sp bez njih nije isti / 'Talijanski Ante Čačić' i preteška grupa za Oranje: Evo kako je SP u Rusiji ostao bez dvije velesile

Image
Foto: PIXSELL

SP u Rusiji ove godine proći će bez dvije nogometne velesile. Nogometaši Italije i Nizozemske, svaki iz svojih razloga, Mundijal u Rusiji pratit će ispred TV ekrana

13.6.2018.
12:35
PIXSELL
VOYO logo

Groznica Svjetskog prvenstva već je debelo zarazila navijače diljem svijeta. 

Prva lopta s centra će krenuti za nešto manje od 24 sata, kada će domaćin Rusija uz bučnu podršku tribina otvoriti Mundijal protiv Saudijske Arabije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na našem portalu kroz proteklih ste tjedan dana mogli pročitati najavu i analizu svih skupina na nadolazećem Mundijalu. No, ukoliko niste primjetili, SP u Rusiji bit će uskraćen za nogometne vještine dviju nogometnih velesila koje će zbog nešto lošijih kvalifikacijskih ciklusa sve utakmice SP-a pratiti putem TV ekrana. 

Četverostruki svjetski prvaci ostaju ispred TV ekrana

Vjerojatno najveći podbačaj proteklih kvalifikacija bili su Talijani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutna velesila međunarodnog nogometa u svojoj je kvalifikacijskoj grupi završila na drugom mjestu, iza moćne Španjolske koja je u kvalifikacijama pokazala ubojitu formu, ispustivši u 10 utakmica tek jedan jedini bod, upravo protiv Italije na gostovanju u Torinu. 

No, iako su Španjolci potpuno zasluženo osvojili grupu, Talijani općenito nisu igrali bajne kvalifikacije. Težak poraz protiv furije na Bernabeu 0:3 poljuljao je samopouzdanje azzura, pa su nakon toga u Milanu upisali razočaravajući kiks protiv Makedonije 1:1, no pravi šok uslijedio je u playoffu, u kojem su Talijani igrali sa Šveđanima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu utakmicu u Malmöu Švedi su tijesno pobijedili 1:0, a zatim na Giussepe Meazzi junački obranili tu prednost. Italija je držala loptu, nabijala presing, centrirala, napadala, no lopta nije htjela u mrežu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj utakmice Talijani su dočekali u suzama, Buffon se na tragičan način oprostio od reprezentativne karijere, a 80.000 navijača gromoglasno je izviždalo svoje predstavnike. 

Gian Piero Ventura kao hrvatski Ante Čačić 

Režiser ovog povijesnog neuspjeha nogometne velesile bio je Gian Piero Ventura, stručnjak koji je nakon Eura 2016. uz veliku skepsu talijanske javnosti preuzeo reprezentaciju. Nažalost po Talijane, sve sumnje i kritike nakon niza neuvjerljivih predstava koje su obilježile Venturin u kvalifikacijama pokazale su se opravdanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DPA/EXPA/Bernd Weissbrod/DPA/PIXSELL

SP Rusija

Gian Piero Ventura

Istina, aktualna generacija s kojom azzuri raspolažu daleko je od onih moćnih koje su nekad sijale strah među nogometnim svijetom, no sa širokom paletom igrača koje je imao na raspolaganju, Ventura je svakako bio veliki favorit i morao je proći Švedsku. Igra njegove momčadi u te dvije utakmice bila je jalova, bezopasna, bezlična, baš kao i u grupnoj fazi prije baraža. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sampdoria, Ruentes, Entella, Spezia, Centese, Pistolese, Giare, Venezia, Lecce, Cagliari, Sampdoria, Messina, Hellas Verona, Pisa, Bari... CV bivšeg talijanskog izbornika nikako nije impresivan, stoga je negodovanje navijača svakako bilo razumljivo.

Dovoljno je prisjetiti se medijske atmosfere oko hrvatske reprezentacije dok ih je vodio Ante Čačić - slično je bilo i u Italiji za vrijeme Venturine ere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ere, koja će svakako zauvijek ostati zapisana u talijanskoj povijesti. Moćna Italija, druga najuspješnija nogometna nacija na svijetu i četverostruki svjetski prvak - propušta Mundijal u Rusiji! Posljednji put to im se dogodilo prije točno 60 godina, znate li gdje se tad održavalo prvenstvo? Upravo u Švedskoj! Doista zanimljiv i pomalo simboličan splet okolnosti. 

Teška grupa prevelik izazov za aktualne vlasnike bronce

Druga velika nogometna nacija koja propušta Svjetsko prvenstvo je Nizozemska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nemaju ni približan renome kao azzuri, Nizozemci su kroz povijest stekli epitet jedne od najvećih nogometnih sila, što zbog velikih uspjeha njihovog najvećeg kluba Ajaxa - koji se kroz povijest četiri puta popeo na krov Europe - što zbog vrhunskog nogometa koji su tulipani igrali u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. 

Te godine, zlatne godine njihovog nogometa, u doba Johanna Cruyffa i Marca van Bastena, kad su Nizozemci po mnogima zaslužili barem jednom osvojiti Svjetsko prvenstvo, ostale su upamćene kao nizozemska era 'totalnog nogometa'. Igrali su brzo, maštovito, ubojito - bili su među najboljima, ako ne i najbolji! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nikad nisu bili konstantni poput Talijana, kad bi se pojavili na Mundijalu, Nizozemci su uvijek bili svrstavani u glavne favorite. Primjerice, od 1950. do 1970. nisu učestvovali ni na jednom SP-u, da bi zatim na dva prvenstva u nizu (Njemačka 1974. i Argentina 1978.), dogurali do finala i zatim izgubili. 

Uslijedila su još tri uzastopna uzastopna nastupa na kojima je najveći uspjeh bio jedno 4. mjesto, zatim apstinencija iz Japana i Koreje, a 2010. izgubili su finale od Španjolske u Južnoafričkoj Republici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DPA/EXPA/Bernd Weissbrod/DPA/PIXSELL

SP Rusija

Robben, Casillas - finale SP-a 2010. u JAR-u

Tulipani su, istina, bili u izrazito nezgodnoj skupini, jer kad u kvalifikacijama moraš igrati protiv Francuske, Švedske i Bugarske, uvijek trebaš biti čvrst, organiziran, napački ubojit. Nizozemci to u proteklom ciklusu jednostavno nisu bili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz od Francuske na domaćem te od Bugarske na gostujućem terenu poljuljali su im samopouzdanje - savez je šok terapijom pokušao popraviti stvari - umjesto Dannyja Blinda na mjesto izbornika instaliran je Dick Advocaat, no pomaka u igri nije bilo. Ono što su započeli u Amsterdamu, tricolori su završili na Stade de Franceu, potopivši oranje s ogromnih 4:0 i potvrdivši još jednom nezrelost ove generacije u sudbonosnim trenucima. 

Image
Foto: DPA/EXPA/Bernd Weissbrod/DPA/PIXSELL

SP Rusija

Francuzi su tako s prvog mjesta otišli na SP, Šveđani su vizu za Mundijal izborili u baražu protiv Talijana, Nizozemci kao trećeplasirani ostali kući, a mi smo ostali uskraćeni za još jednu nogometnu velesilu u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velesilu koja je na proteklom SP-u osvojila broncu u potpunosti nadigravši domaćina Brazil u svojoj posljednjoj utakmici turnira, u borbi za broncu. Velesilu koja će svakako nedostajati na natjecanju koje okuplja najbolje reprezentacije svijeta. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo