igrač nije imao pravo nastupa / Real Madridu prijeti izbacivanje iz kupa: na teren izašli pravnici

Image
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Osoba zadužena za kontrolu igrača, bivši sudac Emilio Rosanes, tvrdi da je upozorio Real Madrid da Čerišev nema pravo nastupa u utakmici

3.12.2015.
10:43
nph/NordPhoto/PIXSELL
VOYO logo

Iako je u srijedu pobijedio na gostovanju u Cádizu sa 3-1, Real Madrid je na korak do ispadanja iz španjolskog kupa jer strijelac prvog pogotka Rus Denis Čerišev zbog skupljenih žutih kartona iz prošlogodišnjeg natjecanja nije imao pravo nastupa pa bi organizator kupa u petak mogao diskvalificirati Kraljevski klub.

Čerišev je lani bio posuđen Villarrealu te mu je sudac u osmini finala kupa, a zatim i u četvrtfinalu pokazao žuti karton. U uzvratnoj utakmici polufinala kupa protiv Barcelone napravio je prekršaj na napadaču Luisu Suárezu što mu je bio ukupno treći žuti karton u natjecanju, te je morao propustiti iduću utakmicu. Kako je Villarreal tada ispao, kazna mu je prenesena u ovu sezonu u kojoj ga je madridska momčad vratila u svoje redove, a u srijedu poslala na teren u prvoj ovogodišnjoj utakmici kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski 24-godišnji napadač već je u 3. minuti zatresao mrežu domaćina s juga Španjolske. "Informacija da ne smije igrati došla nam je na poluvremenu", rekao je Manuel Vizcaíni, predsjednik trećeligaša Cádiza.

"Sa mnom u loži sjedili su Butragueño, Manolo Redondo i još jedan predstavnik Real Madrida", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener madridske momčadi Rafael Benítez zamijenio je Čeriševa u tridesetoj sekundi drugog poluvremena i uveo hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića. "Zamijenio sam ga da pokažemo dobru namjeru. Nismo znali za kaznu", istaknuo je Benítez. Tvrdi da Real Madrid prethodno nije primio obavijest niti od Villarreala niti od Španjolskog nogometnog saveza. U nastavku je vezni igrač Isco zabio gol u 65. minuti pa opet u 74., a domaćini su u 89. minuti ublažili poraz za konačnih 1-3.

No, uzvrat u Madridu možda se neće niti igrati. Osoba zadužena za kontrolu igrača, bivši sudac Emilio Rosanes, tvrdi da je upozorio Real Madrid da Čerišev nema pravo nastupa u utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavijestio sam klub telefonski i slanjem faxa no nisam dobio nikakav odgovor", izjavio je kasno navečer na radijskoj postaji COPE. Obavijesti o kažnjenim igračima razaslane su klubovima u kolovozu na početku sezone. Momčad za koju nastupi kažnjeni igrač može biti suspendirana iz natjecanja ukoliko se oštećena ekipa žali, navedeno je u pravilniku. Cádiz za to ima vremena danas (četvrtak) do 14 sati.

"Žalit ćemo se, koliko god nas to boljelo, jer je Real Madrid nama prijateljski klub", poručio je predsjednik Cádiza, kluba iz istoimenog lučkog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čerišev, koji je ove sezone odigrao svega 24 minute u prvenstvu i 34 u Ligi prvaka, potonuo je nakon primljene vijesti. "Nije dobro. Svi smo pokušali razgovarati s njim, oraspoložiti ga i reći mu da bude miran“, rekao je njegov suigrač Marcos Llorente, još jedan od igrača Real Madrida koji ne igraju često zbog čega ih je Benítez poslao na teren u utakmici 1/16 kupa.

Sličnu situaciju Real Madrid je imao u listopadu 1994. godine u utakmici s Compostelom. Tadašnji argentinski trener Jorge Valdano uveo je u igru Slovaka Petera Dubovskya umjesto Luisa Enriquea premda je već na terenu imao trojicu stranaca – Argentinca Fernanda Redonda, Danca Michaela Laudrupa i Čileanca Ivana Zamorana. Ta nepravilnost zbog nedopuštenog broja stranaca trajala je jedva minutu. Valdano je bio kažnjen zbog nemara, a klub je dobio novčanu kaznu. Utakmica se tada mogla poništiti, no Compostela je to odbila budući da je odigrala neriješeno što joj je odgovaralo. Početkom 1996. Valdano je smijenjen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, već iduće godine, ovaj put na klupi Valencije, ponovio je istu grešku na gostovanju kod Racing Santandera gdje je u jednom trenutku imao na terenu petoricu nogometaša koji su imali državljanstvo zemalja izvan tadašnje europske zajednice, uključujući hrvatskog napadača Gorana Vlaovića. Utakmica je tada mogla biti registrirana 3-0 za Racing, no kako je pobijedio s 2-1 nije se žalio te je ostao rezultat ostvaren na travnjaku. Valdano je ubrzo smijenjen. 

Rafaelu Benítezu, koji se našao na udaru žestokih kritika nakon 0-4 poraza od Barcelone, ovo nije bila prva greška s uvođenjem igrača bez prava nastupa. Naime, poput Valdana i on je 2001. kao trener Valencije poslao na teren dodatnog stranca i to u 91. minuti. Kada je u igri već imao Srbina Miroslava Đukića te Argentince Pabla Aimara i Roberta Ayalu, u posljednje dvije minute uveo je i Rumunja Denisa Serbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valencija je zbog toga bila izbačena iz kupa premda je na gostovanju pobijedila niželigaša Noveldu sa 1-0. Klub je tada dao otkaz svom delegatu Juan Cruz Solu.
Hoće li vijeće zaduženo za ovo natjecanje na isti način kazniti Real Madrid bit će poznato u petak nakon sastanka, naravno ukoliko Cádiz uloži formalnu žalbu, kao što je najavio.

Emilio Butragueño, direktor Real Madrida zadužen za odnose s institucijama, ponovio je da klub nije znao za zabranu, a ni sam Čerišev. "Naši pravnici proučavaju situaciju. S naše strane nije bilo namjere već neznanja", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike