IZGLED ILI SIGURNOST: / Najružnija modifikacija u povijesti sukobila vozače

Image
Foto: AFP, ERIC ALONSO

Predloženu zaštitu za glavu vozača u Svjetskom prvenstvu Formule 1 mnogi su već kritizirali nazivajući je nečim što iznimno nagrđuje izgled bolida.

10.3.2016.
10:41
AFP, ERIC ALONSO
VOYO logo

Karbonska zaštita trebala bi imati ulogu branika za glavu vozača i pritom biti bez utjecaja na njihovu preglednost staze i izlazak iz bolida u slučaju opasnosti. Ideja potporu ima među nekolicinom vozača, ne i kod Hamiltona unatoč tome što je prijedlog stigao od Mercedesa, njegova aktualnog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uklonjena objava

"Ne, molim vas! Ovo je najružnija modifikacija u povijesti Formule 1. Cijenim težnju sigurnosti, ali ovo je Formula 1 i trenutačna situacija sasvim je u redu", poručio je putem Instagram-profila trostruki svjetski prvak uz objavu slike Ferrarijeva bolida koji je prošloga tjedna testirao tu mjeru sigurnosti koja bi se na bolidu trebala pojaviti 2017. godine.

U međuvremenu je objava uklonjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda sam izgled bolida igra vrlo važnu ulogu u ovome sportu, pritom i izvlači ogroman sponzorski novac, Međunarodna automoblisitička federacija (FIA) na prvo mjesto odlučila je staviti sigurnost vozača.

Image
REVOLUCIJA: /

S novim pravilima stižu i uzbuđenja, ali i veća sigurnost za vozače

Image
REVOLUCIJA: /

S novim pravilima stižu i uzbuđenja, ali i veća sigurnost za vozače

Možda bi neki bili živi

Vozač Jules Bianchi preminuo je u srpnju prošle godine, nakon devet mjeseci provedenih u komi poslije operacije zbog ozljede glave zadobivene na Velikoj nagradi Japana 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet godina prije prvog smrtnog slučaja u F1 unatrag 21 godinu (Ayrton Senna 1994.), ozbiljnu ozljedu glave zadobio je i Felipe Massa kojega je tijekom vožnje u glavu pogodila opruga odvojena s bolida Rubensa Barrichella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav suprotan onome kojega je javno iznio Hamilton ima četverostruki svjetski F1 prvak Sebastian Vettel koji tvrdi da bi zaštita za glavu trebala u upotrebu i da bi ona spasila živote tragično preminulilh Justina Wilsona i Henryja Surteesa, a jednako razmišlja i Carlos Sainz mlađi, vozač momčadi Toro Rosso:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bi Jules Bianchi i danas bio s nama da je imao veću zaštitu glavu. Žrtvovao bih izgled bolida Formule 1 kada bi on i danas bio s nama. Znam da to nije atraktivno, ali osobno volim imati maksimalnu zaštitu glave, a ova bi mogla spašavati živote."

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo