ŠPOLJARIĆ NOVI ČLAN STOŽERA / Dagur Sigurdsson novi je izbornik rukometaša: 'Znam kako želim da Hrvatska igra'

Predstavljanje novog izbornika hrvatske rukometne reprezentacije možete gledati UŽIVO putem streama na portalu Net.hr

29.2.2024.
9:28
VOYO logo

Hrvatski rukometni savez od 11 sati održao je konferenciju za medije na kojoj su predstaviti novog izbornika muške reprezentacije. Dagur Sigurdsson će na toj poziciji naslijediti Gorana Perkovca koji je smijenjen nakon razočaranja na ovogodišnjem Euru.

Image
PRVI STRANAC U POVIJESTI /

Što znamo o Daguru Sigurdssonu. novom izborniku rukometaša? Svugdje ga prati uspjeh

Image
PRVI STRANAC U POVIJESTI /

Što znamo o Daguru Sigurdssonu. novom izborniku rukometaša? Svugdje ga prati uspjeh

Glasnogovornik HRS-a Drago Ćosić potvrdio je okupljenim medijima da je Dagur Sigurdsson prvi stranac u povijesti na klupi hrvatske muške rukometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac je rekao da nisu imali puno vremena za potragu za novim izbornikom, a Hrvatsku za dva tjedna čekaju kvalifikacije za Igre.

"Pregovarali smo s različitim trenerima. Došli smo do toga da prvi put u povijesti imamo izbornika stranca. Pregovori su trajali, bilo je tehničkih prepreka za realizaciju suradnje. Sigurdsson je imao ugovor s Japanom i dok se to nije raskinulo, nismo mogli ozbiljnije pregovarati. Uspjeli smo riješiti sve prepreke i na kraju se dogovoriti da bude dulje izbornik reprezentacije", rekao je predsjednik HRS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se medijima, po prvi put kao izbornik naših rukometaša, obratio i Sigurdsson.

'Ovo je veliki izazov'

"Tražio sam izazov i avanturu, nešto sa strašću. Sve se spojilo. Ovo je definitivno velik izazov za mene. Veselim se. Ispred nas su dva izazovna tjedna s puno rada. Gledao sam Hrvatsku na Euru. Ima puno mladih, ali iskusnih igrača. Izazov je pronaći balans između njih. Ambiciozan sam i entuzijastičan. Imamo puno posla, ali mislim da ću napraviti dobar posao", rekao je Sigurdsson, pa govorio o skorašnjim kvalifikacijama za Igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imat ćemo jako malo vremena, svega nekoliko treninga. Ali to je ono što smo tražili."

Prije nego što su novinari počeli postavljati pitanja otkriveno je i da bivši reprezentativac Denis Špoljarić ulazi u stručni stožer hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ste Vi bili izbornik Hrvatske na Euru, bi li ona napravila više?

Sigurdsson: "Po meni, ekipa je vrlo dobro igrala, ali i loše. Bilo je oscilacija, moramo unijeti stabilnost. Na tome ćemo raditi. Mora biti više discipline. Nemamo puno vremena uoči kvalifikacija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorilo se da se igrači poput Duvnjaka, Karačića i drugih moraju umiroviti. Što Vi mislite o tome? Jeste li se čuli s njima?

Sigurdsson: "Ne bih sad o imenima, svi su na listi. Imamo dobru ekipu, stariji igrači su motivirani za Igre 2024. i Svjetsko prvenstvo 2025. Da nisu motivirani, sigurno bi i ranije završili s karijerom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje ciljeve imate s Hrvatskom?

Sigurdsson: "Ne moramo govoriti o ciljevima, jasno je da su Igre cilj. Ne moramo govoriti o prošlosti i dat ćemo sve da se plasiramo na Igre."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znate o ozlijeđenim igračima te kada bi mogli očekivati skraćeni popis?

Sigurdsson: "Plan je za vikend vidjeti tko je zdrav i tko igra u klubovima. Idući tjedan objavit ćemo popis 21-21 igrača i krenut s pripremama. Hrvatska ima puno talenata, ja želim izabrati 20 igrača za kvalifikacije. Ja želim izabrati dobar tim. Ne igraju imena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li počeli skautirati protivnike u kvalifikaicijama za Igre?

"Jako ih dobro poznajem, bio sam izbornik i Austrije i Njemačke. Ovo je teško natjecanje, ali Hrvatska se našla ovdje radi ostvarenju iz 2023. na SP-u. Recimo, Island i Katar uopće nisu izborili mogućnost natjecati se. Natjecanje jest teško, ali ja imam iskustva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li model igre koji biste htjeli implementirati u hrvatsku reprezentaciju?

"Ne može se kopirati druge, puno je različitih igrača koje treba uklopiti. Najbolji treneri su najfleksibilniji, sposobni mijenjati taktiku. Sve je stvar balansiranja, kako smanjiti rotaciji. Uzbuđen sam što ću donijeti svoju filozofiju i način igre. Imam prilično jasnu ideju kako želim da Hrvatska igra. Ne zaboravimo da lovimo jake ekipe poput Danske, Švedske ili Norveške."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je prava istina o hrvatskoj reprezentaciji trenutno u usporedbi s drugima?

"Puno je sličnosti s Njemačkom. Obje su imale mladog, talentiranog golmana. Slična je struktura. U Japanu je bilo potrebno šest-sedam godina da bismo došli u azijski vrh. U Njemačkoj su mi trebale tri godine za promjene. Sve ovisi o okolnostima, uspjeh nekada dođe prije, nekad kasnije. Znam samo da imamo dobre igrače, ništa bolje ni lošije od Mađarske, Norveške... Moramo ih dobro posložiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se medijima obratio i Špoljarić, koji s novim izbornikom ima dugogodišnju suradnju iz Berlina.

'Sigurdsson ima strast, obrana će biti top'

"Siguran sam da može posložiti Hrvatsku. Dugo smo surađivali u Berlinu, kada sam bio igrač, a on trener. Ima strast i onda uspjeh manje-više ne može izostati. Dobar je čovjek, entuzijastičan. Cijenim ga. Naša obrana će biti top, imamo mlade dečke i kada se to posloži bit će na dobroj razini", rekao je Špoljarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija 3. ožujka igra novu utakmicu protiv Rumunjske, ovog puta u Koprivnici. Susret je jako bitan u kvalifikacijama za EP. Gledajte ga u prijenosu UŽIVO od 17.00 na Voyo

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo