igra se u hrvatskoj / Hrvatska u 1. kolu Davis Cupa za iduću godinu izvukla Španjolsku, Krajan: 'Ždrijeb nas nije pomazio'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako su Španjolci bili domaćini u jedinom dosadašnjem dvoboju, tako će se taj dvoboj igrati u Hrvatskoj, samo dva mjeseca nakon finalnog obračuna s Argentincima

22.9.2016.
15:40
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski tenisači će u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa od 3. do 5. veljače sljedeće godine ugostiti Španjolsku, odlučeno je ždrijebom održanim u četvrtak u londonskom uredu glavnog pokrovitelja natjecanja BNP Paribas.

Image
četvrti međusobni dvoboj /

Hrvatskoj domaćinstvo u finalu Davis Cupa! Meyer svladao Evansa i odveo Argentinu u finale

Image
četvrti međusobni dvoboj /

Hrvatskoj domaćinstvo u finalu Davis Cupa! Meyer svladao Evansa i odveo Argentinu u finale

Najuspješnija reprezentacija u Davis Cupu u posljednjih 15 godina, koja se pobjedom u Indiji vratila u Svjetsku skupinu, suprotstavit će se hrvatskim tenisačima u 1. kolu Svjetske skupine, a kako su Španjolci bili domaćini u jedinom dosadašnjem dvoboju, tako će se taj dvoboj igrati u Hrvatskoj, samo dva mjeseca nakon finalnog obračuna s Argentincima koji je na rasporedu od 25. do 27. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pretpostaviti je da će Španjolska nastupiti u najjačem sastavu, odnosno da će izbornica Conchita Martinez na raspolaganju imati sve najbolje igrače, uključujući i osvajača 14 pojedinačnih Grand Slam naslova Rafaela Nadala.

Španjolska je od 2000. godine, kad je stigla do svog prvog naslova u Davis Cupu, taj trofej osvajala još četiri puta (2004, 2008, 2009. i 20011.) te još dvaput gubila u finalu (2003. i 2012.). Hrvatska je jedini put u finalu zaigrala 2005. u Bratislavi, kad je pobjedom nad Slovačkom stigla do jedinog naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jedinom prijašnjem dvoboju Hrvatske i Španjolske odigranom u Valenciji, u četvrtfinalu 2003. godine, Španjolci su slavili s 5-0. Za Hrvatsku su igrali Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Lovro Zovko i Mario Radić, a izbornik je bio Nikola Pilić, dok je španjolski izbornik Jordi Arrese na raspolaganju imao Juana Carlosa Ferrera, Carlosa Moyu, Alberta Costu i Alexa Corretju. Igralo se na zemljanoj podlozi.

Pobjednici dvoboja prvog kola plasirat će se u četvrtfinale, dok će poraženi u borbu za opstanak. Pobijede li Španjolsku, hrvatski će tenisači u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz dvoboja Srbija - Rusija. Kad bi to bila reprezentacija Srbije, onda bi Hrvatska bila domaćin četvrtfinala, dok bi protiv Rusije morali gostovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboji četvrtfinala na rasporedu su od 7. do 9. travnja sljedeće godine, polufinalni dvoboji bit će odigrani od 15. do 17. rujna, a dvije najuspješnije reprezentacije će se u finalu boriti za trofej u terminu od 24. do 26. studenoga.

Poražene reprezentacije iz prvog kola čeka borba za ostanak u Svjetskoj skupini, a ti će dvoboji biti igrani u terminima polufinalnih dvoboja, od 15. do 17. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajan: 'Ždrijeb nas nije pomazio'

Izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Željko Krajan komentirajući ždrijeb Svjetske skupine za sljedeću godinu, koji je našim tenisačima u prvom kolu dodijelio domaćinstvo protiv Španjolske, rekao je kako "nas ždrijeb nije pomazio", ali je pozitivnom istaknuo činjenicu što će se meč igrati u Hrvatskoj.  

"Ždrijeb nas nije pomazio. Zapeli su mi za oko prije izvlačenja kao reprezentacija koju bi bilo dobro izbjeći, ali se to nije dogodilo. Idemo na vrlo jaku reprezentaciju koja se, kako se čini, opet okuplja u najjačem sastavu. Izgleda da su odlučili ponovno pokušati napraviti velik rezultat, sakupljaju najjače snage u želji da to ostvare", rekao je izbornik Željko Krajan koji će u ovom dvoboju biti u nesvakidašnjoj situaciji, jer će s druge strane imati suparnicu, proslavljenu španjolsku tenisačicu Conchitu Martinez, pobjednicu Wimbledona iz 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekle dvije sezone Španjolci su se natjecali u Prvoj skupini Euro-afričke zone, a povratak u Svjetsku skupinu izborili su 5-0 pobjedom na gostovanju u Indiji, gdje su u španjolskom sastavu bili Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano Lopez i Marc Lopez.

Hrvatska će od 3. do 5. veljače ugostiti Španjolce u dvorani, a osnovna će prednost naše reprezentacije biti izbor podloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozitivno je što smo domaćini, igranje u dvorani nam više odgovara nego da smo u gostima, a to bi sigurno bilo na zemlji", zaključio je Krajan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo