ČEKA NAS FRANCUSKA / Rivalstvo koje traje već 30 godina: Nabili su nam komplekse, 'ukrali' već nekoliko medalja i bezbroj živaca

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Rukometni okršaji Hrvatske i Francuske odavno su 'opjevani', mnogi su legendarni, a mi vas u nastavku ovog teksta podsjećamo na neke od najvažnijih rukometnih klasika koje smo igrali protiv naše vječite 'rak-rane'

18.1.2024.
8:08
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija uspješno je prošla prvu fazu Europskog prvenstva. Izabranici Gorana Perkovca već su na putu za Köln gdje će se igrati utakmice druge faze u kojoj će Hrvatska igrati u skupini I, zajedno s Francuskom, Njemačkom, Mađarskom, Islandom te Austrijom, koja je uz nas prošla dalje iz skupine B nakon što su šokirali Španjolsku.

Image
STARI ZNANCI /

Nikola Karabatić najavio rukometni klasik s Hrvatskom: 'Bit će jako vruće, vidjeli smo što oni imaju'

Image
STARI ZNANCI /

Nikola Karabatić najavio rukometni klasik s Hrvatskom: 'Bit će jako vruće, vidjeli smo što oni imaju'

Drugi krug naši rukometaši otvaraju protiv starih znanaca i najvećih rivala Francuske, a taj rukometni klasik možete pratiti na RTL-u od 17 sati uz emisiju Vrijeme je za rukomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukometni okršaji Hrvatske i Francuske odavno su 'opjevani', mnogi su legendarni, a mi vas u nastavku ovog teksta podsjećamo na neke od najvažnijih rukometnih klasika koje smo igrali protiv naše vječite 'rak-rane'.

Rivalstvo koje traje već 30 godina

Hrvatski rukometaši su u Portugalu 1994. nastupili na prvom Europskom prvenstvu u povijesti, a prva utakmica je bila baš protiv Francuske. Iako su tada bili bolji s 27:25, Francuzi su natjecanje završili u skupini, a Hrvatska je osvojila svoju prvu medalju na velikom natjecanju. U polufinalu smo izgubili od kasnijeg prvaka Švedske, a u utakmici za treće mjesto slavili protiv Danske za broncu tada zlatnog sjaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi veliki poraz

Kako to obično biva u velikim rivalstvima, nismo morali dugo čekati na novi okršaj protiv Francuske. Na Svjetskom prvenstvu 1995. na Islandu Hrvatska je došla sve do finala, a tamo su nas s druge strane čekali Francuzi. U prvom od mnogih finala koje ćemo kasnije igrati s njima, Francuska je bila bolja 23:19 i tako 'ukrala' Hrvatskoj prvo zlato. Izabranici Zdravka Zovka morali su se zadovoljiti srebrom.

Image
Foto: Profimedia

Prva velika pobjeda

Hrvatski rukometaši nisu dugo trebali čekati na osvetu, ona je bila 'servirana' na jednoj od najvećih mogućih pozornica - Olimpijskim igrama. U Atlanti 1996. Hrvatska je igrala nevjerojatan rukomet nošena kapetanom Goranom Perkovcem, Patrikom Ćavarom, Slavkom Golužom, Iztokom Pucom i ostalima koji su u polufinalu donijeli prvu pobjedu Hrvatskoj nad Francuskom. Nakon 24:20 pobjede u polufinalu, Velimir Kljaić je sa zvjezdanom postavom u finalu Olimpijskih igara slavio protiv Švedske 27:26 za prvo zlato hrvatske rukometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinale nama, polufinale njima

Na idući veliki okršaj s Francuskom naši su rukometaši čekali do 2005. i Svjetskog prvenstva u Tunisu. Stigli smo do polufinala, te su se Mirza Džomba, Goran Šprem, Nikša Kaleb, Petar Metličić i Ivano Balić spremali su za svoju prvu veliku bitku s Francuskom. Nakon pobjede 35:32, naši rukometaši nisu mogli otići do 'kraja', u velikom finalu je bila bolja Španjolska 40:34.

Samo godinu dana kasnije, Francuska se osvetila za poraz u Tunisu. U polufinalu na Europskom prvenstvu u Švicarskoj Francuska je slavila 29:23 i poslala Hrvatsku u borbu za broncu, ali je tamo bila bolja Danska 32:27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na idućem Europskom prvenstvu, igranom 2008. u Norveškoj dočekali smo novu veliku pobjedu nad našim velikim rivalima u još jednom polufinalu. Hrvatska je slavila 24:23, ali smo u finalu 'ostalih kratkih rukava' nakon što je Danska slavila 24:20.

Budući da smo se u to vrijeme predbilježili na epske okršaje s Francuskom u polufinalima velikih natjecanja, tako je bilo i nekoliko mjeseci kasnije na Olimpijskim igrama u Pekingu. Ponovno su nam se Francuzi osvetili za raniji poraz, ovaj put su bili bolji 25:23, a u borbi za broncu bolja od nas je bila Španjolska 35:29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epsko finale u Zagrebu

Ubrzo nakon toga je stigla 2009. i Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Kako to i priliči, na putu do zlata na domaćem terenu stajao nam je naš najveći rival. U krcatoj Areni Zagreb Francuska je slavila 30:26 u utakmici koju je obilježio Igor Vori koji je pokušao gađati danskog suca Larsa Ejbyja Pedersena, koji je, vjerujemo, i danas 'persona non grata' u Hrvatskoj.

Mnogi smatraju da je upravo taj poraz, u finalu Svjetskog prvenstva na domaćem terenu, najveći poraz koji nam je nanijela Francuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi poraz u finalu

Godinu dana nakon epskog okršaja u Zagrebu, Francuska je čekala Hrvatsku u novom finalu. Na Europskom prvenstvu 2010. u Austriji hrvatski rukometaši ponovno su imali glasnu podršku s tribina koje su ih nosile sve do finala, no protiv Francuske su i oni bili nemoćni. Hrvatska se morala zadovoljiti novim srebrom nakon što je Francuska slavila 25:21.

Posljednja bitka za medalju

S našim najvećim rivalima posljednji put smo se borili za medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Francuzi su nam nanijeli novi poraz, ovaj put su bili bolji 25:22, a Hrvatska se morala zadovoljiti trećim mjestom nakon pobjede nad Mađarskom 33:26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mir već dvije godine

Hrvatska i Francuska posljednji put su igrali 13. siječnja 2022 u grupnoj fazi Europskog prvenstva igranog u Mađarskoj i Slovačkoj. I tada su Francuzi bili bolji te su nakon 27:22 pobjede osvojili prvo mjesto u skupini, ali je Hrvatska prošla dalje s druge pozicije.

Grozan omjer Hrvatske

Sveukupno, Hrvatska je protiv Francuske igrala 20 puta, 14 puta smo upisali poraz, a slavili šest puta. Vjerujemo kako ćemo sutra popraviti taj omjer i upisati sedmu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelujte u kreativnom natječaju Uhvati loptu, osvoji Telemach prvenstvo te 29. siječnja budi ponosni vlasnik QLED televizora i 1 godine besplatne pretplate na EON TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo