DOBILI 'NAREDBU' /

Barakudama naloženo da bojkotiraju utakmicu protiv Crne Gore: Ime bazena kvari naše međuodnose

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Promjenom imena bazena bila bi iskazana potrebna počast žrtvama, a hrvatska vaterpolska reprezentacija mogla bi ponovno igrati u Kotoru', stoji u dopisu ministarstva

23.7.2024.
12:53
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske izdalo je službeni nalog klubovima i nacionalnoj vaterpolskoj reprezentaciji da bojkotiraju sudjelovanje u svim vaterpolskim susretima u Kotoru u Crnoj Gori. Povod za ovu odluku je naziv bazena koji nosi ime Zorana Gopčevića, bivšeg igrača Primorca.

Image
POSLJEDNJE PRIPREME /

Barakude uoči Pariza izgubile od SAD-a: Revanš će moći tražiti u skupini na OI

Image
POSLJEDNJE PRIPREME /

Barakude uoči Pariza izgubile od SAD-a: Revanš će moći tražiti u skupini na OI

U službenom dokumentu navodi se da je Gopčević bio stražar u logoru Morinj tijekom 1991. godine, gdje je sudjelovao u ratnim zločinima nad hrvatskim građanima. Ministarstvo smatra da je odlukom o imenu bazena nanesena uvreda žrtvama i šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promjenom imena bazena bila bi iskazana potrebna počast žrtvama, a hrvatska vaterpolska reprezentacija mogla bi ponovno igrati u Kotoru", stoji u dopisu ministarstva. "Naziv bazena u Kotoru ostaje jedno od neriješenih pitanja između dvije države. Dok se ime bazena ne promijeni, hrvatski vaterpolisti mogu igrati na drugim sportskim bazenima u Crnoj Gori."

Unatoč ranijoj intervenciji Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske 2021. godine, kada je bazen preimenovan, problem nije riješen. Novi dopis proslijeđen je crnogorskom vaterpolskom savezu i tamošnjim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je pitanje koje zahtijeva rješenje na državnoj razini. Primorac i Općina Kotor sami ne mogu ništa poduzeti; to mora riješiti vlada Crne Gore", izjavio je predsjednik Primorca, Siniša Kovačević.

Zoran Gopčević, jedan od najistaknutijih crnogorskih vaterpolista, bio je tijekom devedesetih zapovjednik straže u logoru Morinj, koji je služio kao sabirni centar za civile i nekoliko hrvatskih branitelja iz dubrovačke regije.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija započinje Olimpijske igre u Parizu 28. srpnja, susretom upravo protiv Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo