uz njih smo se radovali i plakali / Rukomet i RTL vole se već 15 godina: Pogledajte trenutke koje ćemo zauvijek pamtiti

Dvorane i trgove bacali su u trans, no između euforije i suza granica je uvijek bila tanka

1.5.2019.
10:40
VOYO logo

Znate li koji su junaci osvojili: olimpijsko zlato, dva svjetska i dva europska srebra, i još 4 bronce i sve to samo u posljednjih 15 godina?

Odgovor je - hrvatski rukometaši. Nema sporta u kojem je Hrvatska dominirala kao u rukometu. Sve to mogli ste pratiti na RTL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad koju volimo, igrači koje kao da poznajemo. Zbog trenutaka koje ćemo pamtiti - poteza koji prkose fizici i medalja koje su iskovane čistim talentom, bez uvjeta za rad. I zato je to čudo, najtrofejniji hrvatski sport.

Dvorane i trgove bacali su u trans, no između euforije i suza granica je uvijek bila tanka - u brutalnoj i lijepoj rukometnoj igri koja nas grije svakog siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2004. godine, četiri mjeseca nakon što je RTL počeo s emitiranjem, kolovoz je bio mjesec slavlja. Portugalci, kako zovu zlatnu generaciju Goluže, Balića, Metličića, Lackovića, Vorija, Džombe, Dominikovića i Šprema pod vodstvom Line Červara - nastavili su biti noćna mora Nijemaca i u Ateni osvojili Olimpijsko zlato. 
Bilo je to posljednje rukometno zlato. Dva finala, i dva srebra kasnije – stigli su do 2009. i Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj. I dobili novog suigrača - RTL. 

I bili su to već tada – drukčiji prijenosi. Studio među navijačima, kamere u svlačionici, reporteri posvuda i poker aseva – stručni sukomentatori pokojni Velimir Kljajić, Zlatko Saračević, Vlado Šola i Davor Dominiković. Tada nismo znali da će Dominiković biti dobar trener, ali da je materijal za televiziju – to smo saznali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Prema finalu su koračali uz Morsku Vilu Marijana Bana. Navijači su uživali u potezima najboljeg rukometaša svih vremena.  Uz Balića je tada rastao njegov nasljednik - Domagoj Duvnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dva i pol milijuna gledatelja pratilo je finale između Hrvatske i Francuske. Finale nakon kojeg smo tugovali. Ali kratko. Osjetilo se to na dočeku. Krenula je i gusjenica, a te je večeri službeno otkriven nadimak Kauboji. 

Nakon Červara izbornik postaje Slavko Goluža -  osvojio je tri bronce. Katar je bila sljedeća pustolovina, Sarač se dobro pripremio, ali nismo vidjeli pustinjsku oluju. Ona je tek počinjala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

S novim izbornikom Željkom Babićem stigli su i mali problemi u komunikaciji na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Kao da je znao da se sprema čudo u Krakowu. 14 razlike protiv Poljaka za polufinale i televizijsku povijest. 

Jednostavnog objašnjenja nije bilo. Željko Babić rekao je tad:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bilo čudo iz Međugorja, ovo je bilo čudo!"

Ban Jelačić ponovno je slavio medalju, ovaj put broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Červara do Červara

Sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Nino Štambuk uveo je neke novitete.

Nije teško raditi kada u studiju imaš vrhunske znalce i zabavljače kao što su Šprem i Džomba. Olimpijski su pobjednici ali i strastveni navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća nam se baš narugala, u utakmici za broncu Hrvatska je protiv Slovenije ispustila vodstvo od osam razlike. I pitanje se moralo postaviti. 

Kako vidite svoju budućnost na klupi reprezentacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram razgovarat sa suprugom doma", odgovorio je tadašnji izbornik na najteže pitanje. 

Sve je bilo spremno za povratak najtrofejnijeg – Line Červara. I novu ludnicu na domaćem terenu - Euro u Hrvatskoj. A u Zagrebu je ponovno  zasjao Davor Dominiković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. mjesto u Hrvatskoj, ove godine 6. mjesto u Njemačkoj i Danskoj. I opet problemi u komunikaciji. 

"Ja ću jasno reći ovo je bila pljačka!", grmio je tad Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U praćenju rukometaša napravili smo puni krug. Od Červara do Červara. I naš je odnos prerastao poslovne okvire. Jer igrači se osjećaju kao kod kuće. Bile su to emisije u kojima je važno biti viđen. 

Ali puno važnije – u 15 godina - 9 medalja. Uvijek u vrhu, uvijek prava klapa. Neki su dali sve i rekli zbogom, no dolaze oni koji će se pobrinuti za nove uspomene. Rukomet i RTL - dugogodišnje prijetljstvo koje bi bilo lijepo okruniti zlatom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo