danas gledamo zanimljive utakmice / Pred nama su zanimljive i neizvjesne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo: Mogu li favoriti opravdati svoj status?

Image

Danas se igraju prve kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

13.4.2022.
10:56
VOYO logo

Pred nama su zanimljive kvalifikacije za rukometno Svjetsko prvenstvo 2023 godine. Danas se igraju prve utakmice, a već u subotu će se odigrati uzvrati.  Hrvatska će, kao što već znamo, igrati protiv reprezentacije Finske. Iako je Finska rukometna egzotika, moramo biti oprezni jer u svojoj momčadi imaju nekoliko respektabilnih individualaca.

No, osim Hrvatske, ove kvalifikacije donose nam nekoliko zanimljivih utakmica. Česi dočekuju makedonce predvođene Lazarovom, oslabljeni Austrijanci idu na nikada bolje Islanđane, a Srbija i Slovenija igraju pravi rukometni derbi u kojem nema favorita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

VIDEO Imamo možda i najluđu utakmicu godine: odličan rukomet, napetost, i nevjerojatni sedamnaestogodišnjak

Image

VIDEO Imamo možda i najluđu utakmicu godine: odličan rukomet, napetost, i nevjerojatni sedamnaestogodišnjak

Austrija-Island

Austrijanci će na svom terenu pokušati iznenaditi Island. Islanđani su u ovoj utakmici favorit, a na ovogodišnjem europskom prvenstvu su pokazali da misle ozbiljno i protiv najvećih reprezentacija. Ako žele ući u krug najvećih reprezentacija, a na dobrom su putu, ovakve bi utakmice trebali pobjeđivati bez problema.

Omar Ingi Magnusson trebao bi biti udarna opcija ove generacije Islanđana. Sjajni desni vanjski Magdeburga pokazuje da je jedan od najboljih na svojoj poziciji na svijetu. U Bundesligi i europskoj ligi igra izvrsno, a protiv Sportinga je zabio deset golova. Osim toga, pored sebe ima još nekoliko sjajnih vanjskih igrača . Tu su izvrsni Janus Dadi SmarasonElvar Jonsson na vanjskim pozicijama, te sjajni Elísson na lijevom krilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Jedina mana im je desno krilo jer nema ozlijeđenog Sigvaldi Bjorn Gudjonssona.

Austrijanci su u jako teškoj situaciji. Ozlijeđeno im je nekoliko vrlo bitnih igrača i teško da će moći parirati moćnim Islanđanima. Nema im Janka Božovića, Alexandera Hermanna niti sjajnog Fabiana Poscha koji im je prva napadačka opcija na pivotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija-Srbija

Ovo je možda najbolja i najneizvjesnija utakmica kvalifikacija. Dvije momčadi uzletu posljednjih godina. Slovenci su kao i mi poraženi od Crnogoraca na europskom prvenstvu te nisu ostvarili cilj koji su zamislili. Reprezentacija je to koja u svojem sastavu ima puno odličnih igrača. Ipak, rezultat to ne pokazuje, a svjesni su toga i Slovenci.

Trener Uroš Zorman rekao je kako im je ova utakmica odlučujuća za budućnost reprezentacije, što znači da su pod velikim pritiskom. U dobrom su sastavu nedostaju im Ferlin i Grošelja, no to nisu igrači bez kojih Slovenci ne mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Srbi su s druge strane u najjačem mogućem sastavu. Trener Toni Đerona imao je slatke brige za izabrati sastav za ovaj dvomeč. Srbija ja na europskom prvenstvu igrala jako lijep rukomet i lagali bi kada bi rekli da nisu namučili našu reprezentaciju. Ipak, teška grupa koštala ih je plasmana u drugi krug, no sada imaju novu veliku priliku. Dobili su teškog protivnika, no Slovenci zasigurno misle isto.

Udarne igle Srba bit će Lazar Kukić na srednjem beku, te sjajna desna krila Radosavljević i Djukić. Na vratima je sjajni Vladimir Cupara, a tu je i izvrsni lijevi vanjski Petar Đorđić koji je ove sezone za Benficu postigao 102 gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Favorita u ovoj utakmici nema, gledat ćemo dobru utakmicu i dvije odlične reprezentacije.

Grčka-Crna Gora

Crnogorci su bili možda čak i najveće iznenađenje europskog prvenstva. Izbacili su Sloveniju, izbacili su i nas i izgledali su jako dobro. Crnogorski rukomet je u strašnom uzletu što već godinama pokazuje njihova ženska rukometna reprezentacija. Zato ne treba mislite da je ono bio samo instant rezultat nego je to produkt kvalitetnog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Vujovića sigurno pamte naši reprezentativci. Sjajni desni vanjski dominirao je na europskom prvenstvu,a bit će i glavna uzdanica Crnogorcima u ovim kvalifikacijama. Tu je još i sjajni vratar Nebojša Simić koji se proslavio svojim nevjerojatnim obranama na prošlom prvenstvu. Crnogorci igraju brzo i čekaju priliku za šut s vanjske pozicije. U obrani su kompaktni, a veliku pomoć imaju od već spomenutog Simića.

Image

Grčka je jedna od najzanimljivijih ekipa ovih kvalifikacija. Možda i najopasnija momčad iz reprezentacija koje glase kao "rukometna egzotika". Zapravo već se nekoliko godina profiliraju u ozbiljnu reprezentaciju s dobrim individualcima. U prošloj fazi kvalifikacija imaju šest utakmica i šest pobjeda te se s razlogom nadaju prolasku za Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko tjedana pobijedili su Bosnu i Hercegovinu, a sjajni Charalampous Mallios zabio je 13 golova od ukupno 24 gola koliko su dali Grci. Prije nekoliko godina Srbija ih je teškom mukom pobijedila samo dva razlike, a tada je za Srbiju igrao jedan od najboljih srednjih vanjskih Petar Nenadić.

Crnogorci su u ovoj utakmici favoriti, no Grci imaju priliku izaći iz sjene i postaviti se na rukometnu scenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka-Sjeverna Makedonija

Češi dočekuju Makedonce pred punom dvoranom u Žilini. Iako glase kao favoriti, ovdje nas očekuje još jedna neizvjesna utakmica. Još nisu poznati sastavi momčadi i zato ne možemo procijeniti tko je zaista favorit. Makedonci ponovno i još uvijek igraju na pogon trenera igrača Kirila Lazarova te puno tog ovisi o njemu. 

Ostale utakmice ne bi trebale donijeti velika iznenađenja. Nijemci idu na Farske Otoke koji iako ulažu u rukometu ne mogu parirati jednoj Njemačkoj. Mađari idu u Izrael, a Hrvatska kao što već znamo u Finsku. Osim hrvatske moći ćemo pratiti nekoliko zanimljivih dvoboja u ovim kvalifikacijama koje nam mogu donijeti neke nove reprezentacije na velikim natjecanjima, ali možemo ostati i bez nekih često viđenih reprezentacija.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo