IZNUTRA OČARAVA, A IZVANA.... / Ovdje bi se mogli snimati horori, pojavila se se bizarna fotografija mjesta gdje će se igrati finale SP-a

Image
Foto: Profimedia

Iako je riječ o arhitektonskom čudu okolina stadiona za sada djeluje dosta tmurno

5.4.2022.
13:04
Profimedia
VOYO logo

Nakon ždrijeba skupina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je objavila i raspored utakmica finalnog turnira. Vatreni otvaraju SP protiv Maroka 23. studenog u 11.00 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Al Bayt u Al Khoru.

Četiri dana kasnije svjetskim doprvacima slijedi ogled protiv Kanade u 17.00 sati na stadionu Khalifa International u Dohi, a nastup u skupini Hrvatska će zaključiti 1. prosinca u 16.00 sati protiv Belgije na stadionu Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVDJE ĆE IGRATI VATRENI /

Pogledajte stadione na kojima će se igrati SP u Kataru: Ovo što su napravili je pravo čudo, ali iza svega stoji mračna tajna

Image
OVDJE ĆE IGRATI VATRENI /

Pogledajte stadione na kojima će se igrati SP u Kataru: Ovo što su napravili je pravo čudo, ali iza svega stoji mračna tajna

A prođi li dalje nije neizgledno da utakmicu osmine finala igraju na najvećem stadionu na kojem će se igrati tijekom SP-a i kapacitetom od 80 tisuća sjedećih mjesta. Riječ je u Lusailu. Dizajn ovog stadiona inspiriran je međuigrom svjetla i sjene koja karakterizira fenjer. Njegov oblik i fasada odražavaju zamršene ukrasne motive na zdjelama, posudama i drugim umjetničkim djelima pronađenim diljem arapskog i islamskog svijeta tijekom uspona civilizacije u regiji. Kao i drugi stadioni odabrani za SP, Lusail će se hladiti solarnom energijom i imati nulti ugljični otisak.

Image

Stadion Lusail (80 tisuća mjesta). Ovdje će se igrati pet utakmica u skupini, jedna šesnaestina finala, jedno četvrtfinale i polufinale te veliko finale.

Smješten 15 km sjeverno od središnje Dohe, Lusail je pionir među gradovima. Svaki aspekt njegovog planiranja, od tramvajskog sustava i bogatih zelenih površina do ove arene usmjerene na održivost, koncentriran je na ljudske potrebe i očuvanje okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirano je da nakon što završi SP, stadion Lusail bude pretvoren u prostor zajednice uključujući škole, trgovine, kafiće, sportske objekte i zdravstvene klinike.

Međutim, prema fotografiji koju je podijelio novinar Tariq Panja pokazuje koliko je tmurno i beživotno okruženje oko njega, iako bi po projekcijama previđeno da oko njega bude zelenilo. No, za sada nema ni traga od toga.

A Panja je usput bocnuo i šefa Fife Giannija Infantina jer je u opisu fotografije pustoši prenio njegovu izjavu koju je rekao 1. travnja uoči ždrijeba skupina: "Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će najbolje ikada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo