PRVI POKAZATELJ / Hrvatska ima ozbiljnu širinu na svim pozicijama, a Horvat i Duvnjak pokazali su da neće kalkulirati

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na Europsko prvenstvo, koje će od 10. do 28. siječnja 2024. biti održano u Njemačkoj, plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine te još četiri najbolje od trećeplasiranih reprezentacija.

13.10.2022.
13:46
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija pregazila je Grčku u prvom susretu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Konačan rezultat na semaforu je bio 33-25, a izabranici Hrvoja Horvata su dominirali i diktirali tempo gotovo svih 60 minuta. Bio je to peti okršaj Kauboja protiv Grčke, ali i peta pobjeda.

Hrvatska je pokaza dobar pristup i konkretnu igru. Odnosno konkretnu onoliko koliko su to igrači mogli pokazati protiv reprezentacije kao što je Grčka. Igrački kadar je mlad, željan igre i dokazivanja i to je ono najbitnije. Na terenu se vidi dobra atmosfera i da svako zna svoju ulogu. Širina koju smo dobili s mladim igračima je izvrsna i ona će biti jako potrebna u velikim utakmicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRAVO KAUBOJI /

Pogledajte trenutke u kojima je Hrvatska vratila Grčku na tvorničke postavke i poslala kući praznih ruku

Image
BRAVO KAUBOJI /

Pogledajte trenutke u kojima je Hrvatska vratila Grčku na tvorničke postavke i poslala kući praznih ruku

Jasna prva sedmorka

Horvat je počeo s vanjskom linijom Martinović-Cindrić-Duvnjak i odmah pokazao da nema mjesta eksperimentiranju čak niti protiv reprezentacije kao što je Grčka. Hrvatska je krenula s najjačim oružjem i to je pohvalno. Glavaš je počeo kao desno krilo, Mandić kao lijevo. Šego je počeo na golu, a Marino Marić na crti.

Obrana je izgledala tako da je Marić izlazio van, a Željko Musa ulazio na centarhalfa. Duvnjak je obranu započeo kao "trojka", no kako se grčki napad razvijao tako je Dule prelazio u prednjeg i obrana se transformirala iz 6-0 u 5-1. Martinović i Mandić su bili na dvojkama, a Glavaš i Cindrić na bekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad je funkcionirao jako dobro. Martinović je igrač koji može šutirati iz vana i može proći i proigrati pivota. Dakle s njim imamo širinu u napadu i on se mora profilirati u našeg najopasnijeg igrača. Cindrić je zasigurno motor ove ekipe i protok lopte s njim izgleda jako dobro. Umjesto Cindrića u igru ulazi Karačić koji donosi dašak "vica" u igru. Duvnjak nije toliko napadački moćan, no njegov doprinos u obrani je enorman.

Ono što je pozitivno je to da igramo samo s jednom promjenom u obrani. To dopušta bržu tranziciju i igra se ne uspava toliko jer mijenja samo jedan igrač. Duvnjak u obrani je svijet za sebe. Njegovo razumijevanje igre i krađa lopti je nešto što hrvatski kapetan radi najbolje na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širina kadra u oba smjera

Uigranosti u obrani još nedostaje uigranosti. Hrvatska ima opciju da David Mandić zaigra na prednjem i tako možemo odmoriti Duvnjaka na toj poziciji. Kada je Mandić kiksao u dvije situacije u igru je ušao Marin Jelinić koji može odigrati jednako kvalitetno u obrani kao i David Mandić. Ista je stvar i s Halilom Jaganjcem koji je igrač koji mora igrati u oba smjera.

Utakmica s Grčkom nije mjerilo kvalitete igre. Reprezentacija ima još puno za napredak i treba se dodatno uigrati. No ono što veseli je jasan plan i vizija koju ima Hrvoje Horvat. Ono što veseli je to da nema kalkulacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan kakvog trebamo

Duvnjak je igrao od prve minute u dva smjera. Duvnjak je primjer kapetana i nekog tko će poginuti na terenu za hrvatski dres. Izbornici kao da nisu znali to iskoristiti u punom smislu, a Horvat je protiv Grčke krenuo kao da igra protiv velike reprezentacije.

Duvnjak mora biti produžena ruka Hrvoja Horvata. Ono što on zaželi, Duvnjak se mora pobrinuti da to tako izgleda na terenu. On može diktirati igru u oba smjera. Rotacija i širina kadra najveći su dobitak utakmice s Grčkom. A pokazatelj da će Domagoj Duvnjak ponovno biti na terenu u oba smjera nešto što najviše veseli nas navijače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo