Rukometna priča vikendom / Priča o portugalskom rukometu i braći koja zabijaju više golova nego što imaju godina

Image

Portugalski rukomet raste iz godine u godinu. Strpljenja za mlade igrače imaju, ne žuri im se po veliki rezultat i izgleda kao da zdravo grade svoju rukometnu reprezentativnu priču, a braća Costa su najbolji primjer toga

14.5.2022.
10:30
VOYO logo

Portugalski rukomet već je nekoliko godina jedan od najbrže i najuspješnije rastućih projekata u rukometnome svijetu. Iako to rezultati možda i ne pokazuju, Portugalci puno ulažu u svoj rukomet i izgrađuju ga od samih temelja. Portugal ima samo četiri nastupa na svjetskim prvenstvima, najbolji rezultat im je deseto mjesto na prošlom svjetskom prvenstvu, dok su na europskim prvenstvima nastupili tek sedam puta, a najbolji rezultat im je šesto mjesto iz 2020. godine.

Image
gubitak za sportski svijet /

Preminuo je jedan od najvećih rukometnih trenera svih vremena

Image
gubitak za sportski svijet /

Preminuo je jedan od najvećih rukometnih trenera svih vremena

Rezultati portugalske reprezentacije ne oduševljavaju, no svjesni su i oni da je dugotrajan proces doći do vrhunskih rezultata. Naime, Portugal je do prije nekoliko godina na rukometnoj sceni bio teška egzotika. Tu i tamo su se pojavili na kojem europskom natjecanju, no zapravo su bili teška nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja s nogometnim klubovima

Uspjeh, odnosno popularizacija rukometa u Portugalu, leži u portugalskim klubovima. Prije nekoliko godina nogometni velikani poput Porta, Benfice i Sportinga odlučili su pomoći svojim rukometnim klubovima i krenuli ulagati u svoje rukometne projekte. To je nekako bio pokretač popularizacije rukometa u Portugalu. Ulaganja klubova privukla su brojne dobre igrače u Portugalsku ligu te samim time unaprijedili kvalitetu nacionalnog prvenstva. Kroz nekoliko godina Porto, Benfica i Sporting postali su ozbiljni europski klubovi i parirali su klubovima iz vrha Europskog rukometa.

Kako je rasla popularnost rukometne lige, tako je rasla i popularnost samog rukometa u Portugalu. Tako se i dalje vjeruje kako je Portugalska reprezentacija budućnost svjetskog rukometa jer obiluje mladim igračima. Najveće ime u portugalskoj reprezentaciji uz već iskusne igrače Duarte i Iturrizu je mladi Andre Gomes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Andre Gomes

Gomes je rođen 1998. godine i već se godinama o njemu priča kao jednom od najboljih vanjskih igrača u godinama koje dolaze. Gomes trenutno nastupa za njemački Melsungen i sazrijeva u najjačoj ligi svijeta. Uz Gomesa kao standardi reprezentativci su tu još Manuel Gaspar, Salvador, Miguel Martins i Diogo Silva. Svi rođeni u razdoblju od 1997. do 2001. godine i svima im se predviđa blistava budućnost. No, ipak u posljednjih godinu dana pojavila su se dva igrača koja bi mogla zasjeniti sve nadolazeće portugalske zvijezde.

Braća Costa

Martim i Francisco Costa dva su brata starosti 19 i 17 godina. Oba nastupaju za lisabonski Sporting i svakom svojom utakmicom sve više očaravaju javnost. Martim igra na poziciji lijevog vanjskog, dok je Francisco ljevak i igra na poziciji desnog vanjskog. Šira rukometna javnost dobro ih je upoznala ove sezone u Europskoj ligi. Naime, u dvije utakmice protiv trenutno jedne od najboljih ekipa na svijetu, njemačkog Magdeburga, zabili su kombinirano 33 gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Francisco Costa

U prvoj utakmici svaki je zabio po osam golova, dok su je u drugoj mlađi brat zabio devet, stariji osam golova. No, nisu sami golovi pokazatelj njihove kvalitete. Rukomet kakav oni igraju nevjerojatno je atraktivan i brz. Često znaju iznenaditi jedan drugoga s cepelinima, a njihova eksplozivnost i igračka lucidnost su nevjerojatne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martim Costa svoju je karijeru započeo u Portu i ove sezone prelazi u lisabonski Sporting. U stopu ga je pratio i njegov mlađi brat, a izgleda kako im je prelazak u Sporting bila jedna od najboljih odluka u karijeri. Martim je ove sezone zabio 52 gola, uz nevjerojatnu realizaciju od 73 posto. Francisco je postigao jedan gol manje, no uz nešto slabiju realizaciju, "tek" 63 posto.

Image
Foto: Profimedia

Martim Costa

Kao da nije bilo dovoljno što su zamalo zajedničkim snagama srušili Magdeburg, prošli su se vikend potrudili da njihova imena još više iskoče u javnost. U derbiju portugalske lige njihov se Sporting susreo s ekipom Porta. Sporting je izgubio minimalno 29:28 i tako pogurao Porto prema novom naslovu prvaka. No, ono što je obilježilo ovu utakmicu su nestvarnih 19 golova koje je zabio Francisco Costa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23 gola od ukupno 29

Portugalsko čudo od djeteta zabilo je više golova od ostatka svoje momčadi i tako se potrudio da njegovo ime bude zapamćeno. Zabio je devetnaest golova, a šutirao tek 22 puta, što znači da je imao realizaciju od 80 posto. Stariji brat Martim dodao je još četiri gola i tako su braća Costa od ukupnih 28 golova u mreži Porta zabili 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombinirano 23 gola momčadi koja igra Ligu prvaka sjajan je uspjeh pogotovo kada se uzme u obzir da jedan ima 19 godina, a drugi je tek napunio 17. Portugalski rukomet raste iz godine u godinu. Strpljenja za mlade igrače imaju, ne žuri im se po veliki rezultat i izgleda kao da zdravo grade svoju rukometnu reprezentativnu priču. Iz svake generacije izbace nekoliko vrhunskih rukometaša, počevši od Gomeza, pa preko braće Costa tako da Portugalci definitivno imaju razloga veseliti se budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo