UTAKMICE I MEDALJE KOJE ĆEMO ZAUVIJEK PAMTITI: / Koji je najveći trenutak u povijesti hrvatskog rukometa? ANKETA

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Zlatna priča hrvatskog rukometa počela je 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti.

11.1.2018.
13:45
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Hrvatski rukomet prepun je trenutaka koji su zauvijek ostali upisani zlatnim slovima ovog sporta u našoj domovini. Rukomet je već godinama ponos nacije, a vjerni pratitelj naše reprezentacije je Hrvatska elektroprivreda, koja je još prije desetak godina prepoznala dugačku i vrijednu tradiciju koju Hrvatska ima u rukometu, ali i brojnim drugim sportovima. Izabrali smo neke od najboljih trenutaka koji se ne zaboravljaju.

PROSLAVLJENI HRVATSKI RUKOMETAŠ ZA NET.HR: ‘Moramo pokazati zajedništvo, prijateljstvo… Ne lažno, nego pravo’

OI u Atlanti 1996.

Zlatna priča hrvatskog rukometa počela je 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti. Tada je sjajna generacija koju je predvodio pokojni rukometni velikan Velimir Kljaić okrunila trud svih ranijih godina i osvojila olimpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta posebna Atlanta uvijek će ostati upisana zlatnim slovima u hrvatskoj rukometnoj povijesti. Prvi je put na Olimpijskim igrama odsvirana hrvatska himna, na najviši jarbol podignuta hrvatska trobojnica, hrvatski sportaši oko vrata su dobili najsjajnije olimpijsko odličje, ono zlatno, stvorena je glasovita pobjednička gusjenica... Bili su to rukometaši, a njihova imena do danas nisu zaboravljena.

Sastav iz Atlante, u kojem su bili Matošević, Losert, Jelčić, Ćavar, Smajlagić, Šujster, Kljaić, Načinović, Jović, Puc, Goluža, Perkovac, Gudelj, Saračević, Mikulić i Franković, ostat će zauvijek upisan zlatnim slovima u hrvatske i svjetske rukometne publikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SP u Portugalu 2003.

Drugi dio zlatne priče hrvatskih rukometaša je naslov svjetskih prvaka u Portugalu 2003. godine osvojen nakon 16. mjesta na Europskom prvenstvu u Švedskoj. Hrvatska je pod vodstvom najuspješnijeg hrvatskog rukometnog izbornika Line Červara otputovala u Portugal u lošoj atmosferi, bez ikakvih očekivanja javnosti koja je ostala razočarana spomenutim lošim nastupom u Švedskoj. Međutim, dogodilo se - čudo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj utakmici na turniru Hrvatska je iznenađujuće izgubila od Argentine. Kritičari su udarili po reprezentaciji, komentirali su loše vođenje momčadi, propuštene prilike i lošu obranu hrvatske reprezentacije te se predviđao još jedan loš kraj za reprezentativce.

Kauboji se ipak nisu predavali te preko Saudijske Arabije, Rusije, Francuske i Mađarske došli u sljedeće kolo turnira gdje su pobjedom protiv Egipta i Danske dohvatili plasman u polufinale. S odličnom obranom i razigranim igračima, na krilima genijalca Balića, u polufinalu su Hrvati pobijedili jaku Španjolsku, u dramatičnoj utakmici nakon dva produžetka rezultatom 39-37 i tako dobili priliku susresti se s Nijemcima u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerljiva tri gola prednosti u finalu Svjetskog prvenstva i rezultat 34-31 pokazala su kvalitetu hrvatske reprezentacije dostojne za povijesni naslov svjetskog prvaka.

OI u Ateni 2004.

Zlatna trilogija hrvatskog rukometa zatvorena je u Ateni na Olimpijskim igrama 2004. kada je ista Červarova reprezentacija bez poraza osvojila olimpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na Portugal, u Ateni nije bilo Kelentrića, Jovića i Valčića, a bili su tu Losert i Šprem koji je kasnije postao jedan od glavnih igrača reprezentacije. Na turniru su hrvatski rukometaši ostvarili osam pobjeda. Izgledali su moćno, uvjerljivo, razigrano, maštovito...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini su redom "padali" Island (34-30), Slovenija (27-26), Južna Koreja (29-26), Rusija (26-25) i Španjolska (30-22). U četvrtfinalu turnira naši su rukometaši nadigrali domaćine Grke sa 33-27, u polufinalu su bili bolji od Mađara sa 33-31, a u finalu su svladali reprezentaciju Njemačke sa 26-24, u reprizi finala od samo godinu prije.

https://www.playbuzz.com/telegrammediagrupa10/koji-je-najve-i-trenutak-hrvatske-rukometne-povijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj donosi HEP - sponzor rukometne reprezentacije

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo