NEMA PREDAJE / Naš poznati analitičar izračunao koliko su točno šanse Hrvatske protiv Brazila: 'Postoji jedan ključni problem'

Image

Hrvatska nikada nije slavila protiv Brazila

6.12.2022.
12:43
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva igrati protiv Brazila. Kroz povijest svjetskih prvenstava osam reprezentacija osvajalo je naslov prvaka, Hrvatska je do sada igrala sa sedam svjetskih prvaka, jedino nikada nismo igrali protiv Urugvaja, a Brazil nismo nikad pobijedili. Stoga je zanimljivo bilo čuti što na sve to kaže profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan.

Image
OVO BOLI /

Podcjenjivanje kakvo dugu nije viđeno: Jeste li svjesni što rade našim Vatrenima? Ni Senegalu to nisu napravili

Image
OVO BOLI /

Podcjenjivanje kakvo dugu nije viđeno: Jeste li svjesni što rade našim Vatrenima? Ni Senegalu to nisu napravili

“Prema analitičkim modelima Hrvatska je imala oko 60 posto šanse. Znali smo da to neće biti lako, tko prati nogomet, jer je ovo već sedmi put u zadnjih osam nokaut utakmica od 1998. da smo imali produžetke, a treći ili četvrti put jedanaesterci. Drama nam je očito zapisana", istaknuo je popularni analitičar u razgovori za N1 te se osvrnuo na to da su Vatreni prvi put u nokaut fazi igrali s neeuropskom momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaković daje nadu za prolazak

“To je zanimljivo da je Hrvatska odigrala osam nokaut utakmica i nijednom nije bila neeuropska reprezentacija, to se možda nikad nije dogodilo. Nezgodno je igrati protiv azijskih reprezentacija i s drugih kontinenata jer protiv njih inače rijetko igramo, ali i posebno kad znamo da je Japan pobijedio dvije ozbiljne reprezentacije u skupini", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadovezao se i na junaka Dominika Livakovića.

“Imati ovakvog golmana je veliko ohrabrenje, daje nadu za dalje”, rekao je Globan i progovorio o šansama Vatrenih protiv Brazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam stručan za ocjenu igre. Očekivao sam malo više, ali jasno mi je da tu nema lakih protivnika za dalje, vidjeli smo kako je Brazil odigrao. Kladionice nam daju izrazito male šanse, koeficijent za prolaz Hrvatske je 5, a za prolaz Brazila 1,17 što je jako nisko. Kladionice računaju da je Brazil 85-postotni favorit. Ne bih možda išao tako daleko, ali ozbiljni su favoriti sigurno. Prema mojim modelima imamo oko 30 posto šanse protiv Brazila”, kazao je i naglasio kako su šanse Hrvatske za finale porasle deset posto.

Ključni problem

"Ključni problem je i dalje četvrtfinale protiv favorita natjecanja. Brazil je prema svim modelima unisono proglašen favoritom ovog SP-a. Vidimo i kako igraju, očekivanja su očito bila opravdana”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je naglasio da možemo govoriti o vjerojatnostima, ali i da je u petak sve moguće.

Svi naši obračuni

Prvi dvoboj između "Vatrenih" i Seleçaoa odigrali smo 2005. u Splitu. Brazil je na Poljud stigao kao aktualni svjetski prvak a susret je završio 1-1. Hrvatsku je u vodstvo doveo Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1-1 poravnao je Ricardinho 10 minuta kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji sa 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti.

Bio je to susret u kojem su "Vatreni" odigrali odlično posve ukočivši Ronalda, Adriana i Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u obrani i majstorija Kake Hrvate je stajala osvajanja jednog boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubili i prije Rusije

Vatreni i Seleçao su treći put igrali međusobno na otvaranju svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin sa 3-1.

Ostaje utjeha kako smo otvorili prvenstvo protiv peterostrukog svjetskog prvaka u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ukazao se sudac Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu koji je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Posljednji međusobni susret Brazil i Hrvatska su odigrali u lipnju 2018. u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj je igran na Anfieldu, a Brazil je slavio s 2-0 golovima Neymara u 69. minuti, te Roberto Firmina u trećoj minuti nadoknade.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo