ZLATO OKO VRATA /

Sve medalje drugog dana: Srušen Phelpsov rekord, 14-godišnjakinja osvojila zlato

Image
Foto: Profimedia

Pred nama je drugi natjecateljski dan na Olimpijskim igrama u Parizu, a ovo su osvajači medalja

28.7.2024.
12:15
Profimedia
VOYO logo

Kinez Xie Yu osvojio je u nedjelju zlato u disciplini 10 metara zračnim pištoljem za muškarce na Olimpijskim igrama u Parizu.

Image
OI U PARIZU /

Hrvati u nedjelju nastupaju u šest sportova, medalje se dijele u njih osam

Image
OI U PARIZU /

Hrvati u nedjelju nastupaju u šest sportova, medalje se dijele u njih osam

Italiji su srebro i broncu donijeli Federico Nil Maldini i Paolo Monne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno među prva tri, Xie je preuzeo vodstvo pet hitaca prije kraja, dok su do tada Talijani vodili.

Pobjednik Svjetskog kupa 2024. u ovoj disciplini osvojio je na kraju zlatnu medalju sa samo 0,9 bodova ispred Maldinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korejkama zlato i srebro u 10 m zračni pištolj

Južnokoreanka Ye Jin je osvojila zlatnu medalju u disciplini 10 m zračnim pištoljem u nedjelju na Olimpijskim igrama u Parizu, dok je srebro pripalo njenoj sunarodnjakinji Kim Yeji.

Broncu je, u finalu koje je održano u Châteaurouxu, osvojila je Indijka Manu Bhaker.

Oh Ye Jin osvojila je zlato postavivši olimpijski rekord u finalu s 243,2 boda, ispred Kim Yeji koja je imala 241,3 boda. Indijka Manu Bhaker je bila treća s ukupno 221,7 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ferrand-Prevot upotpunila kolekciju olimpijskim zlatom

Miljenica domaće publike, Francuskinja Pauline Ferrand-Prevot (32) na dominantan je način stigla do naslova olimpijske pobjednice u brdskom biciklizmu na OI u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višestruka svjetska prvakinja u brdskom biciklizmu u raznim disciplinama Ferrand-Prevot na svojim je četvrtim Igrama napokon stigla i do olimpijskog odličja i to zlatnog.

Ključni potez iskusna Ferrand-Prevot povukla je već u drugom od ukupno sedam krugova kada je izbila na čelo, ubrzala te odmah napravila više od pola minute prednosti u odnosu na konkurenciju. Ta je prednost samo rasla, u zadnjem je krugu iznosila i više od tri minute. Nakon što je Ferrand-Prevot s navijačima već proslavila zlato, na cilj su stigle srebrna i brončana, a Amerikanka Haley Batten (25) je u samoj završnici imala više snage od Šveđanke Jenny Rissveds (30) te ciljem prošla kao druga sa 2:57 minuta zaostatka za zlatnom Francuskinjom, dok je Rissveds sa 3:02 minute zaostatka osvojila broncu koju može pridodati zlatu osvojenom prije osam godina u Rio de Janeiru.

'Tragičarka' utrke ispala je Nizozemka Puck Pieterse koja je ciljem prošla kao četvrta sa 3:23 minute iz Ferrand-Prevot, a dugo je vremena držala drugu poziciju s velikom prednosti ispred konkurencije. No, u petom krugu joj se probušila guma na nezgodnoj poziciji pa je nekoliko minuta morala voziti na praznoj gumi prije no što ju je mogla zamijeniti, a to ju je koštalo pada u plasmanu i u konačnici medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Streličarke iz Južne Koreje na dramatičan način osiguale 10. uzastopno zlato

Ženska reprezentacija Južne Koreje u streličarstvu produžila je svoj niz osvajanja zlatnih medalja u ekipnom natjecanju na olimpijskim igrama na 10 nakon što su bile najbolje i u Parizu.

Korejke su svoj niz nepobjedivosti u streličarstvu očuvale na izuzetno dramatičan način, i u polufinalu i u finalu su pobjeđivale svoje suparnice tek nakon dodatne runde ispaljenih strijela sa po 5-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu su Nizozemke uspjele nakon četiri serije od po šest strijela biti poravnate s Korejkama na 4-4, pa se pristupilo dodatnoj rundi u kojoj je svaka od tri članice ekipe na raspolaganju imala po jednu strijelu. Tu su Korejke bile uspješnije sa 26-23 te izborile finale protiv Kine.

U finalu je Južna Koreja povela sa 4-0, Kina se uspjela vratiti na 4-4, pa je o pobjedniku opet odlučivala dodatna runda, a u njoj su Korejke nakon detaljnog sudačkog pregledavanja mjesta gdje su se strijele zabijale u metu procijenili kako je rezultat bio 29-27 za Južnu Koreju.

Brončane medalje osvojile su Meksikanke koje su u susretu za treće mjesto sa 6-2 bile bolje od Nizozemki.

Ekipno natjecanje streličarki u program olimpijskih igara uvedeno je u Seulu 1988. godine, ovo je bilo 10. izdanje te discipline i 10. pobjeda Južne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14-godišnjakinja do zlata u 'skejtu'

Japanka Coco Yoshizawa osvojila je zlatnu medalju u skateboardingu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Njezina sunarodnjakinja Liz Akama osvojila je srebro, dok je Brazilka Rayssa Leal bila treća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanska 14-godišnjakinja je bila najbolja i u kvalifikacijama, a u finalu je nastavila svoju dominaciju. Na koncu je pobijedila sa 272.75 bodova.

Njezina godinu dana starija sunarodnjakinja je bila druga sa 266.95 bodova, dok je 16-godfišnja Brazilka sakupila 253.37 bodova.

Džudo - Abe obranio zlato, iznenađenje Keldijorove

Japanski džudaš Hifumi Abe osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 66kg, a Uzbekistanka Dijora Keldijorova u kategoriji do 52 kg na Olimpijskim igrama u Parizu. Abe je obranio naslov olimpijskog pobjednika iz Tokija nastavivši svoju dominaciju.

Neporažen od 2019. godine, Abe je bio nezaustavljiv. U finalu je pobijedio Brazilca Williana Limu ipponom osvojivši drugo olimpijsko zlato uz četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava. Brončane medalje osvojili su Kazahstanac Gusman Kirgjzbajev i Moldavac Denis Vieru. Kirgjzbajev je pobijedio Srbina Strahinju Bunčića, a Vieru je bio bolji od Francuza Walidea Khyara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ženskoj konkurenciji na rasporedu je bila kategorija do 52 kg. Uzbekistanka Keldijorova priredila je veliko iznenađenje porazivši na putu do zlata dvije olimpijske pobjednike. Prvo je pobijedila braniteljicu zlata Japanku Utu Abe, inače sestru "zlatnog" Hifumija Abea, a potom je u finalu slavila i protiv kosovske džudašice Distrije Krasniqi koja je u Tokiju pobijedila u kategoriji do 48 kg. Brazilka Larissa Pimenta i Francuskinja Amandine Buchard osvojile su bronce.

Australka Fox zlatna u kajaku na divljim vodama

Australka rođena u Francuskoj Jessica Fox (30) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kajaku na dviljim vodama na OI u Parizu. Za Fox je ovo već četvrta olimpijska medalja u ovoj disciplini, a peta ukupno. Još kao 18-godišnjakinja je 2012. u Londonu bila srebrna, uslijedile su bronce iz Rija 2016. i Tokija 2021., dok je prije tri godine u Tokiju uzela zlato, ali u kanuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalnoj utrci Fox je zadanu dionicu svladala za 1:36.08 minuta, 1.45 sekundi brže od srebrne Poljakinje Klaudije Zwolinske (25), odnosno 2.86 sekundi od brončane Britanke Kimberley Woods (28). Braniteljica naslova iz Tokija, Njemica Ricarda Funk (32) u finalu je promašila vrata zbog čega je dobila 50 kaznenih sekundi te je na kraju zauzela 11. mjesto.

Marchand ispunio očekivanja, Martinenghi svladao Peatyja

Francuska plivačka superzvijezda, 22-godišnji Leon Marchand opravdao je ulogu apsolutnog favorita te osvojio naslov olimpijskog pobjednika na 400 metara mješovito na OI u Parizu, a pritom je postavio i novi olimpijski rekord u toj disciplini.

Sjajni Marchand, koji je lani srušio i dugogodišnji svjetski rekord Michaela Phelpsa u ovoj disciplini, dominirao je utrkom vrlo brzo se odvojio na čelu te je u posljednjoj dionici slobodnim stilom imao i više od 10 metara prednosti u odnosu na konkurenciju. Na kraju je rub bazena dotaknuo u vremenu 4:02.95 minuta, što je za 45 stotinki slabije od njegova svjetskog rekorda postavljenog lani u Fukuoki, ali je 89 stotinki brže od 16 godina starog Phelpsovog olimpijskog rekorda.

Srebro je sa 4:08.62 osvojio mladi 18-godišnji Japanac Tomoyuki Matsushita, dok je do bronce stigao 22-godišnji Amerikanac Carson Foster sa 4:08.66. Fosteru je tako za četiri stotinke pobjeglo još jedno srebro, ima četiri odličja te boje sa svjetskih prvenstava, po dva sa 400m i 200m mješovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrkom plivačica na 100 metara leptir dominirale su 21-godišnje Amerikanke, a u samoj završnici je Torri Huske za četiri stotinke nadmašila svjetsku rekorderku Gretchen Walsh. Huske je do zlata stigla s vremenom 55.59, dok je Walsh plivala 55.63. Inače, Walsh je u subotnjem polufinalu plivala 55.38 i tako postavila novi olimpijski rekord, a s tim bi vremenom u nedjelju komotno osvojila zlato, dok je svjetski rekord od 55.18 postavila prije mjesec i pol dana na američkom prvenstvu. Broncu je osvojila Kineskinja Yufei Zhang (26), srebrna iz ove discipline iz Tokija otprije tri godine koja u svojoj kolekciji ima i olimpijsko zlato iz dvostruko duže dionice. Braniteljica naslova Kanađanka Margaret MacNeil zavšila je peta sa 56.44.

U posljednjem finalu, utrci plivača na 100 metara prsno, razlika između zlatne i "drvene" medalje iznosila je samo osam stotinki. Najbolji ulazak u cilj imao je Talijan Nicolo Martinenghi koji si je tako na najbolji način unaprijed čestitao 25. rođendan koji će proslaviti za četiri dana. Martinenghi je do naslova olimpijskog pobjednika stigao s vremenom 59.03 sekundi, odnosno s dvije stotinke prednosti ispred branitelja naslova Britanca Adama Peatyja (29) te svjetskog prvaka Amerikanca Nica Finka (31). Nijemac Melvin Impudu je sa 59.11, pak, ostao bez medalje. Martinenghi je ovom pobjedom izborio skok za dvije stube na pobjedničkom postolju u odnosu na Tokio prije tri godine kada je bio brončani, dok Peaty nije uspio osvojiti treće uzastopno zlato u istoj disciplini, osim u Tokiju najbolji na 100m prsno bio je i u Rio de Janeiru 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačevanje

Amerikanka Lee Kiefer je osvojila olimpijsko zlato u floretu, dok je Japanac Koki Kano osvojio zlato u maču.

Kiefer je u američkom finalu porazila sunarodnjakinju Lauren Scruggs sa 15-6 obranivši zlato iz Tokija.

U svojoj riznici medalja, 30-godišnja Amerikanka ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu jedno ekipno zlato iz kineskog Wuxija 2018.

Kanađanka Elaonor Harvey je sa 15-12 bila bolja od Talijanke Alice Volpi u borbi za broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U muškoj konkurenciji na programu je bio mač, a zlato je osvojio 26-godišnji Japanac Kano koji je u finalu porazio Francuza Yannicka Borela sa 15-9.

Kano je u Tokiju osvojio olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji, a sada ga ima i u pojedinačnoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu za broncu Egipćanin Mohamed Elsayed je pobijedio Mađara Tibora Andrasfija sa 8-7.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo