RUSKI NAPAD NA NAJTROFEJNIJEG OLIMPIJCA: / Zbog krugova na tijelu optužuju ga za prevaru

Image
Foto: AFP, CHRISTOPHE SIMON

Frustrirani zbog brojnih optužbi da njihovi sportaši koriste doping iz Rusije su opleli prema najtrofejnijem olimpijcu svih vremena - Michaelu Phelpsu.

9.8.2016.
19:55
AFP, CHRISTOPHE SIMON
VOYO logo

Američki plivač je na aktualnim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojio 23. medalju, odnosno 19. zlato. No, ako se pitaju Rusi - za njegove je uspjehe zaslužna kineska medicina, točnije tzv. cupping metoda ili terapija čašama.

Image
DREVNA KINESKA MEDICINA: /

Kakvi su to crveni krugovi na tijelima sportaša?

Image
DREVNA KINESKA MEDICINA: /

Kakvi su to crveni krugovi na tijelima sportaša?

Usporedba s meldonijem

Phelps je ovih dana plivao s crvenim 'pečatima' na tijelu kakvi su viđeni kod još nekih sportaša. Ti su 'krugovi' su posljedica terapije čašama ili staklenim teglicama, koje se zagrijane postavljaju na kožu, na bolno mjesto, a zatim izvuku zrak i stvore vakuum. Vjeruje se da ova terapija pospješuje cirkulaciju i na taj način doprinosi bržem oporavku mišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ruskoj televiziji Rossiya-24, to je isto kao korištenje zabranjenih sredstava. Točnije, Rusi su spomenutu metodu usporedili s meldonijem, nedopuštenom supstancom zbog koje su ove godine suspendirani mnogi sportaši, ponajviše iz Rusije, uključujući i tenisačicu Mariju Šarapovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jefimova na udaru

Smiješna hajka na Phelpsa posljedica je, dakako, ruske ljutnje jer su brojni njihovi sportaši, uključujući sve atletičare osim daljašice Darije Klišine, dobili zabranu nastupa u Riju nakon dokaza da je država poticala i štitila dopingiranje. Svi su ruski plivači, međutim, dobili zeleno svjetlo za nastup, uključujući i Juliju Jefimovu koja je dvaput bila pozitivna na doping-testu. Ona je u ponedjeljak osvojila srebro na 100 prsno što je izazvalo bijes mnogih plivača, a svoje je mišljenje dao i Phelps.

"Tužno je što ovdje imamo ljude koji su bili pozitivni ne jednom, već dvaput i svejedno su dobili priliku plivati na Olimpijskim igrama", rekao je Phelps.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo