Legendarni hrvatski trener kritizira Slavka Golužu!

'Ma, zašto se protiv Francuza počelo obranom 5-1? Tu obranu 5-1 našima treba zakonom zabraniti da je igraju.

14.8.2012.
11:25
VOYO logo

Hrvatski rukometaši su mogli, a i trebali napraviti još koji korak više u Londonu. Barem tako misli Vlado Stenzel, hrvatska rukometna legenda, koji je prije 40 godina u Münchenu odveo jugoslavensku reprezentaciju do olimpijskog trona. Proslavljenom treneru nisu se svidjeli neki potezi našeg izbornika Slavka Goluže.

"Ma, zašto se protiv Francuza počelo obranom 5-1? Kada bi naša reprezentacija počinjala u formaciji 6-0, tada bi ih i pobjeđivala. Tako je bilo na EP-u u Srbiji. I tamo se nakon toga u polufinalu počelo 5-1 protiv Srbije i stigao je poraz. Protiv jakih suparnika ta obrana nije dovoljno jaka!", kazao je Stenzel, koji i u 79. godini života pomno prati sve što se događa na parketu, te je pojasnio i problem Golužinog izbora obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom sustavu momčad ima u obrani igrača manje. Nakon dobrog križanja suparnika, lako se loptom prebaci Vorija na prednjoj poziciji. I njemu onda tek ostaje da poput statističara broji koliko je lopta otišlo na crtu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana na temu rukometaša se javljao i Lino Červar, koji je tom obranom 5-1 u Ateni stigao do olimpijskog trona. No, Stenzel je pojasnio. "Da, ali nakon toga su je suparnici dobro proučili. Nama trebaju četiri visoka, jaka igrača u sredini obrane koji se bočno dobro kreću. I nije 6-0 plitka obrana, jer se iz nje izlazi na vanjske pucače. Tu obranu 5-1 našima treba zakonom zabraniti da je igraju. To je harakiri. Ponavljam, trebalo je igrati 6-0. Protiv Danske Balić je čuvao Hansena, 5-1 je bila vrhunska taktička varijanta." Nije tu bio kraj u 'ribanju' aktualnog izbornika. Smatra da se Goluža prepao. "Momčad je postigla šest pobjeda zaredom, igrala je najbolje na turniru i uvođenje Bičanića bilo je znak panike, nepovjerenje u momčad. Igrač se boji kad vidi da se boji trener. Sedam vanjskih je previše, uigranu postavu to čini nervoznom jer igrači ne vole česte promjene, a kad je mnogo igrača na toj poziciji, onda se i mnogo mijenja. I nije logično da igrač koji je do tada bio 'strano tijelo' bude spasitelj. Pa je tako razbijena do tada dobra vanjska linija. Najjači igrač bio je rutiner Balić, koji nije emotivno potonuo poput Duvnjaka i Lackovića", zaključio je Stenzel u razgovoru za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo