Tomic nemoćan / Čilić zaokružio odličan hrvatski ponedjeljak i dominantno preskočio prvu prepreku prema obrani finala

Image
Foto: AP Images

U tri seta Čilić je sredio Bernarda Tomica

14.1.2019.
12:45
AP Images
VOYO logo

Marin Čilić stavio je točku na i sjajnog hrvatskog ponedjeljka u Melbourneu. Najbolji hrvatski tenisač od pobjedničkog dueta koji su gotovo istovremeno stvorile Petra Martić i Donna Vekić stvorio je tercet, tercet, štoviše, bez izgubljenog seta. Uvod za poželjeti prije nego u utorak na teren izađu preostala dva Hrvata Ivo Karlović i Borna Ćorić.

Premda su mu jedine dvije provjere prije Australian Opena, na kojem brani velikih 1200 bodova od lanjskog finala bez kojih je "uživo" pao na deseto mjesto, bile ekshibicije u Kooyongu, Čilić je pokazao da nije "zahrđao" kako je govorio protekli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, 30-godišnji Međugorac pokazao je vrlo visoku razinu na koju odgovor nije imao Australac hrvatskih korijena, rođen u Tuzli, Bernard Tomic. Čilić je izgubio samo osam gemova prije nego što je stigao na gem do trijumfa kada je zakomplicirao, što ukazuje na uvjerljivu pobjedu, no bilo je i čupavih trenutaka. Najveći kada je u drugom je setu kod 4:4 neukrotivim servisom spasio treću break-loptu u toj dionici.

Opet komplikacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nakon toga tradicionalno poluzainteresirani Tomic, koji je, doduše, obećao da se uozbiljio, izgubio servis i set, i to malo natjecateljskog duha napustilo je njegovo tijelo, pa jedino na što je šesti nositelj morao paziti, a što mu se nerijetko dogodi, da svojim greškama ne vrati protivniku nadu. 

Nije mogao bez toga ni ovaj put jer je na servisu za meč Tomic prvi put oduzeo početni Čilićev udarac, ali tek - prolongirao meč. U tie-breaku naš je majstor dovršio posao nekoliko minuta kasnije nego je trebao i treći put sredio Australca u četvrtoj njihovoj epizodi serijala koji je krenuo baš ovdje prije devet godina u drugom kolu kada je prvi hrvatski treket kroz pet setova otišao do prvog polufinala na Grand Slamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nećemo se previše buniti, neće ni Marin jer ima s čime biti zadovoljan. Servisom najviše jer ispalio je čak 24 asa uz 68 posto ubačaja prvog servisa. Uz omjer izravnih poena i neprisiljenih pogrešaka od 56-24 statistika za samo poželjeti i protiv koje se, bude li na sličnoj razini, ne bi trebao dobro provesti ni Mackenzie McDonald (ATP 81), sljedeći Čilićev protivnik koji je iznenadio Andreja Rubljeva u četiri seta.

"Trenirao sam s njim jednom, udara sjajno i definitivno moram zadržati ovu razinu", rekao je Čilić na terenu prije nego je dobio, doduše malo zakašnjelu, čestitku Sama Grotha, vlasnika najbržeg servisa ikad (263), za ulazak u bračne vode s Kristinom Milković koja ga je pratila na Margaret Court areni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona me čini boljim. I kad smo na odmoru, kao da imam trenera", završio je s velikim osmjiehom lanjski finalist.

Australian Open, prvo kolo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Čilić (Hrvatska) - Bernard Tomic (Australija) 6:2, 6:4, 7:6 (3)

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo