IZBORNIK PRED NOVINARIMA / Dalić najavio 'zastrašujući' Brazil i prokomentirao potez koji je sve iznenadio: 'Znam da nije popularan, ali sve je bilo u cilju rezultata'

Image
Foto: RTL

Tekstualni prijenos presice Zlatka Dalića od 9 sati pratite na portalu Net.hr

6.12.2022.
7:34
RTL
VOYO logo

Dan nakon proslaska u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić izašao je pred novinare kako bi se još jednom osvrnuo na Japan te progovorio o susretu s Brazilom, suparnikom u borbi za polufinale Mundijala.

Odmah na početku pitali su ga kakva je bila noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepo jutro, biti među osam na svijetu, zaista sjajno. Zasluženo i izboreno. Nakon povratka u hotel malo smo proslavili. Nisam stigao pogledati utakmicu s Japanom. Malo sam umoran. Ne treba mi posebna analiza. Mislim da smo igrali dobro i kako smo trebali. Prvih pola sata nametnuli smo svoj stil, ali smo onda uši u nervozu, kasnije smo se popravili."

Nakon toga prokomentirao je izlazak Modrića I Perišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se prođe i napravi rezultat sve je super napravljeno i nema greške. Na klupi smo vidjeli da ide produžeci i tražili smo najbolje rješenje. Luka i Kovačić su se potrošili, kao i Perišić. Budimir? Ušao je nakon Petkovića jer nam je trebala skok igra. Nisam ga zamijenio je jer bio loš nego zato što sam s Livajom htio dobiti u završnici utakmice dok je Japan pao. Znam da taj potez nije popularan. Njemačka i Španjolska igrale su s pasom i nisu uspjele, mi smo išli drugačije i tako stvarali problem. Očito je to bio način kako doći do ravnoteže. I jučer smo istrčali četiri kilometra više od protivnika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Vatrene u petak čeka Brazil

"Brazil je najmoćnija reprezentacija na SP-u. Kad vidite njihove igrače i širinu, to je zaista zastrašujuće. Pred nama je težak zadatak. Dat ćemo sve od sebe i nećemo se predati. Trebat će utakmicu jako dobro pripremiti, ali nemamo se čega bojati. Moramo ući u utakmicu s puno vjere i samopouzdanja, uživati u nogometu. Izvući Brazil, to je to. Možda je prerano, bolje bi bilo da je finale. Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Pokušat ćemo se dobro pripremiti i odmoriti, dati maksimum i suprotstaviti se igrom. Oni nisu reprezentacija koja trpi tuđi posjed", istaknuo je.

Smjena generacija

Koliko za momčadski duh znači da su utakmicu s Japanom završila šestorica igrača koji nisu bili starteri?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam igračima da im je ovo šansa da uđu u povijest. Osamnaest je novih igrača. Ovo je nova generacija hrvatskog nogometa. nije zahvalno uspoređivati onu i ovu generaciju. Njihovo vrijeme tek dolazi. Ovo će im biti jako dobar poticaj. Skidam im kapu i čestitam što su ušli među osam na svijet", poručio je.

O napadačima

Uslijedilo je pitanje o napadačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što i kako. Svi su dobili prigodu jer nemam toga koji je broj jedan. Nema više napadača Atletica Madrida i Juventusa, nego Hajduka, Dinama i Osasune, dečki su kvalitetni i nije pošteno secirati igru. Nemojte secirati igru. Ovo nije umjetničko klizanje nego borba za rezultat. Hrvatska ga je napravila. Nije bitno je li zabio gol, borio se i trudio i dao sve od sebe. Čestitam im i moj respekt prema svima njima. Vidjet ćemo što će biti za Brazil", kazao je.

Perišić je postao Hrvat s najviše golova na velikim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često se komentira da se čeka Ivan Perišić, no on se uvijek dočeka. Uvijek zabije. Presudne golove je dao, kao i Kramarić. Kad mislite da ne može, onda se Perišić ukaže. Zabije iz nemoguće situacije. Jako je važan igrač. Drago mi je za njega da je postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima", poručio je Dalić.

Mentalitet pobjednika

Image
BRAVO LIVI, BRAVO VATRENI /

Željko Kopić piše samo za Net.hr: 'Četiri ključne stvari ruše sve prepreke i upravo to je obrazac naše igre na ovom Svjetskom prvenstvu'

Image
BRAVO LIVI, BRAVO VATRENI /

Željko Kopić piše samo za Net.hr: 'Četiri ključne stvari ruše sve prepreke i upravo to je obrazac naše igre na ovom Svjetskom prvenstvu'

O Brazilu

"Mi smo u zadnje vrijeme pokazali karakter, mentalitet i možda se stalno o nama govorilo kao momčadi koja ima kvalitetu, vic u igir i tehniku, ali nam je uvijek falio mentalitet da se vraćamo nakon što gubimo. Ali sada pokazujemo taj karakter i da imamo cilj da napravimo nešto za našu domovinu. Igrati za klubove je stvar prestiža, a za reprezentaciju pitanje domoljublja, emocije. Protiv Engleske prije četiri godine smo pokazali kvalitetu i karakter i pobijedili u toj utakmici", odgovorio je na pitanje engleskog novinara i naglasio kako je Hrvatska u zadnjih 11 utakmica na SP-u izgubila samo u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penali i sreća

"To je sjajna reprezentacija, ali mislim da im se možemo suprotstaviti. Nadigravati se s njima nije pametno", kazao je.

Jesu li penali stvar sreće ili treninga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš samo biti sretan i biti drugi ili među osam na svijetu. Bitna je mentalna snaga, odlučnost igrača. Vlašić je jučer došao i rekao da će prvi pucati. Ti dečki nisu bili panirani. Nije bilo Modrića, Kovačića, Perišića. Pucali su ih oni koji nisu planirani da ih pucaju. Dan prije Livaković je skinuo na treningu četiri, pet penala. Nije samo sreća, nego i mentalno samopouzdanje...", istaknuo je.

"Pratio sam svaku utakmice Brazila. Mislim da je Švicarska odigrala najbolje protiv njih. Najbolje se suprotstavila. Srbija je to radila dobro do gola. Švicarci su pružili najbolji otpor. Trebamo nekako preslikati i primijeniti model Švicarske", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi o Gvardiolu

Joška Gvardiola puno su hvalili...

"Neću o njemu govoriti. Nemojte se ljutiti, Hoću govoriti o ekipi. Ima 20 godina i po meni je najbolji stoper na svijetu i želim mu samo da tako nastavi i da se ponaša kao i do sada, pametno i vrlo inteligentno. Neću puno govoriti o pojedincima, Nemojte se ljutiti", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je pričao o noći nakon Japana.

"Jedan od razloga što smo među osam je obiteljska atmosfera. Rekao sam vam da je Hrvatska sigurno jedna od najuređenijih reprezentacija po svemu. Izjavama, ponašanjem, fair playu... Po svemu. Nema incidenata i trzavica. Imamo svoje interne kaznice, ali nijedna nije napravljena. Želim se zahvaliti igračima koji nisu igrali, ali njihov doprinos je velik. Kad imate igrače koji rade stvari koje nisu lijepe povuku još dvojcu-trojicu, ali tog kod nas nema. Imam i vrhunski stožer koji je dugo igrao s tim igračima i znaju sve njihove tajne i sve rješavamo u istoj minutu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je, inače, nakon utakmice otkrio:

"Jučer je Livaković na treningu obranio nekoliko penala. Bio sam siguran da ćemo proći jer je na tom treningu sve to obranio. Možda mi nećete vjerovati, ali znao sam da će Livaković biti heroj. Dosta pucača nije bilo u igri, ali je Livaković sve odlučio sjajnim obranama. Dosljedan je nasljednik Subašića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilska novinarka istaknula je kako će ovaj SP možda biti zadnji za neke igrače...

"Imamo novu generaciju igrača koja tek treba nešto napraviti. Jako je dobro što odrastaju uz Modrića i društvo i uz njih mogu puno naučiti. Uvijek je bilo talenata, ali nemaju kvantitetu i zato nam rezultat pati. Naš bazen nije toliko velik. Vi imate 215 milijuna stanovnika, a mi samo četiri i pol", naglasio je i dodao kako je Brazil favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je što je naložio igračima nakon što je suparnik poveo:

"Moram čestitati dečkima. Ovo je povijesni rezultat. Mislim da smo dobro i borbeno odigrali. Velik je rezultat ući među najboljih osam reprezentacija svijeta. Prvih pola sata smo imali kontrolu, ali smo sami sebe doveli u probleme. Kad smo dobili gol, odlučili smo malo više preskakati igru. Primili smo gol iz prekida, što nismo jako dugo. Taj nas je gol uneredio. Naši igrači su istrčali sjajnu utakmicu protiv protivnika koji je pobijedio Njemačku i Španjolsku", rekao je Zlatko Dalić za HRT i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Japanci su nas podcijenili i to im je bila greška. Mislili su da će lako protiv nas. Nikad ne podcjenjujte Hrvate."

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo