PRVI STRANAC U POVIJESTI / Što znamo o Daguru Sigurdssonu. novom izborniku rukometaša? Svugdje ga prati uspjeh

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Sigurðsson puno vremena za odmor i razmišljanje nema jer već za dva tjedna, 14. ožujka, je prva kvalifikacijska utakmica za odlazak na OI protiv Austrije.

29.2.2024.
11:07
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Dagur Sigurðsson novi je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije! Islanđanin je tako postao prvi stranac u povijesti koji sjeda na vruću klupu na kojoj je naslijedio Gorana Perkovca.

Image
ŠPOLJARIĆ NOVI ČLAN STOŽERA /

Dagur Sigurdsson novi je izbornik rukometaša: 'Znam kako želim da Hrvatska igra'

Image
ŠPOLJARIĆ NOVI ČLAN STOŽERA /

Dagur Sigurdsson novi je izbornik rukometaša: 'Znam kako želim da Hrvatska igra'

Što, dakle, znamo o novom izborniku naših rukometaša? Osvajao je trofeje kao igrač, ali je još uspješniji kao trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao igrač je skupio 215 nastupa uz 399 golova za Island, a u lokalnom klubu Valur iz Rejkjavika je osvojio pet nacionalnih prvenstava prije nego što se otisnuo u inozemstvo, točnije u njemački Wuppertal.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija 3. ožujka igra novu utakmicu protiv Rumunjske, ovog puta u Koprivnici. Susret je jako bitan u kvalifikacijama za EP. Gledajte ga u prijenosu UŽIVO od 17.00 na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tri sezone preselio je u Japan gdje je tri sezone djelovao kao trener-igrač kluba Wakunaga Hiroshime, a njegov posljednji klub bio je austrijski Bregenz, gdje je također bio trener-igrač do 2007. godine kada je zaključio igračku karijeru.

Sjajan početak trenerske karijere

Prvi trenerski posao dobio je 2008. godine kada preuzeo klupu Austrije s kojom je osvojio deveto mjesto na Europskom prvenstvu 2010. godine, što je bio njihov najbolji rezultat sve do nedavno završenog Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tog Eura je Sigurðsson napustio izbornički poziciju jer je godinu dana ranije, 2009., preuzeo klupu njemačkog kluba Füchse iz Berlina, s kojim je osvojio njemački kup (2014.) i EHF kup (2015).  Na klupi jednog od najboljih bundesligaša zadržao se sve do 2015. godine, a zadržao bi se i vjerojatno i duže da 2014. nije preuzeo reprezentaciju Njemačke.

Okršaji s Njemačkom protiv Hrvatske

Odmah iduće godine se prvi puta susreo s Hrvatskom, na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u borbi za peto mjesto. Izabranici Slavka Goluže bili su tada uspješniji s 28:23. Na prvi veliki uspjeh s Njemačkom Sigurðsson je čekao do iduće godine i Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njima je tada napravio pravu senzaciju kada su u Poljskoj osvojili zlato. Iduće godine, 2017. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj ponovno se susreo se s Hrvatskom, koju je tada vodio Željko Babić. Njemačka i Sigurðsson su nas deklasirali, slavili su 28:21, no na tom prvenstvu su osvojili tek deveto mjesto. Njemačka je to smatrala neuspjehom pa je Islanđanin odstupio s mjesta izbornika.

Najplaćeniji trener svijeta

Nije dugo bio nezaposlen budući da je ubrzo preuzeo reprezentaciju Japana koja ga je učinila najplaćenijim trenerom, s plaćom od milijun eura godišnje. S njima nije uspio polučiti uspjeh za koji je doveden, a najlošiji rezultat je imao 2019. na Svjetskom prvenstvu kada je završio posljednji u skupini s 0 bodova. Tada ga je u 2. kolu porazila i Hrvatska na čelu s Linom Červrarom 35–27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom sastavu smo se s njima susreli 2021. godine na Svjetskom prvenstvu kada smo na otvaranju turnira s Japanom odigrali iznenađujućih 29-29. U toj utakmici je Japan u nekoliko navrata vodio čak i šest golova razlike, ali se Hrvatska uspjela vratiti.

Iako je s njima imao ugovor do kraja OI u Parizu, ranije ovaj mjesec su dogovorili sporazumni raskid ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birao između Njemačke i Hrvatske

Sigurðssonu je bila želja vratiti se u Europu, gdje se, budimo realni, ipak igra malo ozbiljniji rukomet. Prva opcija mu je bila povratak na klupu Njemačke, no nakon što je službeno objavljeno da će Alfreð Gíslason ostati i dalje izbornik, odlučio je prihvatiti poziv iz Hrvatske.

Naš novi izbornik puno vremena za odmor i razmišljanje nema jer već za dva tjedna, 14. ožujka, je prva kvalifikacijska utakmica za odlazak na OI protiv Austrije. Zatim 16. ožujka slijedi okršaj protiv Njemačke, a dan kasnije zaključujemo turnir ogledom protiv Alžira. Dvije najbolje plasirane reprezentacije izboriti će plasman u Pariz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo