ZLATNI OLIMPIJAC O ZAOKRETU S KOJIM JE PUNO TOGA STAVLJENO NA KOCKU: / 'Nitko nikad nije to napravio'

Image

Proslavljeni hrvatski veslač Valent Sinković za Net.hr je progovorio o novom velikom izazovu za sebe i svog brata, možda i najvećem u njihovim velikim karijerama.

29.11.2016.
8:00
VOYO logo

Valenta Sinkovića uhvatili smo na Ekonomskom fakultetu gdje je svečano otvorio natjecanje između profesora i studenata na veslačkim spravama i ergometrima, na kojem su posebni gosti bili i sveučilišna posada iz Japana.

DRAMATIČAN ZAOKRET U KARIJERI BRAĆE SINKOVIĆ: ‘Sigurno je da ovime dovodimo u pitanje sav svoj dosadašnji i budući uspjeh’

Image
Image

"Samo molim vas da bude brzo. Jer žurim u Arenu na Davis Cup", kazao nam je sa smješkom Valent Sinković. Nakon što je otvorio natjecanje s nekoliko prigodnih riječi, došao je do vašeg novinara i priča je mogla početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pompozna najava kao da je u pitanju prekid karijere

Osvajači zlatne olimpijske medalje u Rio de Janeiru u dvojcu na pariće, braća Martin i Valent Sinković, najavili su izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su obznanili da mijenjaju disciplinu iz dvojac na pariće, koju zajedno voze od lipnja 2014., na dvojac bez kormilara.

To je toliko pompozno bilo najavljeno da smo prvo pomislili da zlatna hrvatska braća prekidaju karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne, ne prekidamo karijeru'

"Haha, još smo mladi, ne prekidamo. Moralo je to sve pompozno biti najavljeno, jer je veliki ulog te naše odluke. Nakon zlata u Riju, došao sam na ideju da promijenimo disciplinu. Razmišljali smo o toj odluci dugo i na kraju smo Martin i ja zajedno s našim trenerom Nikolom Bralićem odlučili napustiti dvojac na pariće i upustiti se u novu avanturu zvanu dvojac bez kormilara. Odluka nije bila lagana, ali je bila izazovna", kazao nam je zlatni olimpijac Valent Sinković.

U dvojcu na pariće ostvarili brojne i značajne uspjehe

Izazov u odnosu na uspjeh? Valent i Martin u dvojcu na pariće bili su apsolutno dominantni, vladari discipline, te su u njoj ostvarili brojne i značajne uspjehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavili su svjetski rekord, osvojili sve svjetske kupove, dva naslova svjetskih prvaka, a kruna karijere bilo im je olimpijsko zlato ljetos u Rio de Janeiru.

Otkako su zajedno u dvojcu na pariće, od lipnja 2014., braća Sinković upisali su pobjede u 29 utrka u nizu na velikim natjecanjima, računajući od kvalifikacija do finala OI u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili uspješni i u četvercu na pariće

Prije ulaska u dvojac, bili su uspješni i u četvercu na pariće u kojemu su s Martinom i Davidom Šainom osvojili dva naslova svjetskih prvaka (Lake Karapiro 2010, Chungjiu 2013) i olimpijsko srebro u Londonu 2012.

Dug je CV njihovih uspjeha. Predug. Samim time je i ulog velik. Sad sve to ostavljaju iza sebe i okreću se nečem novom, ulaze u "nepoznate vode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Ovime dovodimo u pitanje sav svoj dosadašnji i budući uspjeh'

"Sigurno je kako ovime dovodimo u pitanje sav svoj dosadašnji i budući uspjeh, no zaključili smo kako je vrijeme za promjene. Još smo premladi da bismo odlazili u mirovinu, nismo niti pomišljali razilaziti se i eventualno karijeru nastavljati samostalno, već nastaviti zajedno, ali u novoj disciplini koju još nikad nismo vozili. Dobro, jesmo jednom na treningu prije nekoliko godina. I to smo odradili pola treninga i otišli s njega. Tako da ono. Sve nam je novo”, dao nam je do znanja Valent i istaknuo kako žele dokazati da on i brat nisu samo veslači u disciplini dvojac na pariće nego univerzalni veslači, sportaši koji mogu biti uspješni i u drugim disciplinama.

Razlika u disciplinama je velika

"Nitko nikad u povijesti ovog sporta nije napravio to što smo napravili mi. I zato puni elana, volje i želje za uspjehom idemo nastaviti tamo gdje smo stali", dao je do znanja Sinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valent i Martin treniraju punom parom i sljedeće godine misle nastupiti na natjecanjima u novoj disciplini koja se značajno razlikuje od prethodne. Trofejne.

"Ma to je nebo i zemlja. Sad svatko od nas drži svoju stranu, svatko ima svoje veslo, moramo paziti u balansima. Sve je drugačije. Svjesni smo da krećemo od početka, da ćemo morati naporno trenirati, da su pred nama brojni izazovi i da će biti potreban ogroman trud. Spremni smo na to, mi smo sportaši. Sigurno je kako ćemo dati sve od sebe", kazao je Valent i osvrnuo se na zlato iz Rija koje je u finalu osvojeno uvjerljivo slavivši s vremenom 6:50.28. Sad nakon nešto manje 4 mjeseca, emocije su se slegnule. Glave su hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako smo sretni zbog toga zlata, to nam je bio cilj. Puno toga smo uložili u njega. Sav naš trud se isplatio i sretni smo zbog toga", završio je Valent.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo