BORBA S DIJABETESOM / Kao djeca su doživjeli veliki šok, a sport ih je odveo na pravi put

Image

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u RH je 2021. godine registrirano 327.785 osoba s dijagnozom dijabetesa...

3.7.2024.
22:02
VOYO logo

Hrvatska futsal reprezentacija osoba s dijabetesom osnovana je 2012. godine, odnosno od samog početaka stvaranja europske DiaEuro organizacije čiji je inicijator dijabetički savez Ukrajine. Kada govorimo o reprezentaciji, govorimo o osobama s dijabetesom tipa 1 koje, osim ljubavi prema sportu, nastoje ukazati na važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću. Iako je izuzetno važna, tjelesna se aktivnost mora pravilno provoditi što u kontekstu dijabetesa znači imati šećere u zadanom rasponu prije, tijekom i nakon bavljenja sportom. Svojim primjerom ova reprezentacija nastoji motivirati sve osobe s dijabetesom.

Image
VELIKI INTERVJU: SILVIJO ČABRAJ /

Hit-trener HNL-a: 'Igrao sam s Bobanom, zbog dijabetesa stao s karijerom i triput pao u komu'

Image
VELIKI INTERVJU: SILVIJO ČABRAJ /

Hit-trener HNL-a: 'Igrao sam s Bobanom, zbog dijabetesa stao s karijerom i triput pao u komu'

Od osnutka DiaEuro natjecanja 2012. godine, Hrvatska je osvojila devet medalja na deset prvenstava, uključujući tri zlatne (Ukrajina 2012., Rumunjska 2017. i Poljska 2022.), srebrnu (Slovačka 2018.) i četiri brončane (Hrvatska 2013., Mađarska 2015., Rumunjska 2016., Ukrajina 2019., Poljska 2023.). Ove godine, od 14. do 21. srpnja, domaćin prvenstva je Portugal, točnije grad Vila Franca de Xira u blizini Lisabona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz godine organizacije DiaEuro turnira, sudjelovalo je preko 20 europskih država (Hrvatska, Belgija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Irska, Kazahstan, Mađarska, Makedonija, Kirgistan, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Uzbekistan i Velika Britanija). Kapetan DiaEuro reprezentacije Marko Marković dijabetes je dobio sa 9 godina nakon jedne viroze. “Na liječničku preporuku krenuo sam u sport, danas sam aktivan nogometaš u Austriji i mogu reći da je to postao spoj ugodnog i korisnog za mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnji igrač Petar Vukadin navodi kao podršku kako u životu tako i u borbi sa dijabetesom svoje roditelje: “Kako sam dijabetes dobio sa sedam godina, oni su bili uz mene cijelo vrijeme i smatram da su uz moje odrastanje odrasli i formirali su se i oni kao individue. Ponekad oni vode brigu o meni i više nego ja. Iako je dijabetes stvarno individualno kronično stanje, meni se osobno pokazalo idealno da trening/ utakmicu počnem sa malo višljim vrijednostima jer sve se to potroši i znao sam ponekad osjetiti hipoglikemiju tokom utakmice. Prva pomoć u takvim situacijama mi je dekstroza (glukozom bonbon) u štucni ili slatki sok na klupi. Bitno je i dati tijelu vremena da se odmori nekih 5 minuta i da se razina glukoze stabilizira.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao neprofitna organizacija, svaka financijska podrška hrvatskoj reprezentaciji bi dobro došla. Glavni sponzori projekta su HNS, MedilabOne i Ljekarna Dvoržek. Ima puno manjih sponzora, bez kojih sve godine igranja ne bi bile moguće, a priču oko hrvatske futsal reprezentacije osoba s dijabetesom prepznali su i pojedini hrvatski A reprezentativci te igrači Dinama koji su također pomogli donacijama.

Vašu donaciju možete uplatiti na IBAN Hrvatskog akademskog športskog kluba Mladost Sveučilišta u Zagrebu: HR6423600001501182373, s naznakom "Za DiaEuro Team Croatia". Kao izraz zahvalnosti, rado će istaknuti ime Vaše tvrtke u člancima na našim web stranicama i društvenim mrežama. Možete im se javiti na mail: diaeurocro@gmail.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u RH je 2021. godine registrirano 327.785 osoba s dijagnozom dijabetesa. Pretpostavlja se da stvarna brojka prelazi 534.000. Dijabetes tipa 1 ne možemo spriječiti, ali pravilnim načinom života možemo značajno poboljšati.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo