NITKO NE VJERUJE / Sportašica mora dokazati da je žensko

Image

Sumnja u spol mlade atletičarke se pojavila zbog njenih rezultata, ali i muškobanjastog izgleda.

20.8.2009.
5:52
VOYO logo

JOHANNESBURG - 18-godišnja južnoafrička atletičarka Caster Semenya podvrgnuta je testovima kako bi se dokazalo da je žena.

Ona je u srijedu s lakoćom pobijedila u utrci na osamsto metara na svjetskom juniorskom prvenstvu u Berlinu. Istrčala je daleko najbolje vrijeme i iza sebe ostavila daleko poznatije atletičarke. Slično je napravila i nedavno na afričkom prvenstvu na Mauricijusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su se tada počela postavljati pitanja o njezinu spolu. Semenya izgleda prilično muškobanjasto. Nema ženskih oblina, tijelo joj je mišićavo kao kod muškarca, a glas izrazito dubok. Nitko zapravo ne vjeruje da je ona žena.

"Ovo je medicinsko pitanje, još uvijek ne smatramo da je riječ o varanju. Izuzetno komplicirano testiranje je već započelo. Ono obuhvaća fizičku procjenu, izvješće ginekologa, endokrinologa, psihologa, internista i stručnjaka za spol", izjavio je glasnogovornik Međunarodne atletske federacije, Nick Davies.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik južnoafričkog tima nije htio potvrditi provođenje testova. Kaže da su Semenyju prijavili kao ženu te da nemaju nikakvih sumnji o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike