PREKRASNA PRIČA /

Hrvatska reprezentacija dijabetičara ponovno na krovu Europe!

Image
Foto: Instagram

Reprezentacija osnovana je 2012. godine

22.7.2024.
20:26
Instagram
VOYO logo

Hrvatska futsal reprezentacija osoba s dijabetesom osvojila je Europsko prvenstvo pobjedom (4:2) u finalu protiv domaćina Portugala u Lisabonu nakon produžetaka, čime su samo potvrdili da su najtrofejnija reprezentacija među konkurencijom.

Image
BORBA S DIJABETESOM /

Kao djeca su doživjeli veliki šok, a sport ih je odveo na pravi put

Image
BORBA S DIJABETESOM /

Kao djeca su doživjeli veliki šok, a sport ih je odveo na pravi put

Reprezentacija je osnovana je 2012. godine, odnosno od samog početaka stvaranja europske DiaEuro organizacije čiji je inicijator dijabetički savez Ukrajine. Kada govorimo o reprezentaciji, govorimo o osobama s dijabetesom tipa 1 koje, osim ljubavi prema sportu, nastoje ukazati na važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću. Iako je izuzetno važna, tjelesna se aktivnost mora pravilno provoditi što u kontekstu dijabetesa znači imati šećere u zadanom rasponu prije, tijekom i nakon bavljenja sportom. Svojim primjerom ova reprezentacija nastoji motivirati sve osobe s dijabetesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osnutka DiaEuro natjecanja 2012. godine, Hrvatska je osvojila deset medalja na 11 prvenstava, uključujući četiri zlatne (Ukrajina 2012., Rumunjska 2017., Poljska 2022., Portugal 2024.), srebrnu (Slovačka 2018.) i četiri brončane (Hrvatska 2013., Mađarska 2015., Rumunjska 2016., Ukrajina 2019., Poljska 2023.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz godine organizacije DiaEuro turnira, sudjelovalo je preko 20 europskih država (Hrvatska, Belgija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Irska, Kazahstan, Mađarska, Makedonija, Kirgistan, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Uzbekistan i Velika Britanija). Kapetan DiaEuro reprezentacije Marko Marković dijabetes je dobio sa 9 godina nakon jedne viroze. “Na liječničku preporuku krenuo sam u sport, danas sam aktivan nogometaš u Austriji i mogu reći da je to postao spoj ugodnog i korisnog za mene."

Dugogodišnji igrač Petar Vukadin navodi kao podršku kako u životu tako i u borbi sa dijabetesom svoje roditelje: “Kako sam dijabetes dobio sa sedam godina, oni su bili uz mene cijelo vrijeme i smatram da su uz moje odrastanje odrasli i formirali su se i oni kao individue. Ponekad oni vode brigu o meni i više nego ja. Iako je dijabetes stvarno individualno kronično stanje, meni se osobno pokazalo idealno da trening/ utakmicu počnem sa malo višljim vrijednostima jer sve se to potroši i znao sam ponekad osjetiti hipoglikemiju tokom utakmice. Prva pomoć u takvim situacijama mi je dekstroza (glukozom bonbon) u štucni ili slatki sok na klupi. Bitno je i dati tijelu vremena da se odmori nekih 5 minuta i da se razina glukoze stabilizira.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo