NE POPUŠTAJU /

Jeste li vidjeli kako izgleda taj meč? MOO stao iza bizarne odluke: 'Putovnice jasno navode da su žene'

Image
Foto: Profimedia

'Neću ulaziti u pojedinosti o konkretnim slučajevima, ali mogu reći da svi natjecatelji u ženskoj kategoriji ispunjavaju kriterije za spolnu podobnost. Njihove putovnice jasno navode da su žene'

30.7.2024.
21:35
Profimedia
VOYO logo

Ove godine mnogo se prašine diže oko Olimpijskih igara - od navodnog ismijavanja Isusove Posljednje večere do skandaloznih odluka kao što su dozvola sudjelovanja odbojkašu koji je silovao 12-godišnju djevojčicu ili pak dozvola biološkim muškarcima (koji se, usput, ni ne identificiraju kao žene, ali ih se u vlastitim dokumentima bilježi kao takve) da se bore protiv bioloških žena u boksačkom ringu.

Image
VAMOS RAFA /

Nadal nakon ispadanja od Đokovića lovi novo olimpijsko zlato

Image
VAMOS RAFA /

Nadal nakon ispadanja od Đokovića lovi novo olimpijsko zlato

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) stao je iza svoje odluke da omogući dvojici boksača, koji su pali na testovima za testosteron i spolnu podobnost na Svjetskom prvenstvu 2023., da se natječu u ženskoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz Kineskog Tajpeja (Tajvan) bili su diskvalificirani sa Svjetskog prvenstva 2023. Predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), Umar Kremlev, izjavio je da su DNK testovi pokazali prisutnost XY kromosoma kod ovih sportaša, što je rezultiralo njihovom isključenjem.

IBA je naglasila da je odluka donesena nakon opsežne revizije s ciljem očuvanja pravednosti i integriteta natjecanja. No, važno je napomenuti da IBA ne upravlja olimpijskim boksačkim natjecanjem u Parizu. MOO je potvrdio da su oba boksača zadovoljila manje stroge kriterije za spolnu podobnost koji su vrijedili za Olimpijske igre u Tokiju 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scene već održanih borbi nisu lijep prikaz, a same se boksačice žale na osjetnu razliku između duela sa ženama i onih s muškarcima.

Mark Adams, glasnogovornik MOO-a, komentirao je situaciju.

"Neću ulaziti u pojedinosti o konkretnim slučajevima, ali mogu reći da svi natjecatelji u ženskoj kategoriji ispunjavaju kriterije za spolnu podobnost. Njihove putovnice jasno navode da su žene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khelif će se ovog četvrtka suočiti s Talijankom Angelom Carini u kategoriji do 66 kg, dok će Lin u petak nastupiti u kategoriji do 57 kg protiv zasad nepoznate protivnice.

Odluka MOO-a izazvala je brojne reakcije, među kojima se ističe bivši svjetski prvak Barry McGuigan, koji je izrazio svoje nezadovoljstvo, nazvavši odluku "šokantnom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adams je priznao da su pravila o tome tko smije nastupati u ženskoj kategoriji složena, osobito kada se radi o sportašima koji su prošli muški pubertet. "Na kraju, stručnjaci za svaku sportsku disciplinu trebaju donijeti odluku. Oni najbolje znaju gdje može postojati prednost koja nije prihvatljiva. Stoga, te odluke treba donositi na razini pojedinih sportova," zaključio je Adams.

Ova kontroverza još jednom naglašava kompleksnost pitanja spolne podobnosti u sportu i izazove s kojima se suočavaju sportske organizacije u osiguravanju pravednih uvjeta natjecanja za sve sportaše.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo