MAROKO - HRVATSKA 0-0 / Vatreni remizirali u rovovskoj bitki u Al-Khoru; Bilo je teže nego što smo očekivali: Lovren briljirao u obrani

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nula Maroka i Hrvatske na Al-Baytu

23.11.2022.
11:49
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

SP u nogometu - Katar 2022.

Prvo kolo skupine F

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto održavanja utakmice - Al-Bayt (Al-Khor)

Maroko - Hrvatska 0-0

Maroko: Bounou - Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui - Ounahi, Amrabat, Amallah - Ziyech, En Nesyri, Boufal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Vlašić, Kramarić, Perišić 

klupa: Grbić, Ivušić, Stanišić, Vida, Erlić, Šutalo, Barišić, Jakić, Majer, Pašalić, Sučić, Oršić, Livaja, Petković, Budimir  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvoboju 1. kola F skupine Svjetskog prvenstva hrvatski nogometaši su u Al Khoru  odigrali bez golova, 0-0, protiv Maroka. U tvrdom dvoboju sa žilavim Afrikancima najveću šansu propustio je Nikola Vlašić u 45. minuti, kada je njegov udarac iz blizine obranio marokanski vratar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovren briljantan, SofaScore mu je dao ocjenu 8.2

Image
BRAVO, MAJSTORE! /

Ovo su ocjene za nastup Vatrenih protiv Maroka: Uvjerljivo najbolji na terenu bio je najkritiziraniji Dalićev izbor

Image
BRAVO, MAJSTORE! /

Ovo su ocjene za nastup Vatrenih protiv Maroka: Uvjerljivo najbolji na terenu bio je najkritiziraniji Dalićev izbor

Zlatko Dalić u potpunosti je pogodio uvođenjem Dejana Lovrena u prvih 11, jer je Dejo s 8.2 ocjenom prema SofaScoreu bio najbolji naš igrač. Lovren i Gvardiola činili su neprobojni tandem, ali ostali dio momčadi i nije toliko dominirao dinamikom. Upravo suprotno. 7-2 u udarcima za Maroko i Hrvatsku, to govori o izjednačenosti u napadu. Bilo je za Hrvatsku teže od očekivanog, jer su se Marokanci postavili čvrsto i na rubu prekršaja u duelima.

Marokanci su bili izuzetno agresivni, dinamični, letili su terenom i zadavali probleme našima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nije uspjela slomiti vrlo organizirane i disciplinirane Marokance na startu Mundijala, a i ono malo prilika što su dopustili Afrikanci, propušteno je vrlo jalovom igrom u napadu. 

Hrvatska nije uspjela ponoviti uspjehe iz SP 1998 i 2018, kada su Vatrene pobjede na startu natjecanja odvele do bronce, odnosno srebra. Dojam je da je Hrvatska ušla u dvoboj s previše respekta prema Marokancima, koji su se u nekim trenucima sami nudili, te da je ofenzivnija postava od samog poočetka mogla polučiti trijumf.  S premalo igrača je Hrvatska dolazila u suparnički prostor i to, zajedno s ne baš raspoloženim Lukom Modrićem, nije bilo dovoljno za pobjedu, već smao za remi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervozni Marokanci, ali čvrsti

Marokanci su započeli dvoboj puno nervoznije, načinili su u samom početku tri velike pogreške pred svojim kaznenim prostorom, no to nije urodilo izgledom prilikom za hrvatske napadače.

U 13. minuti prvi udarac na utakmici uputio je Hakimi, no prelagano za Livakovića, a uzvratio je u 17. minuti Perišić dalekometnim pokušajem preko grede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je potom otišla u obostrano spori ritam, s vrlo malo rizika, isprekidanog s mnogo prekršaja. U 46. minuti uslijedio je prva veća šansa i udarac u okvir vrata. Sosa je dodao u sredinu, a Vlašić uputio udarac kojeg je zaustavio marokanski vratar, da bi u nastavku akcije lopta pogodila u ruku Amarata, no bez reakcije argentinskog suca. U zadnjim sekundama prvog dijela sjajnu priliku imao je Modrić, ali je njegov šut završio iznad grede.

Previše opreza, premalo rizika

U prvom poluvremenu je Hrvatska imala 59 posto posjeda lopte, ali je kod izabranika Zlatka Dalića bilo i previše opreza, a premalo rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu je Vlašića zamijenio Pašalić, a drugi dio je kasnio jer su svi igrači i sudac čekali punu minutu da se iz svlačionice marokanski veznjak Amrabat.

U 52. minuti nakon kornera iz gužve blokiran je pokušaj Lovrena, a 65. minuti Livaković brani bombu Hakimija s 25 metara. Hrvatska je imala inicijativu, ali su Vatreni bili posve nemoćni u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije u ovoj skupini igraju Belgija i Kanada.

U drugom kolu, u nedjelju 27. studenoga u 17 sati, Hrvatska igra s Kanadom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

94' - Gotova je utakmica. Treća utakmica na SP-u koja je završila nulom.

90' - Igrat će se još 6 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Maroko dominira, Hrvati se brane.

82' - Maroko ima loptu u nogama. Curi vrijeme, 0-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

79' - Kovačić izlazi, Majer je ušao.

72' - Napadamo, imamo inicijativu, želimo prelomiti. Idemo sad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70' - Livaja ulazi, Krama izašao.

65' - Hakimi moćno iz slobodnjaka s 19 metara po sredini, boksa to Livaković, Strašan Hakimijev udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

63' - Slobodnjak Maroka.

62'- Marokanci prijete iz kontre, ali Livaković je srećom siguran i spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Joško Gvardiol je najbolje ocjenjen igrač trenutno po SofaScoreu - 7.5.

57' - Jo Lukita, loše dodavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

53' - Jaoooo Dejoooo, Dejoooo majstore... Ubačena lopta na peterac, Gvardiolu, bio je tu i Pašalić, a do lopte na 4 metra je došao Lovren i slabo tukao. Poskliznuo se na kraju.

52' - Jao, pa zabijte više....

50' - Livaković brani veliku šansu.

47' - Naši nogometaši kreću naprijed.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Hrvati kreću s centra naprijed. 4-1-2-3 je naša formaciji. Iliti ga 4-3-3.

46' - Pašalić ulazi, Vlašić izlazi vjerojatno zbog ozljede.

47' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Sad je Maroko na istom broju pokušaja kao i naši, na 4, ali Vatreni su imali i jedan u okvir gola i to je bila najbolja šansa na utakmici. Uf, možemo malo odahnuti. Marokanci su nabrijani i igraju odlično. 0-0 na poluvremenu, šahovska partija. Vidi se odličan skauting oba stručna stožera. Nismo bili gusti da iskoristimo njihove greške. Nadamo se boljim vijestima u nastavku.

47' - Lukaaaaaa preeeeko gooooola... Jaoooo. Luka je tukao iz prve s nekih 16 metara iznad gola.

45' - KAKVA PRILIKA: Sosa je s lijeve strane ubacio u peterac Vlašiću kojem je Bounou skinuo udarac. Najbolja prilika na utakmici. Šteta, nadamo se da nam se neće to vratiti. Pitanje je i je li Hrvatska oštečena? Tražili su naši penal.

43' - Spreman je Niksi za ulazak, odnosno povratak.

42' - Nikola Vlašić izlazi iz igre. Može li nastaviti dalje? Prilazi mu Pašalić.

40' - 4 udarca na gol Maroka, Hrvatska ih ima 1 uz 52% loptu u svojim nogama.

37' - Fantastična lopta Marcela sad, juri Nikola Vlašić, ali okrenuo se u dodavanju i dvojica ga stižu i ništa, ništa, ništa... Napucana lopta s desna po travnjaku. Ali, najbolji potez u našoj reprezentaciji dosad je došao od strane Marcela Brozovića koji je okrenuo jednog i promijenio stranu prema desno.

34' - Maroko nakon dugo vremena probio na svoju polovicu, ali odmah dolaze do šesnaesterca.

31' - Sosi nije lako, sad je izgubio loptu jer su dvojica bila na njemu, ali na svu sreću na kratko. Odmah napad Hrvatske, idemo, ali Vlašić se stiže for loptu.

28' - Maroko je kompaktan. Jako ih je teško nadigrati, pokretljivi su u svim linijama i agresivni na izlasku naših.

25' - "Joško, samo mi reci prije", pročitali smo s usana Dejanu Lovrenu, koji je u opasnoj situaciji, ubacivanju lopte iza leđa našima ostao i blokirao pokušaj pet metara u lijevo skroz, u korner liniju.

24 - Sosa se bori kao lav na toj desnoj strani. Lopta je vani, naš napad.

22' - Mini pritisak naših. Ide lopta s lijeve na desnu stranu, plete se mreža i onda gubi lopta.

21' - Ziyech je uzeo za sebe slobodnjak i pogodio živi zid. Hvala majstore, samo ti soliraj i budi šerif.

19' - Opasno. Slobodnjak s nekih 17 metara za Maroko.

17' - KAKVA ŠANSA, VELIKA UDALJENOST I ŠUT PERIJE: Marokanski vratar izašao je daleko ispred gola, a Perišić je tukao i blizu je to bilo. Stadion se dignuo na noge.

13' - Brane se naši, Lovren prvo, pa Sosa blokiraju udarce marokanskih igrača. Uf, prošlo je dobro na kraju.

12' - Kova je izgubio loptu i bilo je opasno. Maroko u tim trenucima postaje konkretan i okomit. E, to je opasnost za naše.

10' - Prvih 10 minuta je iza nas. Nismo vidjeli nešto previše od igre, rascijepkana je igra.

7' - Maroko ima napad i kombinira. Naši su se posložili, sad i obranili i polukontra naših. Juranović po desnoj strani juri poput vjetra, prate ga trojica, staje Jura i vraća malo iza prema centru. Gradimo polako napad sad.

5' - Marokanci su snažni u obrani. Dosad niti jedan duel još nismo dobili. Evo pogreška, Kramarić je u kaznenom prostoru, ima udarac, a ne... Tehnička pogreška, druga već marokanskog veznog reda i korner za naše.

3' - Juranović je s desne strane ubacio, ali loše.

2' - Došli smo do lopte, opet imamo napad. Prvi jači start na utakmici, kapetan je za kratko ostao na travnjaku. Marokanci su agresivni u izlascima na naše igrače.

1' - Lopta je u našim nogama. Idemo polako. Gvardiol, Sosa, Vida kombiniraju za izlazak. Gvardiol igra s maskom, poput Batmana, maskiranog osvetnika.

1' - Počela je utakmica. Sretno Vatreni, idemo po pobjedu na startu SP-a. Svi smo uz vas! Maroko kreće prvi s centra.

10.55 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

10.54 - Igrači su izašli na travnjak. Slijedi himna Maroka.

10.37 - Luka Modrić govorio je uoči početka 4. SP-a u karijeri, posljednjeg, sa 37. godina - "To je nešto fenomenalno i ponosan sam na sve to, ali nisam vam ja neki veliki zagovornik brojki. Kvaliteta sigurno prije kvantitete. Još jednom predvodim Hrvatsku kao kapetan i to mi puno znači. Vjerujem da ćemo biti pravi. Ako uspijemo ponoviti igru iz lipnja i rujna u Ligi nacija, mislim da je to ono kako Hrvatska treba igrati. Treba vidjet u kojoj mjeri ćemo uspjeti to ponoviti. Protiv Maroka neće biti lagano, imaju kvalitetne pojedince koji igraju u velikim klubovima. Opasni su jedan na jedan, agresivni, bit će teško, ali ako budemo na nivou, možemo ostvariti pozitivan rezultat."

10.07 - "Počinje SP, uzbuđenje je veliko. Mirni smo u glavama i čekamo početak. Lovrena smo stavili jer se pokazao dobar u zadnjoj utakmici, u posljednje vrijeme je dobar, bio je dobar na treningu i očekujemo da će to u tandemu s Gvardiolom biti zadovoljavajuće. Krama je uvijek tu, on je, pak, standarda. Bez obzira na neku, hajmo reći slabiju gol formu, ovdje je došao u fantastično stanje. Imamo i dečke spremne u napadu na klupi koji čekaju svoju šansu kao napeta puška", kazao je Vedran Ćorluka, Dalićev pomoćnik, uoči utakmice za kameru HTV-a.

9.52 - Vatreni su izašli na Al-Bayt osjetiti travnjak.

9.39 - Stigao je sastav Hrvatske. Kao što se očekivalo, prema posljednjim informacijama...

Hrvatska: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Vlašić, Kramarić, Perišić 

klupa: Grbić, Ivušić, Stanišić, Vida, Erlić, Šutalo, Barišić, Jakić, Majer, Pašalić, Sučić, Oršić, Livaja, Petković, Budimir  

9:12 - Dresovi su spremni. Stigla je snimka iz svlačionice.

7:00 Hrvatska nogometna reprezentacija u 11.00 po našem vremenu započinje svoj nastup na SP-u kakav se nikad nije odigrao. Zimsko doba, dolaze blagdani, a mi imamo priliku uživati u igri Hrvatske na SP-u u jutarnjim satima. Momčad Zlatka Dalića prema kladionicama je blagi favorit, a bodovi u ovoj utakmici mogli bi biti ključni za prolazak skupine, što je osnovni cilj Hrvatske u Kataru. Marokanci su, pak, impresionirani senzacijom Saudijskom Arabijom protiv Argentine, pa su jučer s njima slavili u Dohi. Saudijci i ostali arapi, a valjda je čitav arapski svijt sinoć slavio ovu veliku pobjedu, poslali su poruku svojim prijateljima kako i oni to mogu učiniti protiv Hrvatske.

Zlatko Dalić je i prije objave konačnog popisa za SP rekao da se "sve manje-više zna", a kad ga je objavio, u glavi je imao sastav za Maroko. Jedine dvojbe Dalić je imao oko pozicije desnoga krila i napadača, a njih je riješio na treninzima i kratkim pripremama koje je reprezentacija imala u Kataru. Dakle, prema posljednjim informacijama, Nikola Vlašić trebao bi početi na desnom krilu, Kramarić u špici i Lovren uz Gvardiola na stoperu. Josip Šutalo svoju će šansu tražiti s klupe. To su bile tri dvojbe koje su, eto, sad riješene. No, ipak vrijedi pričekati. Često zna biti iznenađenja, iako je ovo iznenađenje s Lovrenom. No, Dejan Lovren iskusni je branič s iskustvom igranja SP-a na kojem je uzeo i srebro, stoga on će biti itekako koristan.

Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modrić, Brozović, Kovačić; Vlašić, Kramarić, Perišić

"Pratili smo pobjedu Saudijske Arabije i remi Tunisa. Nema lakog protivnika, cijenimo ih i respektiramo, očekujemo tešku utakmicu. Svi igraju dobro, iznenađenja su moguće. Ući ćemo s maksimalnim respektom," kazao je Dalić na posljednjoj novinarskoj konferenciji.

Hrvatska nije imala previše vremena za pripreme, tek tjedan dana, no Dalić je zadovoljan učinjenim.

"Iskoristili smo ovo vrijeme da se priviknemo na uvjete koji su nas dočekali. Jako sam zadovoljan, spremni smo," kazao je otkrivši kako je donio odluku oko sastava.

"Izabrali smo što je najkvalitetnije što se tiče energije i iskustva. Nemamo više nikakvih dvojbi, dečki znaju sastav. Imamo iskustvo, energiju, imamo dobar miks. Očekuje nas teška i izazovna utakmica, vjerujem da smo dobro izabrali" poručio je izbornik Vatrenih.

Sastav Hrvatske za Maroko mogao bi izgledati: Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modrić, Brozović, Kovačić; Vlašić, Kramarić, Perišić

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo