konačno su probili led / Sportski psiholog o Vatrenima: 'Kao grupa su mnogo homogeniji'

Što se to dogodilo s ovom generacijom sada i je li razlog nepobjedivosti njihovo sazrijevanje ili trener?

3.7.2018.
18:56
VOYO logo

Od 2008., kada se počela stvarati ova nogometna generacija, Hrvatska nije učinila mnogo na svjetskim i europskim smotrama. Zanimljivo je kako je na Euru 2012. bilo 16 igrača iz današnje ekipe, a na Svjetskom prvenstvu u Brazilu njih 14.

Što se to dogodilo s ovom generacijom sada i je li razlog nepobjedivosti njihovo sazrijevanje ili trener, doznao će Zoltan Kabok, koji je ugostio sportskog psihologa Amira Zulića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je tajna psihološkog tajna uspjeha ove reprezentacije?

Mislim da je ova generacija konačno individualno sazrela u smislu sportaša i ljudi. U međuvremenu su u posljednjih desetak godina igrali i mnogo važnih utakmica u prvenstvima i europskim kupovima za svoje klubove. Kao grupa su mnogo homogeniji, već su dugo skupa i zato smo ovaj put napravili korak dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je bitan faktor trener u cijeloj priči? 

Sigurno je da mnogo zasluga mora otići i trenera i njegovog stožera. Izbornik jako dobro govori o tome da treba ostati smiren i ponizan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predajete i na akademiji HNS-a, u toj psihološkoj pripremi nogometaša uoči velikih utakmica. Što biste savjetovali treneru Daliću uoči ove utakmice protiv Rusije? 

Psihološka priprema je malo duži proces, ali između dvije utakmice je uvijek dobro razmišljati o sadašnjosti. Ni previše o uspjehu s Danskom, ni o onome što nas čeka - razmišljati o sadašnjosti i onome što je bitno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li sad našim nogometašima lakše, dosad nismo imali taj faktor sreće. Koliko nakon takvih uspjeha možemo smatrati da nam je samo nebo granica?

Mislim da se bolje osloniti na faktore koje možemo kontrolirati. U situaciji s Danskom u kojoj smo balansirali između pobjede i poraza mogla bi biti odskočna daska za sljedeće utakmice. No Rusi su slično prošli sa Španjolcima, tako da mislim da će odlučiti tehničko taktička izvedba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo