POČELO JE 1938. / Povijest svjetskih rukometnih prvenstava

Image

Prvo svjetsko prvenstvo za rukometaše održano je u Njemačkoj 1938. godine. Premda su vladari ovog sporta Europljani, rukometne su se mreže tresle i u Japanu, a novi milenij obilježila je reprezentacija Hrvatske.

9.9.2008.
20:26
VOYO logo

Prvo svjetsko prvenstvo za rukometaše održano je u Njemačkoj 1938. godine. Nastupile su tek četiri reprezentacije - Njemačka, Švedska, Danska i Austrija, a naslov prvaka osvojili su domaćini.

Zbog ratnog vihora, drugo svjetsko prvenstvo održalo se tek 16 godina kasnije u Švedskoj i naslov prvaka opet je ostao kod domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani su obranili titulu i na sljedećem prvenstvu, a onda dominaciju u svjetskom rukometu preuzimaju Rumunji s nevjerojatnim nizom. Od 1961. do 1974. godine osvojili su četiri zlata i jednu brončanu medalju na svjetskim prvenstvima.

Nijemci su drugi naslov svjetskog prvaka osvojili 1978. godine u Danskoj, dok su Rusi prvi put stali na krov svijeta 1982. godine u SR Njemačkoj, pobijedivši u finalu Jugoslaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su osvojili zlato na OI u Los Angelesu 1984. godine, Jugoslavija je osvojila i naslov svjetskog prvaka na prvenstvu koje je 1986. godine održano u Švicarskoj. Zlatom su se tada okitili i Mirko Bašić i Zlatan Saračević.

Godine 1990. na rukometnu scenu dolazi zlatna švedska generacija koja će sljedećih deset godina krojiti vrh svjetskog rukometa. Šveđani su se okitili krunom svjetskog prvaka 1990. godine u Čehoslovačkoj. Dvije godine kasnije, 1995. na Islandu hrvatski rukometaši osvajaju srebrnu medalju. U finalu su ih pobijedili Francuzi 23:19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1997. smotra najboljih svjetskih rukometaša održana je prvi puta izvan Europe. Na Dalekom istoku, u Japanu, najbolji su bili Rusi koji su u finalu pobijedili Šveđane. Međutim, dvije godine kasnije, Šveđani su u Egiptu Rusima vratili istom mjerom. Godine 2001. Šveđani su opet u finalu, no bolji od njih bili su nakon produžetaka domaćini Francuzi.

A onda je došla 2003. i senzacija iz Hrvatske! Lino Červar u Portugal je poveo mlade igrače, čija smo imena jedva znali izgovoriti. U prvom susretu izgubili su od Argentine, no nakon toga kreće niz veličanstvenih pobjeda, sve do finala u kojem su pali i Nijemci. Nakon Portugala cijeli rukometni svijet dobro je naučio tko su Balić, Metličić, Džomba, Lacković, Šola i drugi „pakleni“ rukometaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine kasnije u Tunisu je najbolja bila Španjolska, koja je u finalu pobijedila Hrvatsku rezultatom 40:34. Njemačka je do trećeg naslova došla 2007. godine na svom parketu. U finalu su bili bolji od Poljske. Naši rukometaši u Njemačkoj su zaustavljeni u četvrfinalu. Iako su mogli kalkulirati u dvoboju sa Španjolcima i u četvrtfinalu izbjeći uvijek opasne Francuze, naši su rukometaši odlučili igrati pošteno. Pobijedili su Španjolce ali su ih Francuzi zaustavili.

Na koncu smo završili na petom mjestu. Sada je na redu 21. Svjetsko prvenstvo za rukometaše - najveći sportski događaj koji je dosad održan u Hrvatskoj i sasvim je sigurno da ćemo gledati moderan, brz i spektakularan rukomet, uz najbolju publiku na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo