CRNO NA BIJELO / Je li Dalić u pravu što je hit napadača stavio u drugi plan? 'Reprezentacija se ne gradi oko pojedinca. On može igrati u situaciji dominacije Dinama protiv Bistre jer je za 'box' i slažem se s izbornikom'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Igor Pamić za Net.hr komentira Antonija Mirka Čolaka i trenutnu Dalićevu viziju u pogledu napadačkog 'kvarteta'

1.10.2022.
18:27
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

S nova dva pogotka u škotskom prvenstvu Antonio Mirko Čolak nastavio je svoju sjajnu golgetersku formu i visoko istaknuo kandidaturu za Mundijal u Katru. Dva pogotka za Glasgow Rangers na jednoj utakmici zabio je Čolak i u prošlom kolu protiv Dundee Uniteda, a zabijao je još i protiv PSV-a (u obje utakmice), odnosno Royale Uniona, kroz kvalifikacije za Ligu prvaka.

Uzalud mu trud svirači?

Image
STROJ ZA GOLOVE /

Nevjerojatni Antonio Mirko Čolak trpa kao na traci: Trenutno je naš najučinkovitiji napadač; Pogledajte ove brutalne brojke

Image
STROJ ZA GOLOVE /

Nevjerojatni Antonio Mirko Čolak trpa kao na traci: Trenutno je naš najučinkovitiji napadač; Pogledajte ove brutalne brojke

Nastavi li s ovakvom formom (osam golova u devet utakmica u prvenstvu, 11 u 14 u svim natjecanjima ove sezone), poziv za Katar trebao bi dobiti. Ili možda ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić se, naime, fokusirao na četiri kandidata za mjesto na centarforu, po zamišljenoj igri i sustavu, i to su Andrej Kramarić, Marko Livaja, Ante Budimir i Bruno Petković. No, iza njih jedna prava moćna devetka, igrač šesnaesterca, vrijedno radi i zabija. Ali ono, trpa... Čolak je baš igrač za box. Međutim, koliko je on kao takav uistinu potreban Daliću?

Image

I neovisno o priličnoj skepsi glede doprinosa devetki u Dalićevom sustavu igre i uz takve igrače koje ima za takav jedan stil, sistem, upitali smo Igora Pamića je li Dalić u pravu što je spomenutom napadačkom kvartetu dao prednost u odnosu na trenutno najučinkovitijeg hrvatskog napadača i najboljeg strijelca ove sezone u Europi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čolak je igrač šesnaesterca'

"Mi sad govorimo o reprezentaciji. Dakle, reprezentacija se ne slaže, ne gradi oko pojedinca nego oko toga kako se netko u određenom momentu uklapa u nešto, u sustav, kolektiv, ma sve... Ja osobno mislim da je izbornik u pravu. Budućnost će pokazati i Dalić radi dobar posao. Slažem se s izborom Dalića, Čolak je stvarno igrač šesnaesterca, boxa kako se popularno kaže. Međutim, mi za jedno dva mjeseca pričamo o SP-u, nastupu na tom turniru, a taj turnir kao takav je malo drugačije nego nastup protiv Heartsa kojem je danas stavio dva gola", kazao nam je u svom stilu Igor Pamić i zaključio:

"Ma nema sumnje, Antonio Mirko Čolak je odličan igrač, tu nema zbora. Kad bi mi mogli izdominirati, recimo, znači totalno izdominirati nekog, u odnosu tipa Dinama i Bistre, da nikog ne uvrijedim. Onda ti možeš, međutim moraš u ovom Dalićevom sustavu igrati u oba smjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci i grafika SofaScorea

Prema izvacima vrijedne ekipe SofaScorea Antonio Mirko Čolak u ovom je trenutku najbolji hrvatski napadač po golovima i ukupnoj prosječnoj ocjeni (7.27). Slijedi najveća zvijezda Hajduka i najbolji igrač Marko Livaja sa 7.2 prosječnom ocjenom, 6 golova i 6 asistencija. Međutim, vidimo i kako Bruno Petković, primjerice, češće zabija od njega (svakih 198 minuta naprema 208 Livaje).

To znači i da Livaja, naravno, više kreira igru u Hajduku od Petkovića u Dinamu koji ima više kvalitetnih veznih igrača za kombinatoriku i stvaranje uz sebe na terenu, pa je Marko i udaljeniji od gola. Andrej Kramarić je, pak, u Hoffenhaimu na 2 gola i 2 asistencije u ovoj sezoni, a Ante Budimir nije još zabio za Osasunu, još se čeka njegov učinak. Ante se mora u klubu probuditi i početi zabijati ako misli izboriti Dalićevu vizu za Katar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo