ČOVJEK KOJI JE OSVOJIO PRVU MEDALJU ZA HRVATSKO JEDRENJE IDE PO NOVU: / 'Spreman sam za još jedan izazov'

Image

Čovjek koji je osvojio prvo odličje za Hrvatsku u jedrenju ide u nove pobjede

31.7.2018.
18:36
VOYO logo

Dva su dana do početka natjecanja na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u danskom Aarhusu, a velika hrvatska uzdanica laseraš Tonči Stipanović trvrdi da je spreman za još jedan izazov. Stipanović se već 17 godina natječe u Laseru, od čega osam u svjetskom vrhu, a danas je s 32 godine jedan od najiskusnijih u floti i među najstarijima.

Nisu velike promjene

"Nije se puno toga promijenilo osim malo oprema, par najstarijih su se oprostili kao što su Robert Scheidt, Gustavo Lima, tako da sam sad ja jedan od najstarijih u floti. Svake godine se pojavi par novih mladih momaka koji su uglavnom iz Australije, Novog Zelanda ili Engleske“ kaže Tonči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapisan u povijesti

Ime Tončija Stipanovića zauvijek će ostati upisano u povijesti sporta, sjajan niz rezultata od kadetskih do seniorskih dana, okrunio je prvim hrvatskim odličjem ikad u jedrenju na Olimpijskim igrama, srebrom u Riu 2016. Olimpijska medalja u konkretnom smislu nije donijela previše promjena.

Spašava ga trener

"Od osvajanja olimpijske medalje iskreno ništa se nije promijenilo. I dalje je borba sa organiziranjem svega što je potrebno za ostat na visokoj razini i držat korak sa velikim nacijama, ali sva sreća da imam trenera Jozu Jakelića koji sve te borbe odrađuje.“, rekao je Stipanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bio na razini

Sezona nakon olimpijske medalje nije mu prošla najbolje, 2017. rezultati nisu bili na njegovoj razini, međutim ove sezone ponovno je na pozicijama na kojima smo ga navikli gledati. Peto mjesto na Europskom prvenstvu, četvrto na najvećoj regati Svjetskog kupa, u francuskom Hyeresu. Hoće li u Laseru norma za Olimpijske igre u Tokiju pasti već u Aarhusu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O normi uopće ne razmišljam. Razmišljam o postolju i da odjedrim najbolje ove sezone.“

Najbrojnija flota

Laser je flota s najviše jedrilica u Aarhusu, što je uobičajeno na natjecanjima ovakvog značaja. Čak oko 160 kormilara nadmetat će se za tri medalje i 14 olimpijskih normi. Norma za Hrvatsku u ovoj disciplini zaista ne bi trebala biti upitna, za očekivati je da će unutar kvote glatko biti i Stipanović i Filip Jurišić, njegov dugogodišnji sparing partner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki prijatelji

"Filip i ja smo odlični prijatelji. Provedem kroz godinu više vremena s njim nego sa svojom familijom i jako se dobro znamo. Naravno, bude tu i sportskih tenzija, što je i normalno, obojica smo veliki profesionalci i uvijek jedrimo na treninzima kao da je u pitanju pobjeda na Olimpijskim igrama. Nažalost, samo jedan može na OI, u mojim planovima je još Tokio, a onda njemu prepuštam to mjesto. Plan je da se nakon Tokija lagano okrenem trenerskom poslu i jedrenju na većim brodovima", kazao je Stipanović.

Prvi dan jedrenja za veliku flotu laseraša u Aarhusu je 3. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo