OSVAJAČI MEDALJA U PETAK /

Carrington uzela sedmo zlato; u novom olimpijskom sportu najbolja je bila Japanka

Image
Foto: Profimedia

U 17 sportova na Igrama u petak dijele se odličja

9.8.2024.
10:54
Profimedia
VOYO logo

Četrnaestog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održat će se natjecanja u 23 sporta, u njih 17 dijelit će se medalje, a hrvatski sportaši nastupit će u vaterpolu.

Image
14. DAN NA OI /

Hrvatska kreće po sedmu medalju: Slovenija protiv Danske za rukometno finale

Image
14. DAN NA OI /

Hrvatska kreće po sedmu medalju: Slovenija protiv Danske za rukometno finale

Mađar Rasovszky zlatni u plivanju na 10 km

Mađar Kristof Rasovszky.  olimpijski viceprvak iz Tokija i svjetski prvak, osvojio je u petak zlatnu medalju u muškom plivačkom maratonu na 10 km na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasovszky je slavio u napetoj utrci s vremenom 1 sat 50 minuta i 52 sekunde, a 22-godišnji Nijemac Oliver Klemet do srebra je stigao s 2,1 sekundu sporijim vremenom (1:50:54.8), dok je bronca pripala još jednom Mađaru Davidu Betlehemu (1:51:09.00).

Image
Foto: Profimedia

Kristof Rasovszky

Aktualni olimpijski pobjednik, Nijemac Florian Wellbrock, koji je uz Rasovszkog vodio veliki dio utrke, na kraju je zaostao u posljednjim krugovima i završio tek na 8. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko otkazanih treninga od početka Olimpijskih igara, Međunarodna plivačka federacija (World Aquatics) odobrila je maratonska plivačka natjecanja u četvrtak i petak jer je kvaliteta vode u Seini bila u skladu s traženim limitima. 

Francuzi osvojili brončanu medalju

Francuski stolnotenisači osvojili su na Olimpijskim igrama brončano odličje u momčadskom dijelu natjecanja nakon 3-1 pobjede protiv Japana.

Francuska je time osvojila premijernu medalju u momčadskom dijelu na Igrama te drugu u stolnom tenisu u Parizu. Prije toga je pojedinačnu broncu osvojio Felix Lebrun. Japanci su ostali bez momčadske bronce kojom su se okitili prije tri godine u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prvog boda Francuska je došla pobjedom para Simona Gauzyja i Alexisa Lebruna koji su s 3-1 (11-5, 11-7, 5-11, 11-6) svladali Hirota Shinozuku i Shonsukea Togamija.

Nakon dramatičnog meča Francuska je povela 2-0 iako je Felix Lebrun gubio 1-2 u setovima i imao zaostatak u odlučujućem petom setu, ali je na kraju svladao Tomokazua Harimota s 3-2 (11-13, 11-4, 9-11, 11-6, 12-10).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanci su uspjeli izjednačiti nakon što je Togami pobijedio Alexisa Lebruna 3-1 (11-8, 11-9, 9-11, 11-9), a Harimoto bio bolji od Gauzyja također s 3-1 (11-8, 8-11, 11-8, 14-12).

Francuska je ipak došla do bronce i to zahvaljujući 17-godišnjem Felixu Lebrunu koji je s 3-1 (11-7, 11-7, 12-14, 13-11) nadigrao Shinozuku za delirij u dvorani. Napeta je bila završnica borbe za broncu u kojoj je Lebrun iskoristio ukupno tek četvrtu meč loptu za konačno slavlje.

U 15 sati počinje odluka o zlatnoj medalji, a u finalu će igrati Kina i Švedska. Do finalnog dvoboja Kina je sve susrete dobila s 3-0 i u Parizu traži peto uzastopno olimpijsko zlato u momčadskom dijelu natjecanja.

Britanac Roberts zlatni u boulder disciplini

Britanac Toby Roberts osvojio je u petak zlatnu medalju u sportskom penjanju u boulder disciplini na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa samo 19 godina, Roberts je završio 3. u bloku (63,1 bod) prije nego što je postigao vrlo dobru težinu (92,1 bod, također 3.) da bi završio na 155,2 boda, ispred srebrnog Japanca Sorato Anrakua (145, 4) i brončanog Austrijanca Jakoba Schubert (139,6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanac je tako naslijedio prvog olimpijskog pobjednika u povijesti u toj disciplini na Igrama u Tokiju, Španjolca Alberta Ginesa Lopesa, koji je u finalu Pariza bio sedmi.

Adam Ondra, češka legenda u disciplini, zauzeo je 4. mjesto.

Sedmo zlato na Igrama za Carrington

Novi veliki uspjeh ostvarila je 35-godišnja novozelandska kajakašica Lisa Carrington koja je ovog petka na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila ukupno sedmu zlatnu medalju na Igrama u karijeri.

Sa svojom partnericom, jedanaest godina mlađom Alicijom Hoskin, uvjerljivo je slavila u finalnoj utrci kajaka dvosjeda na 500 metara. Novozelanđanke su slavile s vremenom 1:37.28 što je bilo za dvije sekunde brže vrijeme od onoga koje su ostvarile srebrne Mađarice Csipes i Gazso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carrington sada ukupno ima sedam zlata i jednu broncu u karijeri s olimpijskih igara, a ona i Hoskin su već ranije osvojile jedno zlato u Parizu jer su bile dio postave četverosjeda Novozelanđanki koje su također pobijedile. Carrington je od ranije  najuspješnija olimpijka Novog Zelanda u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kanuu dvokleku naslov olimpijskih prvakinja iz Tokija su obranile Kineskinje Shixiao Xu i Mengyja Sun. Pobijedile su dominantno s vremenom 1:52.81 ispred drugoplasiranih Ukrajinki Lužan i Ribačok te Kanađanki Mackenzie i Vincent.

Nakon brojnih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima premijernu medalju na olimpijskim igrama osvojio je 31-godišnji Čeh Martin Fuksa koji je dominirao u kanuu jednokleku na 1000 metara. Pobjedničko vrijeme je iznosilo 3:43.16, a iza njegovih leđa se vodila velika borba za preostale medalje. Srebro je na kraju dohvatio Brazilac Isaquias Queiroz, a broncu Moldavac Sergej Tarnovschi.

U muškom kajaku dvosjedu na 500 metara pobijedili su Nijemci Schopf i Lemke ispred Mađara Nadasa i Totke te australskih kajakaša Van der Westhuyzena i Greena.

Austrijanac Bontus zlatni u formuli kite

Austrijski jedriličar Valentin Bontus osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u disciplini formula kite, u moru ispred Marseillea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finalna utrka ove discipline trebala se održati u četvrtak, ali je odgođena za petak zbog nedostatka vjetra. Ni odgoda nije omela Austrijanca koji je dominantno osigurao najsjajnije olimpijsko odličje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrom se okitio Slovenac Toni Vodišek, koji je time Sloveniji donio drugu medalju na Igrama u Parizu. Slovenac je inače svjetski prvak u ovoj disciplini od prije dvije godine. Treći je bio tek 17-godišnji Singapurac Maximilian Maeder. Prva je to medalja za singapurski sport na Igrama u Parizu.

Na nesretno četvrto mjesto na kraju se plasirao Talijan Riccardo Pianosi.

Kineskinje najuspješnije i s daske 3m

U skokovima u vodu, ovaj put s daske od 3m, nastavljena je kineska dominacija u ovom sportu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineskinje su ovog petka osvojile zlato i srebro te su u ženskoj konkurenciji osvojile zlata u sve četiri discipline. Ukupno su kineske skakačice u vodu u Parizu osvojile četiri zlata, jedno srebro i jednu broncu. Kina je ukupno u ovom sportu dosad osvojila sedam zlata uz dva srebra i jednu broncu na Igrama u Francuskoj.

S daske od tri metra uvjerljivo je najbolja bila Yiwen Chen koja je skupila čak 376.00 bodova. Više od 30 bodova za njom je zaostala srebrna Australka Maddison Keeney, dok je kinesku dominaciju upotpunila brončana Yani Chang. Četvrta je na kraju bila Talijanka Pellacani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski stolnotenisači ostali nepobjedivi

Kineska muška stolnoteniska reprezentacija zadržala je nepobjedivost u momčadskom natjecanju na olimpijskim igrama, Kinezi su u finalu OI u Parizu svladali Šveđane sa 3-0.

Iako konačni rezultat sugerira uvjerljivu pobjedu Kineza u finalu, to ustvari nije bilo tako jer su u sva tri meča pobijedili sa 3-2 u setovima. Prvo su Long Ma Chuqin Wang svladali Antona Kallberga i Kristiana Karlssona sa 3-2 (8-11, 11-4, 11-3, 6-11, 11-7), potom je Zhendong Fan u "reprizi" finala pojedinačnog dijela nadigrao Trulsa Moregaardha sa 3-2 (10-12, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5), da bi u zadnjem meču Chuqin Wang bio bolji od Kristiana Karlssona sa 3-2 (11-9, 11-5, 10-12, 10-12, 11-2).

Momčadsko natjecanje u stolnom tenisu u program OI uvedeno je 2008. godine u Pekingu te je svih pet dosadašnjih zlata osvojila Kina. Švedskoj je ovo prvo srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u petak je broncu osvojila Francuska koja je sa 3-2 svladala Japan. Francuska je time osvojila premijernu medalju u momčadskom dijelu na Igrama te drugu u stolnom tenisu u Parizu.

Varfolomejevoj zlato u ritmičkoj gimnastici

Tek 17-godišnja Njemica Darja Varfolomejev osvojila je naslov olimpijske pobjednice u ritmičkoj gimnastici na OI u Parizu te je tako svjetskom naslovu osvojenom lani u Valenciji pridodala i olmpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoje četiri vježbe s rekvizitima (kolut, lopta, čunjevi, traka) u finalu Varfolomejev je dobila ukupno 142.850 bodova, 2.250 više od srebrne Bugarke Borjane Kalein, zlatne iz Valencije u ekipnoj konkurenciji, dok je broncu osvojila Talijanka Sofia Raffaeli (20), svjetska prvakinja iz Sofije 2022., sa 136.300 bodova.

Nasar zlatni u kategoriji do 89kg sa svjetskim rekordom

Mladi Bugarin, tek 20-godišnji Karlos May Nasar osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u dizanju utega u kategoriji od 89 kilograma i to sa svjetskim rekordom od 404 podignuta kilograma.

Nasar je u trzaju podigao 180kg, dok je dominirao izbačajem te je već sa svojim drugom težinom od 213kg osigurao zlato. Tada je za svoj posljednji pokušaj odlučio pdoći težinu na 224 kilograma čime bi oborio svoj vlastiti svjetski rekord kako u izbačaju tako i u biatlonu, a u tome je i uspio.

Nasar je prije tri godine bio svjetski prvak u kategoriji do 81kg, a sada je stigao i do olimpijskog naslova.

Srebro je sa 390kg (180+210) osvojio Kolumbijac Yeison Lopez (24), dok je do bronce sa 384kg (172+212) stigao Talijan Antonino Pizzolato (27). Za Pizzolata je ovo druga olimpijska bronca, prije tri godine u Tokiju je bio treći u kategoriji do 81kg.

Lavreysen ostao kralj sprinta, Talijankama zlato u madisonu

Nizozemac Harrie Lavreysen (27) potvrdio je titulu najbržeg biciklista na pisti obranivši naslov olimpijskog pobjednika u sprintu.

Lavreysen je u finalu pojedinačnog natjecanja sprintera sa 2-0 svladao Australca Matthewa Richardsona (25). Za "letećeg Nizozemca" ovo je drugo zlato na ovogodišnjim Igrama, bio je i članom zlatne nizozemske reprezentacije u momčadskom sprintu te je time ponovio uspjeh otprije tri godine iz Tokija kada je također osvojio zlata i u momčadskoj i u pojedinačnoj konkurenciji.

Uz četiri olimpijska zlata Lavreysen ima i 13 naslova svjetskih prvaka, od toga pet uzastopnih u pojedinačnom sprintu.

Broncu je osvojio Britanac Jack Carlin (27) koji je u dvoboju za treće mjesto sa 2-1 svladao Nizozemca Jeffreyja Hooglanda.

Naslov olimpijskih pobjednica u madisonu za biciklistice osvojile su Talijanke Chiara Consonni i Vittoria Guazzini koje su u kaotičnom finalu sakupile 37 bodova, 17 u sprintovima i 20 zbog preticanja konkurencije za jedan krug. Srebro su osvojile Britanke Neah Evans i Elinor Barker koje su svojih 31 bodova osvojile isključivo u sprintovima, dok su brončane Maike van der Duin i Lisa van Belle sa 28 bodova, osam u sprintovima i 20 za preticanje konkurencije. Četvrte su ostale Amerikanke sa 18 bodova, a pete Francuskinje sa 17.

Nizozemskim hokejašicama zlato nakon raspucavanja

Nizozemska ženska reprezentacija u hokeju na travi osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u Parizu nakon što je u finalu boljim izvođenjem kaznenih udaraca svladala Kinu.

Nakon 60 minuta igre bilo je 1-1 (0-1, 0-0, 0-0, 1-0), Kineskinje su povele golom Yi Chen (6), a na 1-1 izjednačila je Yibbi Jansen (51), da bi pri izvođenju kaznenih udaraca Nizozemke bile uspješnije sa 3-1.

Bio je ovo drugi okršaj Nizozemki i Kineskinja u Parizu, prije devet dana su se srele u skupini, a tada su Nizozemke bile uvjerljive sa 3-0.

Nizozemska je tako osvojila oba zlata u hokeju, u četvrtak su muškarci u svom finalu također nakon raspucavanja svladal Nijemce.

Za Nizozemsku je ovo četvrto zlato u hokeju na travi s posljednjih pet Igara, najbolje su bile i u Pekingu 2008., Londonu 2012. te Tokiju 2021., a nastupile su u svom šestom uzastopnom finalu, 2004. u Ateni i 2016. u Riju su bile srebrne.

S druge strane, za Kineskinje je ovo druga medalja u hokeju na travi u povijesti i drugo srebro, prvo su osvojile još prije 16 godina na svom terenu u Pekingu.

Broncu su osvojile Argentinke koje su u dvoboju za treće mjesto svladale Belgijanke s ukupnih 5-3. Nakon 2-2 u 60 minuta, u rspucavanju su uspješnije bile Argentinke koje sada ukupno u povijesti imaju tri srebra i tri bronce. Belgijanke ostaju i dalje čekati premijernu olimpijsku medalju.

Amerikanki Reeves zlato u kategoriji do 71kg

Amerikanka Olivia Reeves (21) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u dizanju utega u kategoriji do 71 kilograma u Parizu.

Reeves, brončana s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rijadu, odlučujuću je prednost ostvarila u trzaju kada je podigla 117 kilograma. U izbačaju je Reeves podigla još 145kg te slavila s ukupnim rezultatom od 262kg.

Iznenađujuće srebro osvojila je 32-godišnja Kolumbijka Mari Leivis Sanchez, kojoj je dosadašnji najbolji rezultat bilo šesto mjesto s domaćeg SP u Bogoti prije dvije godine, ona je ukupno podigla 257kg, 112 u trzaju i 145 u izbačaju.

Do bronce je stigla aktualna svjetska doprvakinja, 23-godišnja Ekvadorka Angie Paola Palacios sa 256kg, 116 u trzaju i 140 u izbačaju.

Japanska hrvačica nakon tri svjetska, osvojila i olimpijsko zlato

Na programu olimpijskog turnira u slobodnom hrvanju bile su tri kategorije, do 57 i 86 u muškoj, te do 57 kg u ženskoj kategoriji.

U ženskom finalu do 57 kilograma pobijedila je Japanka Tsugumi Sakuraiji koja je sa 6-0 bila bolja od Moldavke Anastasije Nichite. Japanka je tri puta bila svjetska prvakinja u ovoj kategoriji (2021, 2022, 2023), a sada je stigla i do najvećeg uspjeha u karijeri. Bronce su osvojile Amerikanka Helen Maroulis i Kineskinja Hong Kexin.

Bugarin Magomed Ramazanov, koji je do 2019. nastupao za Rusiju je u finalu kategorije do 86 kilograma pobijedio Iranca Hassana Yazdanija sa 7-1. Za Iranca je to treće olimpijsko odličje nakon zlata iz Rio de Janeira u kategoriji do 74 kg, te tokijskog srebra do 86. kg. Bronce su osvojili Amerikanac Aaron Brooks i Grk Dauren Kuguglijev.

U kategoriji do 57 kg najbolji je bio Japanac Rei Higuchi koji je u finalu sa 4-2 bio bolji od Amerikanca Spencera Leea. Za Japanca je ovo druga olimpijska medalja, ima i srebro iz Rija.

Treće mjesto su osvojili Indijac Aman Sehrawat i Uzbekistanac Gulomjon Abdullajev.

Japanki premijerno zlato u breakdanceu

Japanka Ami Yuasa osvojila je premijernu zlatnu medalju u breakdanceu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Image
Foto: Profimedia

Breakdance je novi olimpijski sport u kojem se natjecatelji bore jedan na jedan uz glazbu koju pušta DJ.

Natjecanje u breakingu se održava na Place de la Concorde, gdje su održana i BMX natjecanja i skateboarding.

U ženskoj konkurenciji je nastupilo 16 djevojaka, a suci su ocjenjivali šest kriterija: kreativnost, osobnost, tehniku, raznovrsnost, performativnost i muzikalnost.

Na koncu je Japanka Yuasa "Ami" pobijedila Litvanku Dominiku Banević "Nicku" sa 3-0.

U borbi za broncu slavila je Kineskinja Liu Qingyji "671" pobjedom 2-1 protiv Indijke Sardjoe "India".

Breakdance je prvi put predstavljen na Ljetnim olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu 2018. godine.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo