NE VIĐA SE SVAKI DAN /

Sredstva koja su dobili zapljenom od političara optuženog za pranje novca daju olimpijskom pobjedniku

Image
Foto: RTL/Screenshot

Osvajači olimpijskih medalja dobivaju neobične nagrade

4.8.2024.
11:24
RTL/Screenshot
VOYO logo

Sportaši koji na Olimpijskim igrama u Parizu osvoje zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju mogu u svojim domovinama očekivati različite nagrade i to obliku dijamanta, oslobođenja od služenja vojnog roka, stana, krava... 

Image
AJMO HRVATSKA! /

Hrvati se danas natječu u pet sportova: Rukometaši pred ključnim okršajem za četvrtfinale

Image
AJMO HRVATSKA! /

Hrvati se danas natječu u pet sportova: Rukometaši pred ključnim okršajem za četvrtfinale

Sportaši koji su osvajali medalje ili koji će ih tek osvojiti u zemljama od kud dolaze su dobivali ili će dobiti zanimljive nagrade kojima ih se želi nagraditi za uspjeh ili potaknuti da se potrude i domovini donesu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su mačevaoci iz Hong Konga koji su u Parizu osvojili zlato Cheung Ka Long i Vivian Kong Man Wai dobili, kao nagradu od lokalne vlade, doživotne besplatne karte za metro, kao i ostali nagrađeni sportaši.

Lanac teretana Pure također nudi članstvo na neodređeno vrijeme za 35 olimpijca iz Hong Konga kako bi ga u budućnosti mogli “predstavljati u svom najboljem izdanju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Južnoj Koreji svi vojno sposobni muškarci moraju odslužiti vojni rok u trajanju od najmanje 18 mjeseci. No, vlada je odlučila svaku olimpijsku medalju nagraditi oslobađenjem od služenja vojnog roka. 

Šest južnokorejskih streličara koji su osvojili četiri od pet zlatnih medalja u Tokiju 2021. također su dobili automobile od svog sponzora, proizvođača Hyundaija.

Besplatne narudžbe hrane čekaju sportaša koji osvoji prvu zlatnu medalju u povijesti Malezije na Olimpijskim igrama u Parizu, obećala je tvrtka za dostavu i prijevoz Grab. Malezijska vlada je obećala da će sretnik moći računati i na SUV marke Chery te luksuzni stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolumbijskim sportašima nagradu će dodijeliti aviokompanija Avianca koja će osvajačima medalja, u dogovoru s kolumbijskim Olimpijskim odborom, dodjeljivati ​​bodove vjernosti ("milje"): 100.000 za zlato, 50.000 za srebro i 30.000 za broncu.

Meksiko svojim sportašima dodjeljuje novčanu nagradu, ali financiranu na originalan način. Naime, meksički osvajači medalja dobit  će iznos zahvaljujući sredstvima koje je Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država zaplijenilo od meksičkog političara optuženog za pranje novca, najavio je predsjednik Andrés Manuel Lopez Obrador.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska će biti izrazito velikodušna prema svojim osvajačima medalja. Dijamant, bonus od 250.000 zlota (58.000 eura), dvosobni stan, slika i vaučer za godišnji odmor: to je jackpot obećan svakom Poljaku, olimpijskom pobjedniku u pojedinačnom sportu.

Ostali osvajači medalja također će dobiti nagrade, uključujući bonuse.

"Želio sam da se prema našim sportašima postupa na poseban, jedinstven način", nedavno je izjavio Radoslaw Piesiewicz, predsjednik Poljskog olimpijskog odbora.

Irački sportaši, koji su se kvalificirali za Olimpijske igre 2024., dobili su zemljište kao i iznos od oko 6.600 eura, prema Iračkom olimpijskom odboru. Također će primati mjesečnu plaću od države u iznosu od 400.000 dinara (275 eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizač utega Ali Ammar Yasser dobio je automobil i zemljište nakon kvalifikacija. Irački olimpijski odbor mu je obećao milijun dolara (916.000 eura) ako osvoji broncu.

Na Igrama u Rio de Janeiru 2016., kada je Jordanac Ahmad Abu Ghaush stigao na najvišu stepenicu postolja u tekvondou, Nacionalni olimpijski odbor nagradio ga je sa 100.000 dinara (129.000 eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abu Ghaush  je dobio brojne darove od lokalnih tvrtki, uključujući luksuzno vozilo i sat, a odlikovao ga je kralj Abdullah II.

Nakon što su osvojile zlato u badmintonu u paru u na Igrama u Tokiju, Indonežankama Apriyani Rahayu i Greysia Polii lokalni je influencer obećao restorane s mesnim okruglicama pa čak i čak smještaj. Apriyani je također trebala dobiti pet krava, parcelu zemlje pa čak i tri kilograma zlata. Ministar turizma Sandiaga Uno također je rekao da će sportaši moći besplatno uživati ​​u najboljim destinacijama u zemlji.

Filipinska dizačica utega Hidilyn Diaz osvojila je na OI u Tokiju prvu zlatnu olimpijsku medalju u povijesti Filipina nakon čega je promaknuta u stožernog narednika u vojsci. Vlada i privatni sektor također su joj poklonili dvije nekretnine.

Predsjednik Filipinskog olimpijskog odbora Abraham Tolentino rekao je da je nagrađene olimpijce nagrađivao kućama ili zemljom uzimajući iz vlastite ušteđevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijcu Neeraju Chopri, olimpijskom pobjedniku u bacanju koplja u Tokiju, zračna tvrtka IndiGo obećala je neograničene besplatne letove godinu dana, a od jednog poslovnog čovjeka dobio je SUV.

Joseph Schooling iz Singapura ostavio je trag na Igrama u Riju pobijedivši zvijezdu plivača Michaela Phelpsa na 100 metara leptir, što je navelo tvrtku Grab da ponudi besplatne vožnje prvaku i njegovoj obitelji godinu dana, nagradu koju je želio podijeliti sa slijepim maserom i jednim paraplivačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i on je dobio besplatne milje, Singapore Airlines mu je poklonio milijun milja.

Hrvatski osvajači zlata bogatiji su 41.000 eura.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo