'Lekcija je važnija od gubitka kose' / Ravnatelj škole dao se obrijati na ćelavo kako bi podržao maltretiranog učenika

Prekrasnu gestu učinio je ravnatelj škole u američkoj saveznoj državi Iowi. Saznavši da učenik njegove škole trpi maltretiranje jer se obrijao na ćelavo u znak podrške svojem djedu koji boluje od raka, ravnatelj je odlučio učiniti - isto, želeći vlastitim primjerom podučiti djecu važnoj životnoj lekciji

25.1.2017.
17:40
VOYO logo

Dječak Jackson Johnston, učenik šestog razreda škole u američkom Packwoodu, obrijao se na ćelavo u znak podrške svom djedu, kojemu je dijagnosticiran rijedak oblik raka. Ubrzo nakon tog poteza, vršnjaci u školi počeli su ga zadirkivati. 

"Spoznaja da bi netko od mojih najmilijih mogao umrijeti od te bolesti je zastrašujuća", rekao je dječak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je saznao za maltretiranje, ravnatelj škole Tim Hadley odlučio je podržati dječakovu gestu i sam se obrijati na ćelavo, i to pred drugim učenicima.

Ravnatelj Hadley okupio je učenike, upitavši ih: "Poznajete li nekoga tko boluje od raka?" Nakon što je mnoštvo djece potvrdno odgovorilo na pitanje, Hadley im je podijelio važnu životnu lekciju. "Pogrešno je reagirati maltretiranjem. Ponosan sam na Jacksona, koji je dokazao da kada zaista vjeruješ u nešto, čak i ako je to drukčije, nastavi tim putem", kazao je ravnatelj škole ispred mnoštva okupljenih učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je dopustio maltretiranom dječaku Jacksonu da ga obrije na ćelavo, kazavši i da vjeruje kako je ovime podučio djecu važnoj osobini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i zašto je postupio na taj način. "Takvo što možemo riješiti na nekoliko načina. Možemo prebaciti odgovornost na djecu i kazniti ih, možemo izvaditi priručnik i podučavati ih ono što u njemu piše, a možemo i izabrati ovakav način kako bismo djeci usadili važnu životnu lekciju."

Podučiti djecu vlastitim primjerom je puno vrijedniji od kose. "Ako jedno dijete zbog ovoga razmisli prije nego što će maltretirati vršnjaka, ovo će i te kako vrijediti. Lekcija udijeljena njima je važnija od gubitka kose", zaključio je ravnatelj škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon toga promijenio se odnos vršnjaka prema dječaku Jacksonu. Čak i oni koji su ga najviše maltretirali, promijenili su ponašanje prema njemu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo