analiza skupine D / ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA: Vatreni sanjaju '98, Messi želi otići korak dalje nego na prošlom SP-u

Image
Foto: PIXSELL/AP Images

U proteklih ste tjedan dana mogli čitati naše najave i analize svih skupina u Rusiji, svih osim jedne - skupine D - u kojoj se nalazi i Hrvatska i koju smo ostavili za kraj, pred sam početak prvenstva

14.6.2018.
10:00
PIXSELL/AP Images
VOYO logo

Odbrojavanje je stiglo do kraja. S današnjim danom počinje 21. po redu Svjetsko nogometno prvenstvo.

Na našem portalu u proteklih ste tjedan dana mogli čitati najave i analize svih skupina u Rusiji, svih osim jedne - skupine D - u kojoj se nalazi i Hrvatska i koju smo ostavili za kraj, pred sam početak prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska

Izbornik: Zlatko Dalić

Prvih 11: Subašić (Monaco), Ćorluka (Lokomotiv M.), Lovren (Liverpool), Vrsaljko (Atletico Madrid), Strinić (Sampdoria), Badelj (Fiorentina), Rakitić (Barcelona), Modrić (Real Madrid), Perišić (Inter), Rebić (Eintracht), Kramarić (Hoffenheim)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja šansa, zadnji ispit koji će pokazati vrijedimo li ili ne. Sve su to medijski natpisi s kojim su vatreni ispraćeni na Mundijal u Rusiju. I doista je tako. Generacija koja je, s većim ili manjim izmjenama na okupu već desetak godina, polako dolazi na izlazna vrata. Za par godina gledat ćemo neku novu Hrvatsku na nogometnim travnjacima, u to nema sumnje.

Izbornik Dalić uhvatio se vrućeg krumpira kad je preuzeo reprezentaciju nakon neuvjerljivih kvalifikacija pod bivšim izbornikom Antom Čačićem. Solidno je Čačić krenuo u kvalifikacije, skupljao bodove, remi protiv Turske na domaćem terenu nije bio veliki problem, pobjede su se redale, no ne i uvjerljive predstave. Poraz na Islandu, a zatim i u paklenoj atmosferi turskog Eskisehira te razočaravajući remi protiv slabašne reprezentacije Finske presudili su trenerskom 'brku', osporavanom od trenutka kad je preuzeo reprezentaciju pa da samog kraja njegova mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem kolu kvalifikacija Ukrajina je morala pasti, ili Hrvatska neće ni u dokvalifikacije. Uspio je Dalić, igra nije bila na najvišoj razini, ali individualna kvaliteta je presudila. Strašna utakmica Luke Modriće i dva trenutka inspiracije Andreja Kramarića presudili su Ukrajincima na Olimpijskom stadionu, a Hrvatska je otišla u playoff protiv Grčke.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje je stigla potvrda da vrijedimo, da smo kvalitetni, da ova generacija usprkos brojnim usponima i padovima, s pravim čovjekom na klupi može napraviti rezultat. Ogromnih 4:1 na Maksimiru i 0:0 u Grčkoj i Hrvatska se plasirala na svoj peti Mundijal.

O kvaliteti igrača koje posjedujemo ne treba previše raspravljati. Doduše, nekad nam je obrana bila najjači adut, sad ondje malo 'šepamo'. Ćorluka više nije pouzdan kao nekad, lijevi bek od oduvijek je bolna točka ove reprezentacije, no ostatak je na mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrick Kluivert jučer je rekao kako nitko na SP-u nema vezni red kao Hrvatska – a kad to kaže ubojiti napadač koji je u Barceloni igrao s najboljim veznjacima svijeta, onda to valjda nešto i vrijedi. Dalić i momčad uoči početka turnira – pozitivni, s dobrim vibracijama.

Otvaramo protiv Nigerije, po našoj mjeri. Afričke reprezentacije nikad nisu lak protivnik, njihova trka i fizička snaga su na najvišoj razini, tri boda u tom susretu i mirno možemo dočekati Argentinu. A Hrvatska je uvijek najmotiviranija, najbolja protiv najjačih. Messi i društvo svakako spadaju u tu kategoriju. Island nam je zadao mnogo muka, izbacio nas iz takta u kvalifikacijama, od njih je sve krenulo nizbrdo. Možda je Rusija šansa za sportsku 'osvetu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina stvari vrtit će se oko jednog čovjeka. Kad igra Luka Modrić, igra i Hrvatska. Tako je otkad je prvi puta pozvan u reprezentaciju – na kraju krajeva, nije uzalud s Realom osvojio četiri Lige prvaka (!). Perišić je standardno dobar, Rebić sve bolji u Eintrachtu – budu li i krila opasna, ne moramo brinuti za napad.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SP Rusija

Luka Modrć (​FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil i Senegal pokazali su brojne prednosti, ali i mane ove reprezentacije, koja je svakako sposobna za četvrtfinale. Doduše, u osmini finala križamo se sa skupinom C. Poraz od Argentine vjerojatno znači Francusku, pobjeda Dansku ili nekog trećeg. Za četvrtfinale smo sposobni, nadajmo se i za nešto više. Nadajmo se da je 20 godina nakon SP-a '98 doista došlo vrijeme za novi, dugo priželjkivani iskorak!

Argentina

Izbornik: Jorge Sampaoli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Armani (River Plate), Otamendi (Man City), Fazio (Roma), Mercado (Sevilla), Rojo (Man Utd), Mascherano (Hebei Fortune), Biglia (Milan), Di Maria (PSG), Messi (Barcelona), Agüero (Man City), Higuain (Juventus)

Niz turbulencija pratio je Argentince od početka kvalifikacija. Ciklusu je prethodio poraz gaučosa od Čilea u finalu Copa Americe. Navijači su bili nezadovoljni, mediji upirali prstom u Messija vrišteći kako on 'ipak nije taj mesija', kako nikad s reprezentacijom neće ostvariti velik uspjeh, kao s Barcelonom - kako na kraju krajeva, ipak nije među najvećima svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malom Leu je prekipjelo. U jutarnjim naslovnicama pojavila se šokantna vijest. 'Gotovo je, neću više igrati za Argentinu!' U buri emocija i pod dojmom razočaranja još jednog izgubljenog finala Messi je donio iracionalnu odluku u tek 30. godini života. Nakon toga stigla su pokajanja sa svih strana. Argentina je prvih par utakmica kvalifikacija odigrala bez njega, Messi se držao svoje odluke, uskočio je čak i već 'šepavi' Tevez. Bodovi su se ispuštali, mediji su analizirali igru i nisu mogli izvući ništa pozitivno, a navijači su zazivali 'Messi, vrati se!'

I vratio se. I to kako! Gotovo da nije prošla utakmica u kojoj Messi nije bio strijelac ili asistent, a svaka je bila na vrhunskoj razini, maleni čarobnjak ponovno je odveo svoju Argentinu na SP, mali Leo ipak je pokazao da je - veliki! I ovog će puta biti motiviraniji no ikad, jer mnogi već govore kako je iznad Pelea i Maradone, kako nakon pet Zlatnih lopti i naslova koliko ih se ne može nabrojati, Messiju više ništa ne preostaje. Ništa osim jedne stvari, koja bi, vjeruju mnogi, pod Sampaolijem konačno mogla stići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Lionel Messi

Lionel Messi FOTO: (AP Images)

Kad bi ga trebalo opisati, najlakše bi bilo reći kako je bivši trener Seville vjerna kopija Diega Simeonea, ćelava i istetovirana, ali njegova kopija. I u karakternom i u trenerskom smislu. A svi znamo kakav je trener Simeone i što je napravio s Atletico Madridom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leo se nada da će u Rusiji otići korak dalje nego u Brazilu, kad su njegovi Gaučosi pali tek u produžecima od moćnog Elfa. Poraz u još jednom finalu, nakon Copa Americe i finala prošlog SP-a, i na njegovu karijeru zaista bi se zalijepila etiketa 'reprezentativnog luzera'. Svi bismo naravno, znali da nije tako, no jeka glasa manjine koja potkopava velikane uvijek se čuje, uvijek je negdje u pozadini. I zato budite uvjereni da će Messi u Rusiji igrati bolje no ikad. Nadajmo se ipak, ne i protiv Hrvatske.

Nigerija

Izbornik: Gernot Rohr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Akpeyi (Chippa United), Awaziem (Nantes), Troost-Ekong (Bursaspor), Balogun (Brighton), Ogu (Hapoel), Joel Obi (Torino), Ndidi (Leicester), Moses (Chelsea), Onazi (Trabzonspor), Iheanacho (Leicester), Iwobi (Arsenal)

Iako je Hrvatska u prvom dvoboju SP-a apsolutni favorit, ni jednu afričku reprezentaciju nikad ne valja podcijeniti. Statistički su najbolja afrička reprezentacija u povijesti s 20 zabijenih golova i pet pobjeda na Svjetskim prvenstvima, iako su na dosadašnjim nastupima tek dva puta prošli skupinu i ispali u osmini finala, ništa više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodi ih njemački stručnjak Gernot Rohr koji je već vodio Gabon, Niger i Burkinu Faso. Domaći mediji od njegova su mandata imali samo riječi hvale za njegov rad. Neprepoznatljiv, pomalo 'divlji' stil koji inače krasi afričke reprezentacije, tvrde oni, podigao je na nešto višu razinu. Obrana je čvrsta i kompaktna, na visokoj razini, a vezni red organiziran – Nigerija igra s glavom i repom. Pridoda li se tomu njihova fizička nadmoć, postaju vrlo nezgodan protivnik.

Obranu drže visoki i snažni stoperi, velikih zvijezda nema, no vezni red i napad daleko je iznad standarda afričkih reprezentacija. Moses, Iheanacho, Musa i Iwobi sve su zvijezde Premier lige i među najvažnijim su igračima momčadi poput Arsenala, Chelseaja, Leicestera..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva crtica - izbornik Rohr uveo je strogo pravilo u Rusiju – igrači u sobe ne smiju dovoditi Ruskinje. Ipak, Nijemac im je dopustio da uz sebe imaju žene i djevojke, koje bi se trebale pobrinuti za propisnu motivaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba istaknuti i kako je Nigerija krajem prošle godine pobijedila Argentinu u prijateljskom susretu, i to u Rusiji u Krasnodaru. Iako se nadaju ponoviti taj uspjeh, jasno je da će svoju šansu tražiti protiv Hrvatske u prvom susretu i Islanda – uspiju li u tim utakmicama izvući pozitivan rezultat, Nigerija se može nadati prolasku skupine.

Island

Izbornik: Heimir Hallgrimsson

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Halldorsson (Randers), Arnason (Vikingur), R. Sigurdsson (Rostov), Saevarsson (Valur), Skulason (Fylkir), Gunnarsson (Cardiff), G. Sigurdsson (Everton), Hallfredsson (Udinese), Traustason (Malmö), Gudmundsson (PSV), Sigurdarson (Rostov)

Reprezentacija ove male skandidavske države koja broji tek nešto više od 300.000 stanovnika bila je najveći hit prošlog Eura u Francuskoj. Prošli su skupinu s Portugalom, a zatim su u osmini finala izbacili Engleze i pobrali simpatije cijelog svijeta. Posebno je upamćen ostao njihov navijački huk s tribina, koje je nakon svake pobjede predvodio kapetan Gunnarson, član britanskog Cardiffa, istinski vođa reprezentacije na terenu i van njega.

Da taj uspjeh nije bio slučajan, potvrdili su i u proteklom kvalifikacijskom ciklusu, u kojem su osvojili grupu ispred favorizirane Hrvatske, a dobra forma i eventualni prolazak skupine u Rusiji definitivno bi ih zauvijek pozicionirali kao ozbiljnu nogometnu naciju na svjetskoj mapi.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SP Rusija

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Najveća zvijezda momčadi je bivši igrač Tottenhama i aktualni član Evertona Gylfi Sigurdsson, no njihova najveća prednost je ipak momčadski duh. Otvaranje im neće biti lako – igraju protiv Messijeve Argentine, a zatim slijedi dvoboj s Nigerijom u kojem će Islanđani tražiti svoju šansu za uspjeh. Posljednje kolo u skupini s Hrvatskom lako bi moglo odlučivati o putnicima u drugi krug.

Image
Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL

Gylfi SIgurdsson

Gylfi Sigurdsson (FOTO: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL)

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo