VELIKI PROSVJEDI U TOKIJU / Dok se svečano otvaraju najčudnije OI u povijesti, građani izašli na ulice i traže njihovo otkazivanje

Image

55% grrađana u anketi je reklo da se protive nastavku Igara.

23.7.2021.
13:30
VOYO logo

Svečanost otvaranja Olimpijski igara u Tokiju obilježili su i prosvjedi. Naime, ispred stadiona se okupilo mnoštvo građana kako bi izrazili brigu oko širenja koronavirusa. Zbog toga traže otkazivanje Igara, no one idu dalje.

Japan je zabilježio više od 838.000 slučajeva COVID-19 i oko 15.000 smrtnih slučajeva. Otprilike jedna trećina japanskog stanovništva dobila je barem jednu dozu cjepiva, a oko 22% je potpuno cijepljeno, što je jedna od najnižih stopa među bogatim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana prije ceremonije otvaranja u Tokiju, 68% ispitanika u anketi novina Asahi izrazilo je sumnju u sposobnost olimpijskih organizatora da kontroliraju infekcije koronavirusom, dok je 55% reklo da se protive nastavku Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach vjeruje kako će Igre u Tokiju biti važan signal u borbi čovječanstva protiv novog koronavirusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Olimpijske igre dat će ljudima nadu u budućnost," rekao je na početku sastanka Izvršnog odbora MOO-a u Tokiju.

Na sastanku tri dana prije službenog otvaranja OI, Bach je priznao da je tijekom posljednjih godinu dana bilo puno sumnje u organizaciju Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan smo sumnjali, a bilo je i mnogo neprospavanih noći," kazao je dodavši kako je olimpijska pozornica u Tokiju sada spremna kako bi na njoj sportaši iz cijelog svijeta mogli "zasjati i nadahnuti svijet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako sve ove izazove MOO ne bi mogao svladati bez podrške japanskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ove izazove mogli smo nadvladati samo zato što smo tijekom posljednjih osam godina uživali pouzdano partnerstvo s Japanom. Uvijek smo se mogli osloniti na vas", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bach je pohvalio "herojske napore" medicinskog osoblja i volontera širom svijeta usred pandemije i rekao da otkazivanje Igara nikada nije bilo opcija za organizatore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo