Pretopli uvjeti /

Olimpijci upozoravaju na klimatske promjene: 'Medalja se može zamijeniti, ali imamo samo jedan planet'

Image
Foto: profimedia.hr

Zimske Olimpijske igre u Pekingu kreću 4. veljače, a osim problema s koronavirusom, prisutne su i klimatske promjene.

1.2.2022.
10:16
profimedia.hr
VOYO logo

Zimske Olimpijske igre u Pekingu samo što nisu počeli. Najbolji sportaši svijeta u zimskim disciplinama odmjeriti će snage u skijanju, snowboardanju, klizanju, biatlonu i mnogim drugim disciplinama.

Hrvatska će imati ukupno jedanaest predstavnika u Pekingu, kao što su skijaši Filip Zubčić, Andrea Komšić,Matej Vidović, a i Leona Popović koja će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Zimskim igrama prijeti sve prisutnije klimatske promjene. Iz tih razloga američka olimpijka Jessie Diggins istaknula je važnost održavanja okoliša.

"Možete zamijeniti medalju, možete napraviti novu. Uvijek imate to sjećanje. Ali imamo samo jedan planet, samo jednu priliku, ne smijemo ovo uprskati," rekla je Diggins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatopljenje prijeti skijalištima diljem svijeta

Jedan od najvećih posljedica globalnog zatopljenja je povećananost snježnih lavina. Također, vrijeme postaje nepredvidljivije, a gubi se konzistentnost u temperaturi i padalinama.

Daniel Scott, profesor na fakultetu u Ontariu, proveo je više od dvadeset godina proučavajući klimatske promjene, kao i sport i turizam. Scott je napravio istraživanje koje predviđa kakva će u budućnosti biti temperatura na mjestima gdje su se u prošlosti održavale ZOI.

"Ono što doista vidimo jest da se mijenja geografija na mjestima gdje bi se mogle održati ZOI u našem, ali i životnom tijeku budućih generacija," rekao je Scott.

Njegovo istraživanje otkrilo je da će temperatura za održavanje natjecanja biti previsoka na devet od 21 posljednjih domaćina ZOI-a. Dva od tih gradova, Soči i Vancouver, nedavni su domaćini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo