'Stavio je svoje proteze, hodao do kupaonice i ubio nenaoružanu ženu!'

Na sudu u Pretoriji u utorak je nastavljeno saslušanje višestrukog paraolimpijskog pobjednika Oscara Pistoriusa, na kojem će sud odlučiti smije li se atletičar braniti sa slobode...

19.2.2013.
12:05
VOYO logo

Pistorius je, podsjetimo, s četiri metka usmrtio svoju djevojku 14. veljače. Optužen je za ubojstvo s predumišljajem iako tvrdi da je pucao zato što je nesretnu Reevu Steenkamp zamijenio za provalnika.

Pistorius se ranije nego je predviđeno pojavio na sudu kako bi se sastao s vikaricom Olgom Booysen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelovao mi je kao slomljen čovjek", bile su riječi Booysen nakon razgovora s hendikepiranim Južnoafrikancem.

Neviđeni interes novinara vladao je i danas, a među silnom gomilom učestale riječi bile su međusobne uvrede i psovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Pistorius ušao u sudnicu, upalili su se reflektori kamera, te su fotoaparati počeli 'škljocati' kao ludi. Kada je sudac ušao u sudnicu, izderao se na okupljene novinare s obzirom da su ignorirali njegovu naredbu da se suđenje, zbog specifičnosti slučaja i teškog emotivnog stanja Pistoriusa, ne snima, a pogotovo ne prenosi uživo.

Sudac je potom pitao Pistoriusa je li spreman za saslušanje, na što je ovaj kratko odgovorio: "Jesam, časni sude", te je potom zauzeo svoje mjesto.

Tužiteljstvo je prvo dobilo riječ, te tvrdi da nijedno objašnjenje ne podupire Pistoriusovu teoriju da je mislio da je pucao u provalnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reeva je stigla dan ranije, između 17 i 18 sati, a ne te noći. Uostalom, zašto bi se provalnik zaključao u kupaonicu?", upitalo je tužiteljstvo.

"Pistorius je stavio svoje proteze, hodao sedam metara do kupaonice i tada ispalio četiri hica. Nakon toga je prenio Reevu u prizemlje. Gospodin Pistorius je ubio nenaoružanu i nevinu ženu", bile su riječi tužiteljstva tijekom kojih je atletičar cijelo vrijeme plakao i držao glavu u rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana je nakon toga pokušala ublažiti situaciju, no učinila je to prilično loše, gotovo smiješno:

"Jesmo li imuni na ono što se događa danas u svijetu? Mnogi su muškarci upucali svoje supruge zamijenivši ih za provalnike. Sve što je Oscar znao je da se netko zaključao u kupaonicu. Nije znao tko je unutra. Gdje je tu namjera?", pitala se obrana te rekla da je Pistorius obećao dati detaljnu pismenu izjavu o tragičnom događaju.

Trenutno se čeka nastavak saslušanja, na kraju kojeg bi sudac trebao donijeti odluku može li se posrnuli heroj Južnoafričke Republike braniti sa slobode ili će ipak morati u pritvor do kraja suđenja.

Henke Pistorius, otac osumnjičenog sportaša, ovako je objasnio strašan zločin. "Kada ste sportaš, još i više možete djelovati instinktivno. Vjerujem da je tako bilo u ovom slučaju i da je moj sin možda naprosto instinktivno reagirao." Gospođa Steenkamp, majka usmrćene djevojke Reeve Steenkamp, dala je izjavu za južnoafrički The Times. "Moja kći je voljela kako nitko drugi nije mogao voljeti. Imala je još toliko toga za dati, a sada je to sve nestalo. Samo tako. U tren oka i u jednom dahu, najljepša osoba koja je ikad živjela više nije ovdje. Sada se moramo nositi s njezinom groznom smrću i sve što želimo i tražimo su odgovori… Zašto se to moralo dogoditi? Zašto je naša prekrasna kći morala umrijeti na ovakav način?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo