skandal / Inteligentan potez ili sramota? Pogledajte jedan od najskandaloznijih poteza u povijesti rukometa

Image

Ovaj potez ostao je upamćen kao jedan od najskandaloznijih u povijesti rukometa.

18.2.2022.
11:03
VOYO logo

Gunar Prokop ostat će zapamćen kao jedan od najvećih rukometnih fanatika u povijesti ženskog rukometa. Davne 1972. godine osnovao je rukometni klub Hypo Niederösterreich, koji je jedan od najuspješnijih klubova u ovome sportu.

U razdoblju od 1977. do 2008. Hypo Niederösterreich bio je kontinuirani prvak Austrije, a čak osam puta prvak Europe. Prokop je bio dugogodišnji predsjednik kluba, a ulogu glavnog trenera preuzimao je nekoliko puta. Samo jedna trenerska epizoda obilježit će njegovu karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Domagoj Duvnjak odličan u dramatičnoj utakmici Lige prvaka

Image

Domagoj Duvnjak odličan u dramatičnoj utakmici Lige prvaka

U drugom kolu skupine B Lige prvaka, 29. listopada 2009. Hypo Niederösterreich je dočekao francuski Metz, u susretu koji će biti vrlo zanimljiv. Iako su favorizirane domaće rukometašice većim dijelom vodile, a u jednom trenutku imali su 3 gola prednosti, igračice Metza su se uvijek vraćale rezultatski i uspjeli uvesti utakmicu u neizvjesnu završnicu. Na 20 sekundi prije kraja utakmice rezultat je bio 27:27 i domaći igrači su bili u napadu, ali umjesto do vjerojatno pobjedničkog pogotka, 12 sekundi prije isteka vremena, netočnim dodavanjem pivotmena, igračice Hypo Niederösterreich izgubile su loptu.

Golmanica Amandin Leno držala je loptu u rukama i brzim dodavanjem na krilo prema Svetlani Ognjenović otvorila kontru svoje momčadi i činilo se da su gosti gotovo sigurno došli do pobjede, no trener Hipa Gunnar Prokop tada ulazi na teren s klupe i nekih 7 sekundi prije kraja dvoboj objema rukama hvata Ognjenović i sprječava je da nastavi trčati u protunapadu. Suci, naravno, odmah prekidaju utakmicu i dosuđuju prekršaj za goste, a Prokopu daju crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je većina ljubitelja rukometa bila šokirana ovim potezom, Gunnar Prokop se smiješio, a kada gošće nisu zabile za preostalo vrijeme, svima postaje jasno da je Austrijanac svojim nesportskim ponašanjem uspio spriječiti poraz Hypo Niederösterreich.

Prokop je iskoristio "rupu" u tadašnjim pravilima, koja takav tada potez nisu kažnjavala sedmercem, kao što bi to bio slučaj po pravilima koja su uvedena nekoliko godina kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokop se u priopćenju ispričao zbog nesportskog poteza te obavijestio sve da je zbog svoje neprimjerene geste na kraju utakmice s Metzom odlučio dati ostavku na mjesto trenera. Čelnici EHF-a ubrzo su Gunnaru Prokopu izrekli kaznu od 45.000 eura i tri godine suspenzije, no nakon njegove žalbe kazna je preinačena na 10.000 eura i jednogodišnju suspenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo