VIDEO: / Ovo je najveća tragedija u povijesti hokeja

Pad zrakoplova koji je prevozio kompletnu momčad Lokomotiva najveća je tragedija u povijesti hokeja na ledu, te jedna od najgroznijih u povijesti sporta uopće.

8.9.2011.
11:29
VOYO logo

Rusko Ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je imena poginulih osoba u padu zrakoplova koji je prevozio hokejašku momčad Lokomotiva iz Jaroslavlja u Minsk na utakmicu protiv Dinama u 1. kolu KHL lige.

Smrtno su stradale 43 osobe, od čega 36 članova momčadi i sedam članova posade zrakoplova. Preživio je jedan član posade te hokejaš Aleksandr Galimov koji se nalazi u iznimno teškom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji među poginulima je veliki slovački hokejaš Pavol Demitra (36) koji je najveći dio karijere proveo u NHL ligi, igrajući za Ottawu, St. Louis, Los Angeles, Minnesotu i Vancouver iz kojeg je prošle godine prešao u Lokomotiv.

Sa slovačkom reprezentacijom Demitra je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 2003. Nastupio je i na lanjskim Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru gdje su Slovaci zauzeli četvrto mjesto, a Demitra je bio najučinkovitiji igrač turnira s deset bodova. Bio je trostruki sudionik All-Star utakmica u NHL ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginuli su, među ostalima, i češki hokejaši Josef Vašiček (osvajač Stanley Cupa s Carolinom 2006.), Karel Rachunek (svjetsko zlato s reprezentacijom 2010.) i Jan Marek (svjetsko zlato s reprezentacijom 2010.), švedski vratar Stefan Liv (zlato s reprezentacijom na ZOI 2006.), kanadski trener Brad McCrimmon...

"Napravit ćemo sve da hokej u Jaroslavlju ne umre i da nastavi živjeti u čast svih onih koji su bili u zrakoplovu", izjavio je predsjednik Ruskog hokejskog saveza Vladislav Tretjak, dok je jedan od najboljih svjetskih hokejaša Rus Aleksandr Ovečkin na svom profilu na Twitteru napisao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U šoku sam! R.I.P."

Zrakoplov Yak-42 se zapalio i srušio nedugo nakon polijetanja, samo 500 metara udaljen od piste. Uzroci pada zasad su još uvijek nepoznati, a neki ruski mediji tvrde da se tragedija dogodila zbog neispravnosti zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo Kontinentalne hokejaške lige (KHL) u Moskvi odlučilo je odgoditi kompletno otvarajuće kolo sezone 2011./12. koje se trebalo igrati do kraja vikenda.

Čim se pročulo o stravičnoj nesreći, najstrašnijoj u novijoj sportskoj povijesti, prekinuta je, u prvoj trećini, otvarajuća utakmica sezone koju su igrali Salavat Julajev iz Ufe i Atlant iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odgodi cjelokupnoga prvog kola složili su se predsjednik Klupskog vijeća KHL-a Vjačeslav Fetisov, predsjednik KHL-a Aleksandr Medvjedjev i predsjednik Udruženja hokejaša u KHL-u Andrej Kovalenko.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo