ROGER FEDERER UNIŠTIO NEMOĆNOG MARINA ČILIĆA: / Veliki Švicarac osmi put osvojio Wimbledon, Hrvat je plakao zbog bolova

Image
Foto: AFP

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nije uspio osvojiti svoj drugi Grand Slam naslov, njega je u finalu Wimbledona svladao Roger Federer sa 6-3, 6-1 6-4 za sat i 41 minutu igre.

16.7.2017.
16:48
AFP
VOYO logo

Čilić - Federer 3-6, 1-6, 4-6


Bio je ovo osmi međusobni susret Čilića i Federera i sedma pobjeda švicarskog igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAKON ČILIĆA I FEDERER BRIZNUO U PLAČ: Najbolji tenisač svih vremena nije mogao sudržati suze

Čilić je odlično krenuo u susret i kod svog vodstva od 2-1 prvi stigao do "break-lopte". No, iako je Federer morao taj poen igrati s drugim servisom, Čilić je poslao retern u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah u sljedećoj igri Čilić je izgubio servis, a najvjerojatnije se i ozlijedio zbog čega je ostatak dvoboja protekao u Federerovoj dominaciji. Kod rezultata 0-15 Federer je odigrao kratku loptu koju je Čilić stigao, ali se prilikom odigravanja udarca poskliznuo i pao, na koncu izgubio i taj i sljedeći poen te je Švicarac stigao do 0-40. Čilić je prve dvije "break-lopte" spasio servisom, no na treću je poslao bekhend u mrežu pa je Federer stigao do prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČILIĆ ODMAH NA POČETKU IZAZVAO BIJES NAVIJAČA: ‘Isti je Đoković, pa koliko ti treba’

ČILIĆEV OTAC U NEVJERICI: ‘Rekao je da će biti dobro, bio sam uvjeren da će pobijediti’

Galerija

Image

FOTOGRAFIJE KOJE GOVORE VIŠE OD TISUĆU RIJEČI: Ovako je izgledalo finale Wimbledona

Image

FOTOGRAFIJE KOJE GOVORE VIŠE OD TISUĆU RIJEČI: Ovako je izgledalo finale Wimbledona

IVAN LJUBIČIĆ ‘PROTIV’ MARINA ČILIĆA: Proslavljeno hrvatsko tenisko ime prokomentiralo događanja u Wimbledonu

Čilić pokleknuo početkom druge dionice

Naš je igrač još jednom izgubio servis u prvom setu kod vodstva Federera od 5-3 napravivši dvostruku servis pogrešku, pa je Švicarac dobio priliku prvi servirati u drugom setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je početkom druge dionice još jednom pokleknuo na svom servisu iako je s dva asa stigao do 30-15. No, uslijedile su tri uzastopne pogreške, jedna forhendom i dvije bekhendom, a nakon što je Federer još jednom sigurno zadržao svoj početni udarac za 3-0 Čilić je prvi put u susretu zatražio pomoć fizioterapeuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izmjeni strana 28-godišnji Međugorac je sa suzama u očima razgovarao s medicinskim osobljem, no odlučio je nastaviti dvoboj. Nažalost, kod zaostatka od 1-4 još je jednom izgubio igru na svom početnom udarcu pa je Federer nakon samo sat vremena igre imao prednost od 2-0 u setovima.

NEUTJEŠNI ČILIĆ U SUZAMA I NAKON MEČA: ‘Dao sam zaista sve od sebe, nikad u karijeri nisam odustajao’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić ponovno zatražio liječničku pomoć

Nakon gubitka drugog seta Čilić je ponovno zatražio liječničku pomoć, a tada se otkrilo kako ima problema sa stopalom koje mu je tijekom medicinskog "time-outa" bilo premotano te je naš najbolji igrač nastavio finale.

SADA JE JASNO ZAŠTO SE RASPLAKAO: Pogledajte kako izgleda Čilićevo izranjavano stopalo

U trećoj igri treće dionice Čilić je uspio spasiti "break-loptu" odličnim servisom i izlaskom na mrežu, ali u sedmoj igri je pokleknuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je promašio za bekhend za 15-30 uslijedila su dva promašaja forhendom kojima je Federer stigao do ključne prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je susret okončao sa 23 pogreške i 16 "winnera", dok je Federer imao 23 "winnera" i samo osam pogrešaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federer je ovom pobjedom stigao do svog osmog naslova u Wimbledonu i to 14 godina nakon što je prvi put trijumfirao u All England Clubu, a ukupno 19. "grand slam" naslova u karijeri. Na putu do naslova nije izgubio niti jedan set.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO

4-6 - Roger Federer po 8. je put osvojio Wimbledon, čime je ušao u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-5 - Čilić je odservirao za ostanak u meču. I to je napravio dobro. No, sad slijedi Federerov servis. Švicarac servira za meč.

Čilić će servirati za ostanak u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-5 - Švicarski tenisač na korak je od osvajanja svog 8. Grand Slama.

3-4 - Federer je prvi put u trećem setu uzeo servis Čiliću. Ukupno mu je to sedmi break u meču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-3 - Nije Marin mogao priprijetiti servisu Federera, rekordno brzo osvojio je ovaj gem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-2 - Čilić je sad zaigrao bolje, Federer više ne dolazi lako do poena. Marin je napravio dva asa. Ajmo sad, Marine...

2-2 - Federer je lako obranio svoj servis. No, Marin je ipak podignuo razinu svoje igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-1 - Dobra je vijest da je Čilić uspio vezati dva servisa za redom, odnosno, dva puta za redom obraniti svoj servis. Loša je, pak, da Federer ima lakih 2-0, ima igru i nema milosti prema Hrvatu koji se svim silama pokušava vratiti u meč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-1 - Federer i dalje nema milosti na svom servisu. Ima visok postotak servisa i time je već sad Marinu zadao dosta glavobolje.

1-0 - Nakon dugo vremena, Marin je dobio svoj servis. Poveo je u trećem setu 1-0.

TREĆI SET

Između setova, liječnička služba došla je do klupe Marina Čilića i pruža mu prvu pomoć. Bandažiraju mu stopalo lijeve noge. Ne radi se o koljenu, kako se prvo mislilo, nego o stopalu. Vjerojatno o žulju koji zna biti jako bolan. Čilić se pridigao s klupe, uzeo reket i krenuo otvoriti treći set.

1-6 - Federer uzima i drugi set. Suviše lako.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Switzerland's Roger Federer returns against Croatia's Marin Cilic during their men's singles final match on the last day of the 2017 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 16, 2017. / AFP PHOTO / POOL AND AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE

ČILIĆ SE RASPAO PRED OČIMA CIJELOG SVIJETA: Prvo je počeo lupati reketom, a onda se rasplakao

1-5 - Federer nema milosti. Prema informacijama koje dolaze iz Wimbledona, čini se kako Marin ima problema s koljenom i ne može sto posto igrati.

1-4 - Švicarac i dalje drži nogu na gasu.

ČILIĆ ODMAH NA POČETKU IZAZVAO BIJES FANOVA: ‘Isti je Đoković, pa koliko ti treba’

1-3 - Dobio je Marin servis-gem i smanjio zaostatak. Konačno...

Između gemova, Marin se rasplakao na klupi. Zašto? Za sad nitko ne zna. Znamo samo da Marin ne igra dobro. Je li u pitanju ozljeda? Marin očito ima određenih zdravstvenih problema, došla je do njega liječnička ekipa. Ne znamo što mu je, ali stisnut će zube i nastaviti meč. Rasplakao se, ne znamo je li od bolova ili od problema sa psihom.

Image
Image

0-3 - Federer suviše lako osvaja poene. Uzeo je i treću igru drugog seta.

0-2 - Nije dobro. Marin je u potpunosti izgubio kontrolu igre. Zabio je Marin prva dva asa u ovom gemu, a onda opet počeo promašivati. Roger takve prilike ne propušta, ima prednost i u drugom setu. Zasad je ovo vrlo jednosmjeran meč. Juri Švicarac prema svom osmom naslovu u Wimbledonu.

0-1 - Federer je odmah na početku drugog seta dao do znanja da ne misli popuštati u ritmu igre. I dalje Federer kontrolira meč.

Galerija

DRUGI SET

3-6 - Prvi set otišao je na stranu Federera nakon što je Čilić ponovno izgubio servis. Servis mu je na vrlo slabih 49 posto i ima deset neprisiljenih pogrešaka, što je mnogo. S takvom igrom neće moći parirati Federeru, no nadamo se da je to bio samo plod nervoze velikog meča, povijesnog... Znamo da Čilić može i mora bolje.

Image
Image

3-5 - Opet je lagano Federer obranio servis. Što više prvi set odmiče, prvi hrvatski reket kao da sve teže napada servis Švicarca. Federer je pojačao tempo napada nakon svog servisa, odmah "tuče" jako, snažno, remeti ritam promjenama strana što umara Marina. Miksa ritam igre.

3-4 - Smanjio je prvi hrvatski reket zaostatak. Doduše, bilo je problema, Federer i dalje nemilosrdno pritišće Marina.

2-4 - Švicarac je dodao gas i lako obranio servis. Morat će se Marin "probuditi" i brzo oporaviti od breaka.

2-3 - Federer je Marinu uzeo servis! Švicarac je izborio tri vezane break-prilike nakon Marinova nezgodnog pada u drugom poenu. Spasio je Čilić dvije dobrim servisom, ali ne i treću. Federer je prvi stigao do prednosti u ovom meču.

2-2 - Marin Čilić je u četvrtom gemu prvog seta imao prvu priliku za break. Poveo je Marin 40-30, no zaredao je tri promašaja. Šteta. Švicarac se vratio i obranio servis. No, doveo je najbolji hrvatski tenisač Federera u probleme. I to je dobro. Ako misli dobiti Federera, konstantno mora raditi pritisak.

2-1 - Marin Čilić dobro je otvorio meč protiv Federera. Marin izgleda odlučno, jako, ne dopušta da mu drži ritam, a u trećem gemu je pokazao da može igrati na visokom nivou. Inače, u gledalištu je mnogo poznatih lica. Svi žele biti dio ovog spektakla.

1-1 - Slična priča i kod prvom gema. Čilić je agresivno pritisnuo Federera koji se morao namučiti da obrani servis. Kod 15-15, Čilić je izašao na mrežu i tako dao do znanja da neće samo igrati paralelu, nego će ga pritiskati i natjerati da se što više kreće.

1-0 - Federer je od početka pritisnuo Čilića na serviru. Došao je na 40-40, ali Čilić je imao mirnoću na servisu i poveo s 1-0. Vidljiva je nervoza kod Marina već na početku, imao je dva dosta laka promašaja, ali najvažnije je da je zadržao koncentraciju i dobrim servisima izvukao se iz mogućih problema.

15.09 - POČINJE PRVI SET. Marin prvi servira.

Image
Image

15.04 - Marin je današnji dan proveo mirno. Oko pola dvanaest odradio je kraći trening uoči meča. Nakon toga otišao je na ručak, jeo je laganu hranu, a nakon toga se uputio prema središnjem terenu u Wimbledonu.

Image
Image

14.54 - Još nas malo dijeli od jednog od najvećih mečeva u povijesti hrvatskog tenisa, sudara Čilića i Federera.

14.21 - Marin dobiva podršku sa svih strana.

14:08 - Ovako je izgledao njihov posljednji obračun na svetoj travi.

Drugi put u karijeri najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić borit će se za naslov pobjednika na grand slam turniru. Prije tri je godine senzacionalno slavio na US Openu. Deklasirao je tada u polufinalu Federera sa 6-3, 6-4, 6-4, a genijalni Švicarac dobro pamti taj meč.

'Ogroman izazov, ali spreman sam'

"Razbio me na US Openu. Nadam se da u nedjelju neće igrati tako dobro", rekao je Federer nakon polufinalne pobjede protiv Tomaša Berdycha.

Spomenuta pobjeda u New Yorku bila je i jedina koju je Marin ostvario u dosadašnjih sedam dvoboja protiv Federera. Blizu drugoj je bio lani kada je u četvrtfinalu Wimbledona vodio s 2-0 u setovima i imao tri meč-lopte.

"Bio sam jedan poen udaljen od pobjede. Definitivno vjerujem u svoje sposobnosti, vjerujem da mogu do pobjede. No, svjestan sam da je preda mnom velika planina na koju se trebam uspeti. Roger igra možda i najbolji tenis svoje karijere, iza njega je sjajna sezona. "Čeka me ogroman izazov, ali spreman sam", optimistično je najavio Čilić.

Federer poput Borga?

Federer će 11. put u karijeri igrati u finalu Wimbledona, sedam je puta osvajao naslov, čime je izjednačen s Williamom Renshawom i Peteom Samprasom. Na pragu 36. rođendana izgleda kao u najboljim danima: ove je godine osvojio četiri od šest turnira na kojima je nastupio, uključujući i Australian Open za svoj 18. Grand Slam naslov.

Ne čudi stoga da ga većina stručnjaka smatra favoritom protiv Čilića, a osvoji li naslov, postat će najstariji osvajač turnira od početka profesionalne ere, 1968. godine. Također, ima priliku postati i prvi osvajač Wimbledona bez izgubljenog seta nakon Björna Borga, 1976. godine. Na Grand Slam turnirima mu je jednom već uspio takav pothvat, dogodilo se to prije deset godina na Australian Openu.

Čilić, pak, ima priliku postati prvi pobjednik Wimbledona izvan 'velike četvorke' (Federer, Nadal, Đoković, Murray) nakon 2002. i Lleytona Hewitta. Statistika protiv Federera mu možda ne ide u prilog, kao ni ona koja kaže da je na Grand Slam turnirima izgubio 11 od 12 mečeva protiv top 5 igrača, ali na ovogodišnjem smo Wimbledonu gledali nekog drugog Marina, punog samopouzdanja. Bude li takav i danas, sigurno nije bez izgleda.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo