost vidi na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji interesi i moja edukacija su oduvijek išli u jednu širinu i to mi je donijelo određena znanja iz kineziologije, psihologije, nutricionizma, pa čak i biznisa. Mislim da profil modernog trenera u bilo kojem sportu nadilazi specifična znanja vezana u određeni sport."

U tomu, razvidno je, kaska glavnina hrvatskih klubova i sportaša. Jer, u svijetu je odavno postalo jasno da nema najvećih rezultata ukoliko klub nema profesionalnog nutricionista i psihologa. Dok se u Hrvatskoj na prste jedne ruke mogu nabrojati klubovi s takvom širinom znanja koja stoji iza sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ je, ističe Horvat, povratak povjerenja u vlastite mogućnosti. "Mislim da sam s vremenom kroz komunikaciju s Donnom uspio postići određeni mir i stabilnost u njenom pristupu svakom meču i vratiti joj vjeru u sebe."

'Hrvatski' Nottingham Ivo Karlović osvojio naslove 2007. i godinu poslije. 2015. turnir seli na WTA pozornicu. Prvo novo izdanje osvaja Ana Konjuh (premijerni turnir u karijeri). 2017. pobjednica turnira je Donna Vekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se nadovezuju ciljevi koji, reći će Donnin trener, uvijek moraju biti u našoj kontroli. "Propagiram postavljanje ciljeva na koje možemo potpuno utjecati i koji ovise samo o nama. Pokušavam se koncentrirati da Donnina igra napreduje svakim treningom i razmišljam koje akcije moramo poduzeti danas da bi Donna bila bolja."

Kada bismo to pretvorili u brojčane okvire, ulazak među 50 najboljih bio bi izvanredan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio bih zadovoljan kada bi Donna završila sezonu u Top 50. Možda to s ove prespektive zvuči malo skromno, ali nemojmo zaboraviti gdje smo bilo prije godinu dana i ponekad je bolje ići korak po korak."

Trava traži kreativnost

Koliko god trava bila usporena, i dalje je riječ o brzoj podlozi, koja odgovara Donninoj igri. "Njezini čisti i brzi udarci dolaze do izražaja na travi. Ja bih rekao da na travi najmanje od svih podloga na igru utječe fizička snaga, a više tehnika i kreativnost", kazat će Nikola Horvat, koji u radu s Vekić, gledajući tehnički dio igre, inzistira na boljem korištenju servisa i prijema, a u Nottinghamu je zbog boljeg kretanja osvajala više duljih poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njezin prvi servis je oduvijek tehnički jako dobar. Na reternu, koji je jedan od najvažnijih udaraca i u ženskom tenisu, je prije svega sigurnija, ali može biti i agresivna ako zatreba. Dodala je i neke nove varijacije u igri koje su se pokazale uspješnima. Također, osvaja puno poena iz dužih izmjena udaraca što govori o njenom boljem kretanju na terenu, za što je zaslužan kondicijski trener prof. Dario Novak", ističe njezin trener Nikola Horvat u razgovoru za Vijesti.hr.

Vekić je "natrpala" travnati dio teniske godine. Već danas u Birminghamu igra prvo kolo protiv Alison Riske. Kruna ovog dijela sezone je turnir svih turnira, Wimbledon, gdje hrvatska tenisačica izravno ulazi u glavni ždrijeb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nastavak kvalitetnog rada sa stručnim timom, njezin tenis uvijek bi trebao biti u prvom planu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo